Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Ongeveer 2,2% van de wereldbevolking heeft blauwe ogen. Blauwe ogen komen voornamelijk voor in Noord-Europa en landen waarvan de bevolking voor een deel van Noord-Europese afkomst is. Bijvoorbeeld Canada, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika, en in sommige Zuid-Amerikaanse landen.
Hoeveel procent van de mensen heeft bijvoorbeeld blauwe ogen? In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
Vaak worden mensen met blauwe ogen als hoffelijk en sexy gezien, maar niet als intelligent. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dat waar is. Blauwogige mensen hebben vaak een sterke innerlijke kracht en kunnen mensen goed aanvoelen.
Blauwogige mensen kunnen beter tegen alcohol. Ze kunnen minder goed tegen licht vanwege minder pigment in de ogen. Daarnaast zijn mensen met blauwe ogen ook vaker extravert en energieker dan mensen met andere oogkleuren.
Helaas, je kan niet zo goed tegen alcohol als mensen met blauwe ogen... Wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat mensen met bruine ogen sterker reageren op externe stimuli, bijvoorbeeld in hun ademhaling en hartslag, dan mensen met blauwe ogen.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Vroeger had iedereen bruine ogen, maar ongeveer tienduizend jaar geleden werd er in Europa dankzij een genetische mutatie de eerste persoon met blauwe ogen geboren. Er zijn nu zo'n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe ogen op de wereld. Die stammen dus allemaal af van één Europeaan.
Blauwe, zeer lichtgrijze en groene ogen zijn gevoeliger voor fel zonlicht omdat er meer licht door de iris heen komt. Dit kan overstimulatie van de zenuwcellen achterin het oog creëren. Bruine en donkere ogen laten veel minder licht door en worden daardoor minder geprikkeld.
Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Koper is een warme kleur die goed bij blauwe ogen past
Naast bronskleurige oogschaduw, zijn ook koperkleuren een perfecte match voor blauwe ogen. Breng bijvoorbeeld een koperkleurige oogschaduw aan in de bovenste hoeken van je oogleden of gebruik hem als een eyeliner, net boven je wimperrand.
Bruine ogen, blauwe ogen, zwarte ogen, groene ogen, grijze ogen, hazelnootkleurige ogen en paarse ogen… Er zijn zo veel prachtige oogkleuren – en wij houden van ze allemaal!
Blauwe ogen
De blauwe kleur komt alleen naar voren als er geen dominant gen aanwezig is. Ten opzichte van blauwe ogen zijn de genen voor zowel bruine als groene ogen dominant. Zijn de genen voor deze kleuren niet aanwezig? Dan krijgt je kindje blauwe ogen.
'Tot voorkort werd het als onmogelijk bestempeld, maar nu blijkt dat twee ouders met blauwe ogen wél een kind kunnen krijgen met bruine ogen.
Ook in andere delen van je lichaam zit pigment. Denk bijvoorbeeld aan je haar en aan je huid. Mensen met blauwe ogen hebben juist heel erg weinig pigment, net als mensen met grijze ogen. De grijze oogkleur komt bij minder dan 1% van alle mensen op de wereld voor.
Prachtige blauwe, lichtbruine en donkergrijze ogen
Vrijwel alle blanke baby's worden geboren met blauwe ogen. Dit is dus niet altijd de definitieve oogkleur en kan nog veranderen naar bruin of groen. De verandering in kleur komt doordat het pigment in het oog nog moet worden aangemaakt.
Omdat oogkleur van de ouders wordt geërfd, krijgt een kind in de meeste gevallen dezelfde oogkleur als ten minste een van de ouders. Het is echter mogelijk dat het kind een totaal andere oogkleur heeft dan zijn ouders. Het kind kan blauwe ogen krijgen, ook al hebben beide ouders bruine ogen.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen.
Cathy Krielaart (25 jaar) uit Rotterdam is door het Nederlandse publiek verkozen tot winnares van Bausch + Lomb”s zoektocht naar “De Mooiste Ogen van Nederland”.
Behalve in films draagt Angelina Jolie ook regelmatig kleurlenzen op de rode loper. Haar natuurlijke oogkleur is lichtblauw, maar tijdens speciale gelegenheden draagt ze vaak gekleurde contactlenzen. Vooral groene lenzen staan erg mooi bij haar donkere haarkleur.
Ik heb blauwe ogen.
Kies voor een montuur met een warme kleur, zoals terracotta, koper of cognac, als je je blauwe kijkers eruit wilt laten springen. Een blauwe bril zorgt juist voor een rustige look.
Complementaire kleuren liggen op de cirkel tegenover elkaar. Kies voor je ogen dus de kleuren recht tegenover blauw in het kleurenwiel. Als je dit doet kom je uit bij oranje tinten, warme kleuren, zoals koper, koraal en brons. Die kleuren zullen dus perfect bij jouw ogen passen.
Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur. UV-straling is erg slecht voor de ogen. Bescherm uw ogen daarom met een goede zonnebril.
Groene ogen zijn eigenlijk nog het meest zeldzaam van allemaal, slechts 2% van de totale wereldbevolking heeft deze kleur ogen.