Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen. Op de rug draaien; dit is voor katten vaak een vorm van kwetsbaarheid en dit zal hij dus nooit doen als hij zich niet op zijn gemak voelt.
Een tevreden kat zal zijn staart vaak rechtop houden met een "C-vorm" of haak helemaal bovenaan. Ze kunnen langzaam met hun staart heen en weer kwispelen en hem jou laten aanraken als ze naast je liggen. Soms zullen ze zelfs met hun staart rammelen terwijl ze lopen, als ze erg blij zijn om je te zien.
Je kat vertrouwt je 'blindelings'
Ze sluiten hun ogen alleen om te slapen of als ze zich veilig voelen. Langzaam, maar nadrukkelijk knipperen met de ogen in jouw richting mag je daarom als teken van genegenheid en vertrouwen opvatten. Knipperen is als een klein kusje dat je op dezelfde manier terug kan geven.
Spelen, spelen, spelen
Speel actief mét de kat. Alleen wat speeltjes in huis neerleggen is niet uitdagend voor de kat, zeker niet als hij ze al kent. Gebruik je handen NIET als speelgoed, speel bij voorkeur met speeltjes welke op een prooi lijken. Hengeltjes met veren eraan bijvoorbeeld doen het altijd goed.
Hoofd, schouders, wangen en neus
Dus, op welke plaatsen worden katten graag geaaid? Het hoofd, de kin en de nek zijn vaak hun favoriete plekken. Terwijl sommige katten het prettig vinden als hun staart wordt aangeraakt, zullen andere terugdeinzen en zelfs pijn ondervinden van een aai over de staart.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Genegenheid tonen
Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn. Als je kat je hand nooit likt, is dit echter geen reden om verdrietig te zijn. Katten doen dit namelijk veel minder vaak dan honden.
Veiligheid boven alles
Thuis is dat natuurlijk het vertrouwde baasje. Nu jij al deel uitmaakt van zijn territorium en hem bovendien elke dag verzorgt, ziet hij jou als een vertrouwd persoon. Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen.
Volgens de dierenarts zijn er twee redenen waarom katten meegaan naar de wc. “Ten eerste gaan katten graag mee omdat ze zich bij hun baasjes super veilig voelen. Dat is waarom katten graag bij je komen zitten en je overal volgen”, verklaart Sheikh Bahai. De tweede reden is wat minder schattig.
Geef hem aandacht, een voertje of aai hem. Doe dit consequent iedere keer als hij iets goed doet en de kat zal snel leren dat dit gedrag hem iets leuks oplevert. Straffen voor slecht gedrag is meestal niet zo effectief.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.
Sommige katten willen heel zachtjes en voorzichtig gestreeld worden, bij andere katten mag de knuffelpartij er wat ruwer aan toe gaan. Over het algemeen vinden katten het fijn om aan hun hals en kin gekrabbeld te worden. Zeker wanneer ze een halsbandje dragen, want dat maakt het een moeilijk plekje om zelf te bereiken.
Kittens hebben veel slaap nodig. Het is daarom belangrijk dat je hem een rustig plekje voor zichzelf geeft. Kies bijvoorbeeld een kamer waar andere leden van het gezin (kinderen en andere huisdieren) niet komen en laat hem daar rustig wennen aan de nieuwe omgeving.
Merk je aan de lichaamshouding van je kat dat hij of zij ontspannen is terwijl ze je van dichtbij intens aanstaart, dan tonen zij op deze wijze hun liefde. Het is een vorm van genegenheid. Doet je kat dit rond etenstijd, dan kan dit ook een subtiele hint vanuit je kat zijn om eten te maken.
Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer.
Wanneer je kat veel bij jou komt om kopjes aan je benen, je lichaam of je gezicht te geven doet je kat dit om aan te geven zich veilig en vertrouwd bij je te voelen. Ook wanneer het wel eens wat harder gaat en meer op een kopstoot lijkt, doet je kat dit nog steeds uit vriendelijkheid naar jou toe.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Een beschutte slaapplek of juist niet
Dat geeft ze een veilig gevoel. Kruipt je kat graag onder lakens en dekens, dan is een extra beschutte plek, zoals een slaapzak, iglo, tipi of hocker, een mooie optie. Je kat kan dan een eigen holletje maken en heerlijk wegdoezelen.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Katten reageren misschien niet altijd (meteen) wanneer je ze roept, maar ze luisteren wel degelijk. Sterker nog: katten weten heel goed wat hun naam is en kunnen zelfs de naam van soortgenoten onthouden, stellen Japanse onderzoekers.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
De socialisatieperiode van katten is tussen de 2 en de 8 weken; hierin leren ze dat contact met mensen en bijvoorbeeld honden normaal en niet eng is. Echter, de kittens blijven meestal bij de moeder totdat ze zo'n 16 weken oud zijn.