Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn. Het afweersysteem van jonge kinderen leert de infectieverwekkers te bestrijden.
Als je kind ouder dan 3 maanden is en geen ernstige symptomen heeft, zoals snotneus, hoesten, oorpijn of keelpijn, kan je bij koorts best 3 dagen afwachten voor je naar de huisarts gaat. De meeste infecties die door een virus veroorzaakt worden duren namelijk maximaal 3 dagen.
Hoe vaak en bij wie komt koorts voor? Bij jonge kinderen (onder de 5 jaar) komen infecties met koorts vaak voor, soms wel 8 keer per jaar. Dit komt omdat bij jonge kinderen het afweersysteem nog 'in training' is. Het nog jonge lichaam leert op deze manier virussen en bacteriën te herkennen en te bestrijden.
Wanneer is een kind eigenlijk ziek
Ook als een kind geen koorts of diarree heeft en niet hoeft over te geven, kan het toch ziek zijn. Je kunt dus niet stellen dat een kind met een temperatuur van 38,5° ziek is en met een temperatuur van 37,5° niet.
Vaak herken je het dan aan veel huilen en hangerigheid. Koorts kan je bij baby's het beste meten via hun anus: als de temperatuur hoger is dan 38 graden, heeft je baby koorts. Het is dan extra belangrijk dat je kindje goed drinkt!
de neusvleugels bewegen mee met de ademhaling (dit heet neus-vleugelen) soms opeens een paar seconden niet ademen. de huid is grijs-blauw rond de mond en onder de nagels. sufheid: uw baby is slaperig en moeilijk wakker te krijgen.
Ouders van jonge kinderen anderhalf keer vaker verkouden
Als rekening wordt gehouden met hun leeftijd, blijkt dat ouders van jonge kinderen nog steeds ruim anderhalf keer zoveel kans hebben om grieperig of verkouden te worden dan mensen zonder kinderen of ouders van kinderen van twaalf jaar of ouder.
Pasgeboren baby's kunnen ziek worden door infecties. Als dat binnen drie dagen na de geboorte gebeurt, spreken we van een vroege vorm van een infectie. Een “early-onset neonatale infectie”. Deze infectie kan mild verlopen, maar ook ernstig waardoor soms beademing of bloeddruk verhogende medicijnen nodig zijn.
Hij slaapt onrustig en oppervlakkig, wordt gemakkelijk wakker, ligt in een krampachtige houding en de huidskleur blijft niet mooi roze, maar is vaak erg bleek en wisselt dikwijls. Soms zijn baby's duidelijk té stil, maar ziet men dat ze pijn hebben wanneer ze vastneemt.
Kinderen moeten altijd warm gekleed zijn als ze naar buiten gaan. Je wordt niet ziek door de kou, wel door ziektekiemen. Als het erg koud is, gebruikt je lichaam extra energie om op te warmen, waardoor er minder energie rest om te vechten tegen virussen.
Een normale lichaamstemperatuur bij je baby schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celcius. Geeft de thermometer een temperatuur hoger dan 38 graden aan, dan heeft je baby koorts.
Koorts kan verder geen kwaad en veroorzaakt geen schade bij uw baby en is meestal na een paar dagen weg. De beste manier om koorts te meten is met een oor thermometer. Met een normale thermometer kunt u de temperatuur het beste meten via de anus. De lichaamstemperatuur schommelt gedurende de dag.
Mag mijn baby overdag meer slapen? Als je baby ziek is, kan hij behoefte hebben om overdag meer te slapen dan normaal. Dat komt omdat zijn lichaam energie gebruikt om de ziekte te bestrijden, waardoor hij vermoeider kan zijn. Probeer echter de dutjes te beperken tot een halfuur meer slaap per dutje.
Baby's die het koud hebben zien bleker dan normaal. Als dit gepaard gaat met inactiviteit en slaperigheid kan dat een teken zijn van onderkoeling. Warm je baby in dit geval op door hem skin-to-skin op je borst te leggen met een warm dekentje over hem heen. Je warmt je kleintje dan op met jouw lichaamswarmte.
Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Alerte baby's worden vaak van een kleine prikkeling al wakker, zoals van het laten van een windje. Dit maakt het doorslapen voor deze groep baby's moeizamer. Een baby die te lang wakker is of te weinig slaap krijgt, kan de prikkels tussendoor niet verwerken en bouwt deze prikkels op.
Alléén huilen zorgt voor stress bij je baby. Huilen terwijl je je baby vasthoudt, zorgt ervoor dat het zich ondanks het huilen lichamelijk toch redelijk rustig houdt. Elke baby huilt, maar de duur van het huilen kan wel tot 56% afnemen bij 'veilig huilen'.
Er bestaat niet één specifiek virus dat verkoudheid veroorzaakt; maar een veelvoud aan virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Als er een zogenaamde verkoudheidepidemie is, dan gaan er vaak meerdere virussen rond die je baby kunnen aansteken. Dit verklaart ook waarom je baby soms achter elkaar verkouden wordt.
Het griepvirus is al vervelend genoeg wanneer je er zelf last van hebt, maar helaas kunnen de allerkleinsten onder ons er ook last van krijgen. De griep, ook wel Influenza genoemd, is zeer besmettelijk en kan dus ook met de gezondheid van jouw baby aan de haal gaan.
Kinderziektes als mazelen, rodehond, de vijfde ziekte en de waterpokken kunnen gevaarlijk zijn als je de ziekte nog nooit hebt gehad, of als je er niet tegen bent ingeënt als kind. Rodehond kan tijdens het eerste trimester van de zwangerschap voor ernstige aangeboren afwijkingen zorgen.
Verkoudheid komt regelmatig voor bij baby's en kinderen. Omdat het afweersysteem van kleine kinderen nog niet optimaal is, zijn ze extra vatbaar voor verkoudheidsvirussen. Zo kunnen ze wel tien keer per jaar verkouden worden.
Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dus zaak dit signaal serieus te nemen.