Deze week is dat Dennis de Borst, directeur en eigenaar van snackbarketen en familiebedrijf Febo. De Borst, kleinzoon van oprichter Johan de Borst, is vooral bezig met innovaties binnen één van de bekendste snackbarketens van Nederland.
De afkorting FEBO komt van de Ferdinand Bolstraat, waar Johan Izaäk de Borst het banketbakkersvak leerde. Toen Johan Izaäk de Borst 18 jaar was ging hij in opleiding voor banketbakker. Hij had ook op zijn 14e een bijbaantje bij een banketbakkerij.
Momenteel telt FEBO meer dan 75 vestigingen. En er komen nog steeds vestigingen op nieuwe locaties bij.
Het van oorsprong Amsterdamse bedrijf heeft tegenwoordig vestigingen in het hele land behalve in de provincies Drenthe en Zeeland. Anno 2019 telt de keten volgens eigen opgave meer dan 70 vestigingen waarvan 28 in Amsterdam.
FEBO is een franchiseorganisatie
De franchisegever stelt zijn of haar naam, kennis en knowhow ter beschikking en de franchisenemer maakt hiervan gebruik en betaalt hiervoor een franchise fee of royalty.
De oorspronkelijke bedenker van de automatiek was de Berlijnse ingenieur Max Sielaff in 1888. Kort daarop werden er zo'n 10.000 stuks verspreid door heel Duitsland. Sielaff patenteerde zijn idee en startte het bedrijf AUTOMAT, dat omstreeks de eeuwwisseling ook automaten ging leveren aan de Verenigde Staten.
't Fenomeentje is een vegetarische, krokante en licht pittige nasi-snack; hoe lekker klinkt dat? De gelukkige vader van deze nieuwe snack is niemand minder dan kok en snackconnaisseur Donnie, beter bekend als De Fenomeen.
Embed. Kroketten en frikandellen kun je in Nederland gewoon uit de muur halen. Achter zo'n snackautomaat zit een slim systeem dat ervoor zorgt dat je maar één vakje tegelijk kunt openen. Ook moeten de snacks natuurlijk lekker warm blijven.
In Nederland wordt de automatiek in de eerste plaats geassocieerd met de verkoop van snacks, en wordt daarom ook wel "snackmuur" genoemd.
Geschiedenis van de snackmuur
New York kreeg zelfs de bijnaam 'automatiek hoofdstad'. In eerste instantie waren het vooral borden met broodjes, op een dienblad, die in deze automatieken verkrijgbaar waren. Pas later werd de automatiek gebruikt voor snacks en zo ontstond al snel de naam 'snackmuur'.
De eerste chemische batterij door Alessandro Volta. De infrarode straling door William Herschel. Waterzuivering door middel van Chloor, bedacht door de Schot William Cruikshank, is de eerste methode ooit om water ten behoeve van de openbare hygiëne chemisch te behandelen.
Volgens onderzoek van ProFri steeg de gemiddelde verkoopprijs van een medium portie friet zonder saus friet in cafetaria's tussen 2021 en 2022 van €2,18 naar €2,50.
GESCHIEDENIS VAN DE CROQUET
De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) die werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort komt met verschillende kroketten voor in bijna alle categorieën van de Hall of Fame 2021, die op oudjaarsdag werd gepubliceerd. De klassieke rundvleeskroket deed het het allerbest: met een 9.07 werd de kroket nummer 1 in het Klassiek Klassement.
Waaronder 11,2 gram kroketten en bitterballen. De ronde, kleine, gefrituurde snack bestaat uit een laagje paneermeel met een vleesragout als vulling. Niks bitters aan. Ronde kroket Meer dan honderd jaar geleden werden van de eerste bitterballen gesmuld in cafés.
Primera is met 519 franchisevestigingen de grootste franchiseformule van Nederland. De gemakswinkel groeide in 2019 van 503 naar 519 vestigingen.
Toelichting salaris Franchisenemer
Een franchisenemer bepaald zelf hoeveel van de winst in diens salaris overgezet wordt. Zo kan het zijn dat, als het slecht met het bedrijf gaat, men zelf geen enkel salaris overhoudt. In productieve tijden kan men wel meer dan 4000 euro per maand verdienen.
Het benodigde eigen vermogen bedraagt in de meeste gevallen 30% van de totale investering. Om hoeveel geld dit precies gaat hangt af van onder andere de locatie en de grootte van de vestiging, maar houd rekening met een bedrag van minimaal 25.000 tot 50.000 euro.
De goedkopere snackautomaten
Net als bij de frisdrankautomaten, zijn de snackautomaten in te delen in 'goedkoper' en 'duurder' op basis van staat, capaciteit en vaardigheden. Daarom zijn de Vendo SVE 710 met €2250,- en SVE 810 refurbished met €2400,- euro de automaten met de laagste aanschafkosten.
De lange krokante geschiedenis
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de tweede wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.