Als je echter denkt aan fijne dingen – dingen waarvoor je dankbaar bent – dan voel je je al snel iets blijer en gelukkiger. Gelukkig worden is eenvoudiger als je dit onder de knie krijgt. Je kunt niet altijd super-gelukkig zijn. Maar je kunt wel snel vooruitgang boeken en vaker simpelweg blij zijn.
Het grootste verschil tussen blijdschap en geluk is dat je blijdschap kunt delen. Een overwinning vier je samen en dan is iedereen blij. Een geluksgevoel is allereerst en bovenal individueel. Je kunt nou eenmaal niet zeggen: nu gaan we samen even heel gelukkig zijn.
Blijdschap is een emotie waarbij er van alles in je lichaam gebeurt. Als je blij bent, kan het gebeuren dat je hart sneller gaat kloppen en dat je bloed sneller door je aderen stroomt. Sommige spieren ontspannen zich, andere spieren trekken zich samen. En in je hersenen komen neurotransmitters vrij.
Uit de enquête blijkt dat mensen over de hele wereld hun gezondheid en welzijn (zowel lichamelijk als geestelijk), hun familie (partner/echtgenoot en kinderen) en een gevoel van doelgerichtheid het belangrijkste vinden om "geluk" te ervaren.
Waarom constant gelukkig zijn een fabeltje is
Ons brein reageert dan ook actiever op negatieve dan op positieve foto's, blijkt uit onderzoek – simpelweg om ons te beschermen tegen wat ons in gevaar kan brengen. Ons brein is dus niet gemaakt om ons altijd blij te doen voelen, en dat heeft nog een doel: motivatie.
Blijdschap is een heerlijke emotie. Wanneer je je tevreden of gelukkig voelt, lijkt het alsof je hart een dansje maakt. Je hebt energie, zin om te bewegen, iets te doen of iets te maken. Hoe maak je een kind blij?
Geluk wordt vaak als volgt gedefinieerd: tevreden zijn of genoegen nemen met de bestaande situatie. als alles goed gaat of als het zo gaat als ik had verwacht. als de omstandigheden goed zijn of meevallen.
World Happiness Report 2020
Finland staat in 2020 bovenaan en Afghanistan staat onderaan de lijst met 153 landen. (Er zijn 196 internationaal erkende onafhankelijke staten.) Nederland daalde ten opzichte van 2019 een plaats en staat in 2020 op de zesde plaats. Ongeveer 40 landen komen niet op de lijst voor.
Dit zijn 6 basis emoties en gevoelens die eraan verbonden zijn: Vreugde (gelukkig, opgelucht, plezier, tevreden, vervoerd, verrukt, trots, extase, euforisch, genot, enthousiast)
Een lach, een knuffel, liefde, aandacht, plezier... Al deze dingen kunnen mij zo gelukkig maken en ook al loopt mijn dag niet goed, kan dit altijd mijn dag terug rechtop zetten. Het is belangrijk om positief te blijven en niet over jezelf te twijfelen.
Een laag zelfvertrouwen is een heel snelle manier om je ongelukkig te voelen. Je hebt het gevoel dat je eigenlijk niet verdient wat je hebt, of dat je niet goed genoeg bent voor wat je doet. Dat zorgt natuurlijk voor constante spanning. Herken je dit, ga dan bij jezelf na waar die onzekerheid vandaan komt.
De wetenschap toont aan dat iedereen 100% kans heeft gelukkig te zijn. Voor de één is het alleen niet zo simpel als voor de ander. Dit heeft te maken met je genen. Zo zijn er erfelijke factoren die een rol kunnen spelen (dit verklaart 40% van de verschillen tussen mensen).
Kort gezegd is boosheid een emotie waarbij er uiting wordt gegeven aan onderliggende frustraties. Een frustratie die overal over kan gaan, onbegrip van de omgeving of juist onbegrip over jezelf. Op het moment dat frustratie toeneemt, neemt ook de emotionele spanning toe.
Vanuit de haptonomische inzichten zeggen we dat het gevoel er eerst is. We worden als voelers geboren en tot denkers gemaakt. Baby's voelen en ervaren, ze denken nog niet zoals volwassenen of oudere kinderen dat kunnen. Vanuit de ervaring en het gevoel groeit bij kinderen het denken; het gevoel is er eerst.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Bij depersonalisatie ervaart iemand zichzelf of het eigen lichaam als onwerkelijk, alsof iemand zichzelf van buitenaf bekijkt, of lichaamsdelen voelen vreemd aan.
Mensen voelen zich gelukkig wanneer ze het gevoel hebben verbonden te zijn met anderen en met de plek waar ze wonen, wanneer ze positieve relaties hebben, iets voor anderen betekenen en dankbaar zijn voor anderen. Er zijn voor elkaar doet de ander deugd, maar ook onszelf.
Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...
De oorzaak kan energiegebrek zijn; dan helpt het om meer slaap, lichaamsbeweging en ontspanning te krijgen, en andere prioriteiten te stellen. Kom je wel toe aan wat voor je belangrijk is in het leven? Het is ook mogelijk dat stress je uitput en ontmoedigt.