Heinz Tomato Frito (tomatensaus) pak 350 gram - Tomatenpuree, gepelde/gezeefde tomaten.
Passata is de Italiaanse naam, maar in Nederland gebruiken we hiervoor ook de naam gezeefde tomaten. Tomatenpassata is een goede basis voor soepen en sauzen zoals bolognese. Omdat de tomaten gekookt en gezeefd zijn, is de smaak geconcentreerd en lekker zoetig. Tomatenpassata is dus heel veelzijdig.
Tomato frito – In de supermarkten vind je tegenwoordig een scala aan geconserveerde tomaten. Weet jij de verschillen tussen al die varianten? De tomato frito is er ook zo één. In feite is het gewoon een gepureerde tomatensaus met knoflook en ui.
Zoals je weet zijn passata gezeefde tomaten zonder pulp en schil. Tomaten blokjes zijn tomaten die in stukjes gesneden zijn. Maar welke kun je het beste gebruiken voor een heerlijke tomatensaus? Het antwoord is simpel, je kunt ze namelijk allebei gebruiken.
Bij Nederlanders is de passata di pomodoro ook populair in recepten, gezeefde tomatenpulp. Maar die kun je met een flink financieel voordeel vervangen door aangelengde tomatenpuree. Dat geldt helemaal voor tomatensap; wel zelf even op smaak brengen met zout en peper.
Gezeefde tomaten komen dan wel uit een pakje of fles, maar het is heel erg gezond (mits je kiest voor merken die niets extra's toevoegen) en de saus is meer geconcentreerd dan wanneer je zelf tomaten gaat pureren. Het vormt dus een prima basis voor allerlei sauzen en gerechten.
Sauzen zoals Heinz Tomato Frito Biologisch 350g (tomaten saus) zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
De pizzasaus van Mutti is ideaal om jouw eigen traditionele italiaanse pizza te maken. De saus is op basis van verse 100% italiaanse tomaten en iets dikker qua structuur dan de reguliere polpa.
Je kunt ze gebruiken ter vervanging van verse tomaten. De hele zijn het meest smaakvol. Passata is zoals gezegd een kant en klare tomatensaus die gekookt, gepureerd en gezeefd is. Tomato frito lijkt op passata, maar er is meer aan toegevoegd, zoals gebakken ui, knoflook en smaakmakers als zout, suiker en kruiden.
De delicate smaak en de zachte textuur maken dit de perfecte basis voor stoofgerechten, in een pasta, op een pizza of in een rijstgerecht. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos! Hier vind je alle inspiratie die je nodig hebt om een heerlijke, makkelijke maaltijd op tafel te zetten.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
Na openen 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze smaakmakers? Tomatenpuree is geconcentreerder dan tomatensaus. De consistentie van tomatensaus is vloeibaarder dan tomatenpuree. De smaak van tomatenpuree is sterker, waardoor je minder nodig hebt.
What is this? In blik heb je hele tomaten en tomatenblokjes. De hele tomaten zijn meestal gepeld en dus nog 'heel', deze kun je gebruiken voor een saus waar je wat meer structuur in wilt. Hetzelfde geldt voor tomatenblokjes, deze zijn soms niet gepeld, maar al wel kleiner gemaakt.
Is je tomatensaus vaak wat te zuur? Voeg dan wat suiker toe. Of vervang die door een snuifje kaneel. De smaak zal je positief verrassen!
Ketchup gezonder dan tomaat...
Wanneer we tomaten verwarmen, gaan deze celwanden kapot en kan ons lichaam de lycopeen wél opnemen. Zodoende is tomatensoep, tomatensap, tomatenpuree en tomatenketchup gezonder dan verse tomaten.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
De tomatenketchup van Zeisner kwam dus als lekkerste uit de smaaktest. Die is wel het duurste met € 3,30 per kilo. De tomatenketchup van Heinz en het huismerk Everyday van Colruyt belandden op een gedeelde tweede plaats. Gelijk in smaak, maar niet in prijs!
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Snacktomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken, door het goed geleiden van zenuwprikkels. Ook is kalium belangrijk voor een gezonde bloeddruk, door het bloeddruk verhogende effect van natrium te neutraliseren.