Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien.
De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen. Het is om die reden geen onderdeel van de 13 wekenecho en de echoscopist kijkt er dus niet naar. Het is belangrijk dat u een weloverwogen beslissing neemt over wel of niet meedoen aan de 13 wekenecho.
De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie. De onderzoekers willen onder andere weten hoe vaak de echoscopist iets ziet wat een afwijking kan zijn. Op basis van internationaal onderzoek gaan we er nu van uit dat dit gebeurt bij ongeveer 5 van de 100 zwangeren.
Hoe gaat de 13 wekenecho? Een echoscopist maakt een echo van uw kind door een echokop te bewegen over uw buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, uw kind voelt er niets van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.
De 13 wekenecho is niet verplicht. Maar als u dat wilt, kunt u ervoor kiezen om al vroeg in de zwangerschap te laten onderzoeken of uw kind een lichamelijke afwijking heeft. Als er vervolgonderzoek nodig is, heeft u meer tijd om te bepalen wat u met de uitslag doet dan bij de 20 wekenecho.
Bij de 13 wekenecho krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen.
Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.
Door middel van een echografisch onderzoek kan in zwangerschapsweek 10 tot 13 de dikte van de nekplooi van de foetus gemeten worden. Wanneer deze dikker is dan normaal, is er een verhoogde kans dat het kindje een afwijking heeft in de chromosomen.
Je hoeft voor deze echo zelf niets te betalen. De 13 wekenecho maakt onderdeel uit van een wetenschappelijk onderzoek en wordt door de overheid vergoed. Wat moet je meenemen voor de echo? Graag je legitimatiebewijs.
0,5% van de zwangeren krijgt een afwijkende uitslag van de NIPT.
Vanaf de 11 weken zwangerschap zullen de uitwendige geslachtsorganen zich gaan ontwikkelen. En bij 14 weken zwangerschap is deze ontwikkeling helemaal af. Vanaf 14 weken is het geslacht daarom zeker goed te beoordelen via de echo. Je kunt dan duidelijk met de echo het schaambot of penis waarnemen.
Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Kosten van de 13 wekenecho
Als u gebruik maakt van de zorg in Nederland betaalt u niets voor de 13 wekenecho. De 13 wekenecho wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting.
Vanaf 2021 wordt de 13 wekenecho als nieuwe screening toegevoegd in de reeks onderzoeken die je als zwangere krijgt aangeboden.
Bij de termijnecho wordt aan de hand van de metingen van de foetus de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum nauwkeurig vastgesteld. Het is gebleken dat in de meeste gevallen dit betrouwbaarder is dan een uitgerekende datum op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie.
De kans op het downsyndroom
Van elke 1.000 kinderen die geboren worden, hebben er gemiddeld twee het downsyndroom. De kans dat u een kind met het downsyndroom krijgt, neemt toe naarmate u ouder wordt.
Naar schatting 3 op de 100 kinderen heeft een afwijking bij de geboorte. De kans daarop neemt toe als de ouders al een kind met een afwijking hebben of de vrouw ouder is dan 35 jaar.
De 20 wekenecho is niet bedoeld om downsyndroom op te sporen.
Inmiddels is na 13 weken zwangerschap ook je buik groter geworden. Een paar centimeter onder je navel kun je zelfs de bovenkant van de baarmoeder voelen als je op je rug gaat liggen. Deze voelt als een harde rand.
Je kindje weegt nu ongeveer 28 gram en is gemiddeld 7,5 centimeter. Je kunt het vergelijken met de grootte van een citroen. Het gezichtje van je kindje heeft vorm gekregen: de neus, mond en oren zitten er al op en aan en de benen beginnen te groeien.
De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.
Zowel jongens als meisjes hebben voor de 13 weken een uitstekend geslacht. De hoek is alleen bij jongens iets groter dan bij meisjes. Op basis van de NUB theorie kan je een kans voorspelling doen van 75% over het geslacht van het kindje. Vanaf 12 weken gaan jongens en meisjes zich van elkaar differentiëren.
Vertellen dat je zwanger bent
Na 12 weken zwangerschap is de kans op een miskraam heel klein. Daarom wachten de meesten tot deze week met het bekend maken. Daarnaast hebben jullie dan samen even de tijd gehad om eraan te wennen en van te genieten. Wanneer je het ook vertelt, het is goed, doe wat bij jou past.
Je baby is nu 7 cm groot, weegt 25 gram en is ongeveer net zo groot als een citroen. Nu je in de 13e week van je zwangerschap zit, zijn de eerste drie spannende maanden voorbij.