Een gemiddelde hardloper loopt 11 kilometer per uur. Maar als je begint met hardlopen dan is het normaal dat jouw tempo rond de 10 kilometer per uur ligt. Als doorgewinterde hardloper zal je al snel de 14 a 15 km per uur aantikken.
Tijden en snelheid voor de 10 km
Normaal is 10 kilometer per uur, dus 1 uur over 10 kilometer. Snel is 12 kilometer per uur, dus 50 minuten over 10 kilometer. Supersnel is 15 kilometer per uur, dus 40 minuten over 10 kilometer. Super super snel is 20 kilometer per uur, dus 30 minuten over 10 kilometer.
Snelheid
Experts zeggen dat joggers een gemiddeld tempo van tussen de 6 tot 10 km/uur aanhouden, en dat hardlopers sneller dan 10 km per uur lopen, in een tempo van ongeveer 6 minuten en 12 seconden per km.
Mensen die regelmatig wandelen, lopen over het algemeen iets sneller. Fanatieke wandelaars slagen er over het algemeen in om minimaal vijf of tegen de vijf kilometer per uur te wandelen. Dit betekent dat jouw wandeling van 10 kilometer zo'n twee uur zal duren.
Hoeveel km per uur hardlopen is normaal? Een gemiddelde hardloper loopt 11 kilometer per uur. Maar als je begint met hardlopen dan is het normaal dat jouw tempo rond de 10 kilometer per uur ligt. Als doorgewinterde hardloper zal je al snel de 14 a 15 km per uur aantikken.
Snelwandelen. Snelwandelaars lopen met een hoge wandelsnelheid (tot wel 15 kilometer per uur).
De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot. Denk aan je gewrichten soepel houden, een frisse neus halen, je bloeddruk en cholesterol verlagen, een betere doorbloeding van je hart en bloedvaten, en natuurlijk calorieën verbranden.
We geven een voorbeeld: een persoon die 68 kg weegt, die een uurtje wandelt zonder rugzak en bij een normale temperatuur, verbruikt per uur: aan 4 km per uur = 210 kcal; aan 7 km per uur = 400 kcal; aan 10 km per uur = 640 kcal.
Nog een laatste rekensommetje: Als je elke dag een 5 km-wandeling van een uur maakt, verbrand je 300 kcal extra per dag. Dat is 2100 kcal per week en 8400 kcal per maand. Om een kilo lichaamsvet te verbranden moet je ongeveer 7000 kcal verbranden.
Maar is elke dag hardlopen eigenlijk wel goed? Het simpele antwoord is: nee, je hebt minstens één rustdag per week nodig om je spieren te laten herstellen. Bovendien kan overtraining leiden tot overbelasting, met blessures, stress of langdurige vermoeidheid tot gevolg.
Het gemiddelde wandeltempo van een volwassen persoon is 4 à 5 km per uur. Hoeveel kilometer kan ik op een dag wandelen? Dat hangt onder meer af van je ambitie en conditie. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag.
Zo'n 5-10 km per week is wellicht al genoeg. 10 kilometer: dit is ongetraind niet goed te doen. Minimaal een week of zes trainen, twee keer per week, met een langste duurloop van zo'n 7 kilometer en die tien zal wel lukken. Zo'n 10-15 km per week.
Volgens data van Strava, een app voor lopers, jogt de gemiddelde vrouw immers aan een tempo van net geen tien minuten per mijl. Omgerekend betekent dat dat ze iets meer dan zes minuten doen per kilometer, en dus aan een tempo van ongeveer 9,5 kilometer per uur lopen.
Zo staat het wereldrecord 10 km hardlopen bij de mannen op naam van de Keniaanse Rhonex Kipruto met een bizarre tijd van 26:24 minuten. Het wereldrecord 10 km hardlopen bij de vrouwen staat op naam van de Ethiopische Almaz Ayana met een uitzonderlijke tijd van 29:17 minuten.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Een gemiddelde wandelaar, een geoefende dan, loopt met gemak 5 kilometer per uur. Sommige zelfs veel harder. Maar laten we maar uitgaan van het gemiddelde. Wie dan in Nederland een tocht gaat lopen van 20 kilometer, is zo'n 4 uurtjes aan het lopen.
Volgens verschillende apps, stappentellers en lifestylecoaches zouden we 10.000 stappen per dag moeten zetten om fit en gezond te blijven. Dat komt neer op zo'n 7,5 kilometer.
Volgens maag-darm-leverarts Rinze ter Steege zorgt inspanning ervoor dat er minder bloed naar je maag-darmstelsel gaat, en meer bloed naar je spieren die op dat moment overuren draaien. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort en kan je last krijgen van darmklachten.
De voordelen van snel lopen
Daarnaast zorgt regelmatig intensief inspannen voor een sterker hart. Het hart is immers een spier die ook te trainen valt. Hiermee verlaag je het risico op hart- en vaatziektes, verbeter je cognitieve functies en het zorgt voor een verbetering van je humeur.
Door een ochtendwandeling stap je letterlijk en figuurlijk fris en fit de dag in. Door te wandelen stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof binnen om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken. Daarnaast komt er door bewegen endorfine vrij, hier krijg je een gelukkig gevoel van.
Een snel wandeltempo is over het algemeen vijf tot zes kilometer per uur, maar het hangt ook af van de conditie van de wandelaar. Op het tempo waar jij een beetje buiten adem raakt of licht gaat zweten, heb je een snel looptempo te pakken. Belangrijk is dat je het wel kan volhouden.
Het verschil zit hem in de passen: bij het hardlopen zijn beide voeten van de grond, terwijl er bij het wandelen altijd een voet op de grond staat.