Een MRI-scan kan vaak al binnen 1-2 werkdagen uitgevoerd worden. Na afloop krijg je direct de uitslag. De beelden krijg je mee op DVD/CD. Ook ontvang je een schriftelijk verslag met daarin de bevindingen en eventuele aanbevelingen.
Als het nodig is, krijgt hij of zij nog een pyjamabroek en/of -jas. Niemand gaat bloot het apparaat in.” “Dan vindt de scan zelf plaats. Na 2 of 3 werkdagen sturen we de uitslag ervan door naar de huisarts of specialist.
U krijgt de uitslag niet meteen te horen. Een radioloog beoordeelt het MRI-onderzoek. De uitslag hiervan komt terecht bij uw behandelend arts. Die neemt vervolgens contact met u op en bespreekt de uitslag met u.
De uitslagen van een bodyscan, MRI, CT en PET/CT scan en de uitslag van cardiologische onderzoeken zijn op de onderzoeksdag bekend en worden direct besproken. De uitslagen van een laboratoriumonderzoek en inwendige onderzoeken zijn binnen enkele dagen na de onderzoeksdag bekend.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Een lekkende bloed-hersenbarrière gaat samen met geheugenproblemen. Foto: Witte vlekken op deze MRI-scan van een brein tonen een hersenziekte ontstaan door een beschadigde bloed-hersenbarrière. Ziektes of een verhoogde bloeddruk kunnen oorzaken zijn van de beschadiging.
Je betaalt voor een MRI-scan geen eigen bijdrage.
De CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om de dwarsdoorsneden te creëren, terwijl de MRI-scan hiervoor een sterk magnetisch veld en radiogolven gebruikt. Bij zowel de MRI- als de CT-scan kunnen we gebruik maken van een contrastmiddel. Het contrastmiddel van de MRI-scan verschilt met die van de CT- scan.
U krijgt een alarmbel in uw hand. Als u angstig bent tijdens het onderzoek kunt u bellen. Het onderzoek duurt meestal ongeveer 15 tot 30 minuten. Hoe stiller u ligt tijdens het onderzoek, hoe mooier en scherper de beelden worden.
Een CT-scan wordt gebruikt om te zien waar de tumor precies zit, hoe groot deze is en of er nog meer afwijkingen zijn. Zo kun je op een CT-scan ook eventuele uitzaaiingen naar de lever en bijnieren zien, net als vergrote lymfeklieren.
U mag na het onderzoek niet zelf autorijden. Door het inspuiten van de contrastvloeistof in het gewricht kan uw arm of been zwaar aanvoelen. Als u (veel) last hebt van claustrofobie (angst in kleine ruimtes), kunt u een rustgevend medicijn vragen aan uw behandelend arts of uw huisarts.
Nuchter. Voor het MRI-onderzoek moet u vanaf twee uur voor het onderzoek nuchter blijven. Dit betekent dat u niets meer mag eten, drinken en ook niet mag roken. Medicijnen mag u met een beetje water innemen.
Voor een MRI onderzoek is belangrijk om 24 uur van tevoren geen voedsel te nuttigen zoals bonen(en familie hiervan), koolsoorten, uien, koolzuurhoudende dranken, omdat te veel gas in de darmen en te veel beweging van de darmen het beoordelen van de buikorganen negatief kan beïnvloeden.
De spier 'werkt' dus tijdens deze opnemen. Daarom kan er na de MRI een 'moe gevoel' zijn.
Het toedienen van intraveneus contrast (gadolinium) bij MRI-onderzoeken gebeurt niet standaard, óók niet in de reguliere ziekenhuiszorg. Soms is er echter een reden om wél gadolinium toe te dienen.
Er zijn twee soorten onderzoek die de hernia zelf zichtbaar kunnen maken: een MRI-scan en een CT-scan. Meestal maken we eerst een MRI-scan.
Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek kleding draagt waar geen metaal in is verwerkt. Het liefst een shirt met lange mouwen en een lange jogging- of pyjamabroek om huid-op-huid contact te voorkomen tijdens eventuele opwarming door het apparaat. U heeft de mogelijkheid om u om te kleden in de kleedkamer.
De exacte duur van een MRI-scan hangt af van verschillende factoren, zo kan de procedure variëren afhankelijk van de locatie in het lichaam waar de beelden van worden opgenomen of wanneer er sprake is van contrastvloeistof die moet worden toegediend.
Een MRI-scan werkt met een magneetveld, radiogolven en een computer. Het apparaat maakt een serie foto's van het hele lichaam, of van een deel ervan. De foto's zijn in de lengte of in de breedte van het lichaam. Met een MRI-scan kan de arts de mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
“Als je slechts kort wordt blootgesteld aan magneetvelden kan dit leiden tot tijdelijke gezondheidseffecten,” vertelt Bongers. Zo bleek dat werknemers die MRI-scanners fabriceren last kregen van klachten als lichtflitsen, duizeligheid, hoofdpijn en een metaalsmaak.
Een MRI-scan geeft een nauwkeurig beeld van botten, gewrichten en omliggend weefsel zoals spieren, pezen en kraakbeen.
Als een MRI-scan volgens uw medisch specialist uit een gecontracteerd ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) medisch noodzakelijk is, vergoeden wij deze uit de basisverzekering. In een zeer beperkt aantal gevallen kan een huisarts u ook verwijzen.
Anderzijds is de MRI-scan drie keer duurder dan de CT-scan, maar veel veiliger voor de patiënt die hierbij niet onderhevig is aan de schadelijke ioniserende stralingen.
Vóór het onderzoek krijgt u twee bekers ananassap te drinken. Dit zorgt ervoor dat de galwegen beter zichtbaar zijn. Bij kinderen mag er een begeleider mee in de onderzoekskamer.