Om de katheter in te brengen, tilt u de penis omhoog richting uw buik. Met uw andere hand pakt u de katheter vast. Houd uw vinger op de opening van de katheter, zodat de urine nog niet weg kan stromen. Daarna brengt u de katheter rustig in de plasbuis.
Tijdens het katheteriseren wordt de voorhuid naar achteren geschoven om goed zicht op de eikel te hebben en om deze schoon te kunnen maken. Als de handeling ten einde is wordt de voorhuid weer teruggeschoven over de eikel.
Uw uroloog kan bepalen dat u vaker moet katheteriseren. Als de hoeveelheid achtergebleven urine 's ochtends èn 's avonds minder is dan 100 ml., mag u stoppen met zelfkatheterisatie na overleg met de uroloog. De techniek van zelfkatheteriseren Het zelfkatheteriseren gebeurt in staande houding.
Het krijgen van een erectie tijdens het katheteriseren ontstaat door een reflex en dit is niet ongebruikelijk. Ik heb pijn bij het vrijen, wat kan ik doen? Mensen met blaasproblemen ervaren soms pijn tijdens het vrijen dit is niet iets waarvoor u zich hoeft te schamen.
Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak. Zo kan de urine goed afgevoerd worden.
Mannen en vrouwen met een katheter kunnen seks hebben. Bij een suprapubische katheter geeft dit geen problemen. Vrouwen met een transurethrale katheter kunnen de katheter op de buik vastplakken. Mannen met een transurethrale katheter kunnen de katheter vastmaken op de penis en een condoom omdoen.
zelfkatheteriseren kan moeilijk zijn; kan soms pijnlijk zijn, bijvoorbeeld als u een blaasontsteking heeft; het leren inpassen in de dagelijkse bezigheden kan lastig zijn; kan vermoeiend zijn.
Pijn en ongemak
Zelfkatheterisatie hoeft niet pijnlijk te zijn. In het begin, wanneer u leert om te katheteriseren, kan het inbrengen en verwijderen van de katheter onaangenaam aanvoelen. De pijn neem af/verdwijnt als u vaker katheteriseert, omdat u de juiste techniek beheerst en u zich beter leert te ontspannen.
Zelf katheteriseren is niet moeilijk, bijna iedereen kan het leren. Wel vinden veel mensen het in het begin wat eng. Het is belangrijk dat u het katheteriseren goed uitvoert. Dat leert u op het verpleegkundige spreekuur.
Problemen met seks.
Volwassenen kunnen naast de plasproblemen ook problemen hebben met seks. Een erectie kan bij een te nauwe voorhuid erg pijnlijk zijn. Soms kan de voorhuid zo gespannen zijn dat er kleine scheurtjes in ontstaan die kunnen gaan bloeden. Dit is principe een onschuldige aandoening.
Door het inbrengen van een blaaskatheter kun je last krijgen van verschillende complicaties, zoals: Urineweginfecties. Blaaskramp. Lekkage of verstopping van de katheter.
Als de katheter op de afdeling is verwijderd, moet u elke 2 uur gaan plassen. Pijn in uw onderbuik of flanken kan een teken zijn dat uw blaas vol is. Dan moet u eerder gaan plassen. Dit geldt zowel voor overdag als 's nachts.
Dotteren is een behandeling die in het verlengde ligt van een hartkatheterisatie. Katheteriseren is namelijk niet alleen geschikt om de kransslagaderen te onderzoeken op vernauwingen door slagaderziekte, maar ook om die vernauwingen effectief te behandelen.
Als er urine langs de katheter naar buiten lekt
De grootte van het ballonnetje aanpassen. De katheter doorspoelen. De katheter weer op de juiste plaats brengen. Een nieuwe katheter inbrengen.
Blaaslediging: De blaas leegt zich voor nagenoeg 100%. Het is niet ongewoon dat er 10-15 ml achterblijft. De blaas lediging begint met het bewust ontspannen van de bekkenbodem, daarna ontspant de sluitspier van de urinebuis zich en trekt de blaasspier samen.
De blaas. Uw blaas heeft twee functies: opslaan en afvoeren van urine. Bij volwassenen varieert de blaasinhoud van 350 tot 500 milliliter. Als deze hoeveelheid urine in de blaas zit, krijgt u meestal het gevoel dat u moet plassen.
Doorgaans geldt als regel: als er 100- 200 milliliter (ml) urine achterblijft, moet u een keer per dag katheteriseren, bij 200- 300 ml twee maal, bij 300- 400 ml drie keer per dag en zo verder.
Met de katheter kunt u uw dagelijkse activiteiten gewoon blijven doen. Ook sporten is mogelijk. Door de ballon blijft de katheter goed zitten. U kunt ook gewoon douchen of in bad.
De katheter kan tussen de 8 en 12 weken blijven zitten. Wanneer de katheter er langer in moet blijven, wordt deze gewisseld en krijgt u een nieuwe katheter. Urinezak of kraantje Aan de katheter kan een opvangzak of kraantje gekoppeld worden.
Met een verblijfskatheter kunt u gewoon douchen. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter er tijdens het wassen uit valt. Het is belangrijk dat u uw handen wast, voor en na het loskoppelen of het vervangen van de opvangzak. Met een verblijfskatheter is de kans op een blaasontsteking groot.
Bij een urethrale katheter bij een man: trek voorzichtig aan de katheter terwijl je de penis vasthoudt. Bij een suprapubische katheter: trek voorzichtig aan de katheter terwijl je tegendruk geeft op de buik rond de fistelopening. Er zal door het verwijderen, bijna altijd weefselbeschadiging en bloedverlies optreden.
De eerste dagen na het verwijderen van de blaaskatheter kan uw plasbuis branderig/pijnlijk aanvoelen, waardoor u wat vaker dan normaal naar het toilet moet. Ook kan de eerste dagen de urine wat troebeler zijn of kan er wat bloed in de urine zitten.
Wissel de katheter volgens de voorschriften. Vang de urine op in een steriel potje. Schrijf de naam en geboortedatum van de patiënt op het potje. Als het urinemonster niet meer direct naar het laboratorium gebracht kan worden, bewaar dit dan in de koelkast.