Veel mensen die een tijd problematisch alcohol hebben gedronken willen graag weer sociaal kunnen drinken. Of je weer sociaal of matig kunt drinken hangt af van de ernst van het alcoholprobleem.
Het 'sociaal' leren drinken na een alcoholverslaving (of alcoholprobleem) is vaak heel erg moeilijk. Ervaring vanuit de verslavingszorg leert dat het in veel gevallen heel moeilijk of zelfs onmogelijk is om gecontroleerd te drinken als in het verleden sprake was van een alcoholprobleem.
Langdurig overmatig alcoholgebruik kan levercellen beschadigen. In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan.
Beter is het om terugval te zien als een moment waar u iets van kunt leren. Ga na in welke situatie het gebeurde en bedenk een manier om de volgende keer op een andere manier met die situatie om te gaan. Dan bent u weer wat sterker geworden. Jammer is dat na een terugval sommigen de moed opgeven.
Herstel lichaam na stoppen met drinken
Als je regelmatig (veel) drinkt, heeft dat een effect op je hele lijf. Mensen die (tijdelijk) stoppen met alcohol drinken merken meteen een verschil. Je lichaam herstelt. Je wordt fitter, helderder en vrolijker.
Na een week is je slaaptekort meestal ingehaald. Na een jaar geen alcohol is je vetstofwisseling weer normaal en is je risico op kanker door alcohol niet meer verhoogd.
Hoe oud wordt een alcoholist? Dat is lastig te zeggen. Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking.
Triggers zijn niet te voorkomen, maar de symptomen op een terugval kun je wel herkennen zoals: je voelt je prikkelbaar. je hebt veel last van hoofdpijn. je denkt negatief over jezelf.
Hoe snel het herstel van het lichaam na stoppen met alcohol gaat, is afhankelijk van de ernst van de verslaving. De directe en korte termijn effecten zijn na een paar dagen verdwenen, zoals uitdroging. De zwaardere lichamelijke effecten hebben wat langer nodig.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
Als je regelmatig veel alcohol drinkt dan kunnen er na verloop van tijd psychologische, lichamelijke en neurologische veranderingen optreden. Deze veranderingen gebeuren geleidelijk en zijn in fases op te delen. Aanvankelijk geeft het drinken van alcohol een prettig euforisch gevoel.
Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week. Voor vrouwen geldt de grens van 14 glazen per week. Een student drinkt gemiddeld 16 glazen per week.
Jongeren drinken om zich beter te voelen of tegen uitsluiting. Maar ook voor de 'gezelligheid' en om zorgen te vergeten. Ook persoonlijkheidskenmerken beïnvloeden het drinkgedrag.
Herstel van de lever
Dat heeft wel zijn tijd nodig. Iedere week dat je niet drinkt, neemt het levervet af. Het kan echter wel maanden duren voordat je lever weer echt helemaal schoon is. Om de lever te helpen bij het herstel, is het erg belangrijk om gezond en gevarieerd.
Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
Je voelt je veel fitter en energieker.
In het begin kan je wel eens last hebben van sombere buien bij het stoppen met drinken, maar deze zijn na een maand meestal helemaal gepasseerd.
Uit een onderzoek dat over 3 jaar tijd is uitgevoerd blijkt dat de kans op herstel van alcoholafhankelijkheid zonder hulp vrij hoog ligt: 67 – 74% van de mensen met een probleem herstelt binnen ongeveer 3 jaar.
Sommige mensen hebben een duidelijke terugval. Tijdens het herstelproces gaan zij weer actief aan de slag, maar soms nemen zij te veel hooi op de vork. Zo iemand loopt verhoogd risico op een terugval. Anderen doen het rustig aan en bouwen geleidelijk op.
Een terugval na een burn-out, of na het herstel van een burn-out is veel voorkomend. Vooral onder mensen die geen goede begeleiding ervaren, is het eerder de regel dan de uitzondering. Indien burn-out niet goed aangepakt wordt is het risico op een terugval 65%.
Maar je kunt Korsakov ook al oplopen voor je 50e, of als je vrouw bent. Het voornaamste criterium om het syndroom van Korsakov te krijgen, is zo'n 20 tot 30 jaar overmatig drinken.
Hoe kan je zelf stoppen met drinken? Daar is geen simpel antwoord op te geven. Want zeker als je verslaafd bent aan alcohol is zelfstandig stoppen met alcohol ontzettend moeilijk. Als je alcoholist bent, kan plotseling stoppen zelfs gevaarlijk zijn.
Er kan bijvoorbeeld een delirium optreden, je kunt last krijgen van epileptische aanvallen en je kunt enorm ziek worden. In die gevallen kan het dus beter zijn om niet zelfstandig te stoppen maar onder professionele begeleiding.