De huissteekmug zorgt in de zomer voor het meeste gezoem in onze slaapkamers. Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in
Het officiële muggenseizoen is van juli tot en met half augustus, maar ook daarvoor en daarna zullen de muggen er zijn. In Nederland komt een dertigtal soorten steekmuggen voor die er voor kunnen zorgen dat u geprikt wordt en daarbij bloed zuigen. Dit kan zorgen voor nare situaties.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
De meeste muggen gaan 's winters in winterslaap, dus veel zul je er niet tegenkomen. Muggen verstoppen zich tijdens de koude maanden in de kleine gaatjes van onze huizen. Omdat een mug koudbloedig is, moet hij zichzelf warm houden. In de lente worden de muggen weer actief en gaan ze op zoek naar vers bloed.
Dit is goed te vergelijken met strooizout. Door het zout komt het vriespunt lager te liggen en het wordt minder snel glad. Door dit huisgemaakte antivriesmiddel kunnen muggen makkelijk een temperatuur van -20 graden overleven. In Lapland zijn er zelfs insectensoorten die -40 graden kunnen overleven!
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Muggen gedijen het best bij warme en vochtige weersomstandigheden. Uit onderzoek is gebleken dat steekmuggen extra overlast veroorzaken tijdens hitte. Maar ook veel regen is een reden van een toename van muggenoverlast. Muggen leggen hun eitjes namelijk in ondiep, stilstaand water en dat is dan volop beschikbaar.
Wanneer je last hebt van muggen kunnen ze ergens in jouw huis één of meerdere broedplaatsen aangelegd hebben. In huizen is dit vaak in de kelder of de kruipruimte. Daarnaast kunnen de muggen eitjes in een afvoerputje gelegd hebben. Ook kunnen er muggenplagen ontstaan, wanneer er problemen zijn met het riool.
Herken muggennesten
In huis zijn dit bijvoorbeeld de kelder, kruipruimte of in een afvoerputje. Zie jij de muggen rondvliegen in jouw tuin? Een hele grote kans dat zich hier een muggenplaag heeft ontwikkeld. Alles waar een laagje stil water te vinden is, is de aangewezen plek voor een mug om eitjes in te leggen.
Volwassen muggen leven vooral van plantensappen zoals nectar. Steekmuggen voeden zich met bloed. Ons bloed bevat de eiwitten die de vrouwtjes nodig hebben voor de ontwikkeling van de eitjes.
Vitamine B1 werkt ook tegen muggen
Waardoor je minder aantrekkelijk voor ze wordt. Oud zweet is sowieso voor muggen lekkerder dan nieuw zweet wassen helpt dus ook. Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in.
Hoe vaak bijt een mug? Als een mug de kans krijgt om haar buikje rond te eten, bijt ze niet meer dan één keer. Maar als je een mug halverwege haar maaltijd stoort, dan zal ze proberen om je nog een keer te bijten om haar honger te stillen.
Nutteloze oplossingen tegen muggen
De verklaring hiervoor is eigenlijk eenvoudig. Deze insecten slapen overdag en gaan pas in de avond op zoek naar voedsel (jouw bloed, dus) voor de ontwikkeling van hun eitjes. Het moment dat jij de lampen aan doet, is toevallig net het moment dat zij actief worden.
Muggen komen op licht af
Dit klopt niet, want muggen kunnen bijna niets zien. Het licht uitzetten heeft dus geen zin. Je kunt ze het beste uit huis houden door horren voor je ramen en deuren te plaatsen. Voor 's nachts is een klamboe strak rond je bed ook effectief.
Muggen komen af op je adem (kooldioxide), op de geurstoffen die je verspreidt en op lichaamswarmte. Die stoffen verschillen per mens. Daardoor hebben sommige mensen meer last van muggen dan anderen. Mensen hebben het weleens over 'zoet bloed', maar dat bestaat niet.
Dat komt omdat muggen gevoelig zijn voor uitdroging en niet goed tegen droge lucht kunnen. In de nacht is de lucht vochtiger en kunnen ze in en om het huis op pad voor mensenbloed. Dat maakt ze tot nachtdieren en die komen pas in actie als de schemer invalt.
Het is bekend dat muggen de geur van citroenzuur verschrikkelijk vinden. Azijnzuur kan echter hetzelfde effect hebben. Smeer jezelf lichtjes in met azijn of leg een doekje met azijn in de kamer. De muggen blijven nu graag op afstand.
Het licht van de maan boeit ze niet zoveel. Sterker nog, muggen zijn schrikachtig voor licht. Een lamp jaagt muggen dus eerder weg. Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
Een ventilator biedt geen volledige bescherming, maar houdt de meeste muggen wel bij je uit de buurt. Hoe dat komt? Muggen houden niet van de sterke luchtstroming die een ventilator produceert. Ze kunnen er gemakkelijk door uitdrogen en vliegen daarom liever een blokje om.
en de muggen ook! Pas eind september - wanneer de dagen minder dan 12 uur duren - gaat de huissteekmug in rust. Kort daarvoor zuigen ze zich vol met nectar uit bloemen en planten zodat ze een vetlaagje hebben. Daarmee houden ze zich warm.
Muggen hebben een heel goede neus en blijven bij sommige geuren graag ver uit de buurt. Zo houden ze echt niet van de geur van lavendel, goudsbloemen, citroenmelisse, kattenkruid, munt en rozemarijn. Plant dus een aantal van deze kruidachtige planten in je tuin of zet ze in potten op je terras, balkon of tuintafel.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.