Voltaren Emulgel 1,16% bevat diclofenac, een zogenaamde NSAID (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel). Diclofenac verlicht de pijn en remt de ontsteking in de kern van de pijn, dit in tegenstelling tot koelende gels of warmtepakkingen die alleen de huid koelen of verwarmen.
Bij huidinfecties aan de oppervlakte kan de arts ook een antibioticum in een zalf of crème voorschrijven. Bijvoorbeeld bij ontstoken eczeem, krentenbaard, infecties in huidplooien en bij infecties van het nagelbed. Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor.
Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline en flucloxacilline.
Een zalf met een antibioticum zoals Fucidin behandelt plaatselijke huidinfecties die gevoelig zijn voor natriumfusidaat. Het fusidinezuur werkt voornamelijk tegen bacteriën zoals de stafylokok-bacterie, maar kan ook gebruikt worden bij huidinfecties.
Symptomen. Als u een huidinfectie heeft, kunt u last krijgen van verschillende klachten zoals roodheid van de huid, een zwelling, pijn, zweertjes, puistjes, huidabces en koorts.
Mogelijk zie je een groot wit gebied onder je huid dat pijnlijk aanvoelt. Het gebied kan ook rood zijn door een ontsteking (zwelling) van de omliggende huid. Onderhuidse pukkels kunnen zich dus presenteren als diepe, harde en huidkleurige bultjes die ontstoken, rood en pijnlijk kunnen worden.
Hoe lang duurt een ontsteking? Een acute ontsteking is een immuunrespons die meestal slechts enkele dagen duurt en die het genezingsproces normaal gesproken ten goede komt. Het gaat vaak wel gepaard met onaangename sensaties zoals jeuk of een pijnlijk gevoel.
Er zijn gelukkig ook “natuurlijke antibiotica”, zoals honing, kurkuma en knoflook. Ze zijn populair, mede omdat ze vooral ook lekker zijn. Honing is in staat infecties te bestrijden zonder antibiotica resistente bacteriën te creëren.
Fusidinezuur is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bepaalde bacteriën, vooral tegen de stafylokok-bacterie. Artsen schrijven het voor bij huidinfecties, zoals krentenbaard, ontstoken eczeem en eikelontsteking.
Voorbeelden van natuurlijke antibiotica zijn knoflook, theeboomolie, honing, goudsbloem en citroen. Je kunt ze preventief gebruiken om je immuunsysteem te versterken en wondjes bijvoorbeeld sneller te laten genezen, omdat er geen resistentie optreedt.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
De crème of zalf wordt 3 keer dag aangebracht op de aangedane plekken. Verdeel de behandelingen zo goed mogelijk over de dag. Dan heeft het middel een constant effect.
U heeft binnen een paar uur minder jeuk. Uw klachten als roodheid en schilfers worden binnen een paar dagen minder. Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren. U merkt dus minder snel dat u een infectie op uw huid heeft.
Cefalosporine-antibiotica werken tegen bacteriële infecties. Ze remmen de groei van bacteriën en doden vele soorten bacteriën. Voorbeelden zijn cefalotine, cefaclor, cafazoline, ceftazidim en cefotaxim. Chinolon-antibiotica remmen de groei van vele soorten bacteriën.
Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen.
Wanneer zijn antibiotica niet nodig? Als je lichaam sterk genoeg is om de ziekmakende bacteriën uit te schakelen, is het niet nodig een antibioticum te gebruiken. Bovendien zijn antibiotica niet effectief bij een infectie die door een virus is veroorzaakt, zoals bij griep of verkoudheid.
De gevolgen van ontstekingen
Doordat de ontsteking niet meer onder controle is circuleren geïnfecteerde cellen via de bloedbaan door ons lichaam. Een logisch gevolg hiervan is dat orgaanfuncties worden beïnvloed. Zo kunnen op lange termijn de wanden van de bloedvaten door een chronische ontsteking aangetast raken.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
Wanneer je immuunsysteem moet vechten tegen een ontsteking, kunnen je hersencellen beschadigd raken. Een gênant korte aandachtsspanne, geheugenproblemen of zelfs de ziekte van Alzheimer kunnen het gevolg zijn van aangetaste cognitieve functies door een ontsteking.
Gebruik peelende producten De enige manier waardoor een onderhuidse puist het snelst verdwijnt, zijn volgens de huidtherapeut Dana Dijs Bohm peelende stoffen: 'Salicylzuur, beta hydroxy acid (BHA) en alpha hydroxy acid (AHA) werken ontstekingsremmend en drogen het puistje uit.
Ichthammol remt ontstekingen, vermindert schilfering, stilt de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwelling. Artsen schrijven het vooral voor bij chronisch eczeem. Het werd vroeger ook gebruikt bij steenpuisten.
Bij deze aandoening heeft u een ontsteking van de dieper liggende delen van de huid, met name het vetweefsel. Dit wordt ook wel erythema nodosum genoemd. Het is een acuut ontstane pijnlijke, rode onderhuidse zwelling.