Een inbakerslaapzak is een slaapzak voor baby's die je vanaf de geboorte kunt gebruiken tot drie maanden. Voor onrustige newborns is een inbakerslaapzak of een inbakerdoek vaak een hele fijne uitkomst. De inbakerslaapzakken maken de overgang tussen inbakeren en slapen in een slaapzak ook makkelijker.
De newborn slaapzak is 60 cm lang en geschikt voor newborns van 0-3 maanden. Daarna is de 70 cm slaapzak, deze is geschikt voor baby's van 3-6 maanden. Vervolgens komt de 90 cm slaapzak, deze kun je gebruiken bij baby's van 6-18 maanden.
Een baby mag direct vanaf de geboorte al in een slaapzak slapen. Als je baby nog geen slaapzak draagt vanaf de geboorte, gebruik dan in ieder geval een slaapzak op het moment dat je baby beweeglijk wordt en de dekens en lakens van zich af woelt.
Je pasgeboren baby blijft netjes onder een laken op zijn rug liggen, maar er komt een moment dat hij begint te draaien en woelen in bed. Een babyslaapzak is dan een handig middel om je kindje lekker warm te houden én veilig te laten slapen.
Rugligging; Leg je baby op de rug te slapen. Dit is de veiligste slaaphouding. Je baby ligt zo met het gezichtje vrij. De eerste 2 weken kan je baby nog op de zij slapen, daarna niet meer, omdat je kind dan kan omrollen op de buik.
Het voelen met de vingers op de borst van je kind is een goede indicator of hij/zij het te koud, te warm of precies goed heeft. Er zijn vele mogelijkheden om je kind te kleden onder de slaapzak. De meestvoorkomende onderkleding zijn bijvoorbeeld een slaappakje, pyjama, romper met of zonder mouw of enkel een t-shirt.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen.
Als je baby zich blootwoelt of omhoog schuift in het bedje waardoor het bloot komt te liggen, is dit het moment om een slaapzakje te gaan gebruiken. Dat zal rond de 6 tot 8 weken zijn. Je baby blijft in een slaapzak lekker warm en het is veilig om in te slapen. Extra beddengoed is niet nodig.
16-19 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 2.5. De richtlijn hiervoor is een luier, romper, slaapzak of deken. 20-22 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 2.0. De richtlijn hiervoor is een luier, romper/laken en slaapzak of deken.
In de zomer is het warmer, zowel binnen als buiten. Je kunt je baby dan een zomerslaapzak aandoen. Deze slaapzak is niet gewatteerd en meestal niet gevoerd. Een zomerslaapzak is vaak mouwloos, maar kan ook (afritsbare) mouwtjes hebben.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.
Gebruik bij een dunne slaapzak eventueel een laken of een dunne deken. Stop die dwars over het voeteneinde rondom stevig in. Bij lage temperaturen is het veiliger om een wat dikkere (winter)slaapzak te gebruiken. Gebruik geen slaapzak zonder armsgaten als je baby 3 maanden of ouder is.
Een slaapzak is handig
Een beweeglijke slaper gooit vaak zijn deken van zich af en wordt soms wakker van de kou. In een slaapzakje heeft hij het altijd lekker warm. De slaapzak kan ook helpen om je kindje tot rust te brengen: de slaapzak aantrekken wordt een deel van het slaapritueel.
Hoeveel slaapzakken heeft je baby nodig? Dit hangt een beetje af van het slaapgedrag van je baby en het seizoen. In de zomer is het warmer, zowel buiten als binnen. Het is dan ook zeker niet verkeerd om in de zomer jouw baby enkel een zomerslaapzak aan te doen en eventueel ander beddengoed (deken, laken, …)
De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG.
Sinds hij geboren is, slaapt baby in een slaapzak. Dit is de beste manier om een veilige slaap te garanderen voor uw kind tussen 0 en 12 maanden. Vanaf de leeftijd van 18 maanden kan baby met een dekbed slapen omdat hij oud genoeg is om zich te bewegen en zelf uit bed te komen.
Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens. Let wel op dat je het bedje kort opmaakt, zodat je baby niet verstikt.
Laat je baby in een eigen wiegje of ledikantje slapen
De veiligste slaapplek voor je baby is een eigen wiegje of ledikantje. Het wordt aangeraden deze de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te zetten.
In de eerste paar maanden kan je baby in een eigen wiegje of bedje slapen op jouw slaapkamer. Vanaf ongeveer 4 tot 6 maanden kan je baby wennen aan zijn of haar eigen kamer. Leg je baby de eerste 4 maanden niet bij jou in bed. Dit wordt afgeraden vanwege de veiligheid.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Vanaf welke leeftijd draagt een baby een pyjama? Om er voor te zorgen dat je baby veilig en comfortabel slaapt is het belangrijk om je baby de juiste nachtkleding aan te doen. Vóór de eerste verjaardag draagt hij/zij als pyjama een boxpakje of onesie.
Bij een temperatuur van meer dan 25 graden kun je je baby zelfs in een rompertje en een lichte slaapzak te slapen leggen. Kies altijd voor babyrompertjes en -pyjama's van biologisch geteelde katoen, die vaak zachter zijn voor de gevoelige huid.