Het vermoeden bestaat dat de Portugese Joden tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland vluchtten hun recepten meenamen. In Portugal at men destijds al iets wat op oliebollen lijkt: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem.
Waar de oliebol - zoals de naam doet vermoeden - bolvormig is, was de oorspronkelijke oliekoek plat. De reden daarvoor is de hoeveelheid olie waarin de koek gebakken werd. Om een mooie ronde bol te krijgen is namelijk een flinke pan olie nodig en daarvoor was in de middeleeuwen doorgaans te weinig geld.
Het begrip oliebol heeft 2 verschillende betekenissen: 1) in olie gebakken bol. bolvormige koek van beslag die in frituurolie wordt gebakken en die in Nederland volgens traditie op oudejaarsavond wordt gegeten; in olie gebakken bol. 2) domme man; sufferd.
De oliebol in de Middeleeuwen
Destijds vond aan het einde van de vastenperiode het kerstfeest plaats. Dit werd gevierd met onder andere het eten van oliekoeken. Deze bestonden uit houdbare grondstoffen en waren volgezogen met vet tijdens het bakken. Hierdoor waren de koeken voedzaam én lekker.
Al eeuwen is het eten van oliebollen een typisch Nederlandse traditie. De eerste oliekoeken werden gegeten door de Batavieren en de Friezen in het begin van onze jaartelling. Omdat het deeg in een klein bodempje olie gebakken werd, kreeg je platte oliekoeken in plaats van oliebollen.
Dat de oliebol of -koek naar Amerika is meegereisd met immigranten staat wel vast. De schrijver Washington Irving heeft het in een publicatie uit 1809 al over doughnuts, die een soort 'olykoek' zijn. Gaandeweg is de spelling versimpeld van doughnut naar donut.
In Duitsland kennen ze geen oliebollen zoals wij die kennen. Hier worden bijvoorbeeld Krapfen, ook wel Berliner bollen genoemd, gegeten. Deze zijn echter gewoon het hele jaar verkrijgbaar en niet specifiek voor de jaarwisseling.
Het vermoeden bestaat dat de Portugese Joden tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland vluchtten hun recepten meenamen. In Portugal at men destijds al iets wat op oliebollen lijkt: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem.
Suriname en India: de ghul ghula
De oliebol bestaat uit minder deeg dan die van ons. Dit heeft als doel de fruitsmaak te laten overheersen. Daarom bestaat de oliebol voor een derde uit banaan en twee derde uit deeg. De ghul ghula wordt veel gegeten tijdens Holi, het Hindoestaanse lentefeest in India.
In de late middeleeuwen ontstond de traditie onder arme mensen om na de jaarwisseling langs de deuren te gaan, om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen. In ruil voor de beste wensen kregen zij wat te eten. Vaak was dat een oliekoek.
Beste temperatuur voor oliebollen bakken
Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
oliebollen. Een typisch gerecht dat in Vlaanderen ook wel bekendstaat onder de naam smoutebollen.
oliebol {de}
deep-fried dough ball {znw.}
Maar waarom eten we die vette dingen eigenlijk met oud en nieuw? 2000 jaar geleden al brengen de oude Germanen rond het eind van het jaar een offer om de godin Perchta te plezieren. Het offervoedsel wordt in meel gewikkeld, in de olie gebakken en vervolgens nog even met meel bestrooid.
In de tijd tussen Kerstmis, Oud en Nieuw en Driekoningen was het laatmiddeleeuwse gebruik voor armen en zwervers om langs de deuren te gaan om in ruil voor een Nieuwjaarswens of een lied, iets te eten te krijgen. De oliebol was bij uitstek geschikt om uit te delen: warm, vullend en voedzaam.
Na ongeveer twee minuten drijven draaien de oliebollen zichzelf vanzelf om. "Dat komt doordat het deel van de oliebol dat onder olieniveau zit gaart en lichter wordt. Daardoor draait de oliebol om.
Het landelijk record van meeste oliebollen achter elkaar eten is geëvenaard bij de eetwedstrijd van Nico Sterrenberg. Het record staat op 13 oliebollen in twaalf minuten.
De provinciewinnaars van de Oliebollentestonline 2021 zijn bekend. De oliebollen van de Zuid-Hollandse Gebakkraam Nico Sterrenberg kregen de beste beoordeling van de jury, een 10.
Dan is er een grote kans dat het water te koud of te warm was. Dit heeft invloed op het gist, waardoor het oliebollen beslag niet gaat rijzen. DIt probleem kan je heel gemakkelijk oplossen. Verwarm je oven op 50℃ en zet je oven vervolgens weer uit.
In enkele streken in Vlaanderen wordt het gerecht een 'smoutebol' genoemd, omdat ze vroeger in smout (ook wel 'reuzel' genoemd) werden gebakken. Een oliebol in Vlaanderen is doorgaans niet gevuld, in tegenstelling tot de Hollandse oliebol. Zo'n eventuele vulling bestaat uit rozijnen, krenten en appel.
Een oliebol is een traditionele Nederlandse snack, die vooral op oudjaarsavond wordt gegeten. Het is een bal van gistdeeg die wordt gefrituurd in olie. Van oorsprong zijn oliebollen geschikt voor veganisten. Een traditionele oliebol bevat enkel bloem, water, gist, suiker en zout.
Waar je vorig jaar dus €1,20 voor een losse oliebol betaalde, gaat dat dit jaar naar €1,40 voor één oliebol. Ondanks de 'kleine' prijsstijging is Vermolen bang dat de consument stopt met het kopen van oliebollen. ''Het is toch een extraatje, iets wat je kunt zien als een luxe.''
Juiste sfeer. Ook heeft hij een duidelijk verschil tussen de Nederlandse en Spaanse klant ontdekt. 'De Spanjaarden kopen meestal één of twee oliebollen en eten deze vervolgens op straat op, terwijl de Nederlandse klanten een zak met een stuk of elf bollen mee naar huis nemen.
Wist je dat we gemiddeld zo ongeveer acht oliebollen per persoon eten tijdens en rondom de jaarwisseling.
Televisieprogramma Willem Wever ontdekte ooit dat Nederlanders gemiddeld acht oliebollen per persoon per jaar verorberen. Onze stad heeft ongeveer vijftigduizend inwoners. Dat betekent dat we ongeveer 400.000 oliebollen per jaar eten!