Banaan is een fruitsoort. Bananen bevatten niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Van de populaire fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste. Banaan staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Kaliumrijke fruitsoorten zijn: suikermeloen, banaan, kersen, avocado, kiwi, abrikozen en rode bessen. Eet hier dus een kleinere portie van. Ook gedroogd fruit is erg kaliumrijk. Eén glas vruchtensap bevat evenveel kalium als één stuk fruit.
Kalium komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor. Gemiddeld bevat de Nederlandse voeding 4000-6000 mg kalium. Kaliumrijke producten zijn: tomaten, aardappelen, groente, (gedroogd) fruit, vruchtensappen, soep, bouillon, koffie, melkproducten, chocolade, noten en peulvruchten.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Als het op kalium aankomt, lijken bananen misschien het beste voedsel om dit mineraal binnen te krijgen - een middelgrote banaan heeft ongeveer 420 mg , dat is 12 procent van je dagelijkse waarde. Kalium komt vooral voor in groenten en fruit en helpt spierkrampen te voorkomen.
Een hoog kalium kan tot hartklachten leiden (hartritmestoornissen), kan spierkramp veroorzaken en als het kalium in uw bloed veel te hoog wordt, is er zelfs kans op een hartstilstand.
Een verhoogde bloedkaliumspiegel kan spierzwakte veroorzaken. Verder ontstaan er vooral afwijkingen op het elektrocardiogram (hartfilmpje). Bij ernstige hyperkaliëmie (kalium > 7,5 mmol/liter) kunnen er gevaarlijke hartritmestoornissen ontstaan die mogelijk tot een hartstilstand kunnen leiden.
Behalve vitamine B, bevatten bananen ook veel kalium, een mineraal dat nodig is voor een goede functie van hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Naast dat banaan heel erg lekker is, zit het boordevol goede voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, calcium en tryptofaan. Deze voedingsstoffen zijn gezond voor je hart, bloeddruk, spieren en nachtrust.
Gezondheidscoaches raden aan om je eerste portie fruit 's ochtends te eten, op een nuchtere maag. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het fruit zal sneller verteren en je zult de vitamines zo het best in je lichaam opnemen.
Veel kalium zit in:
Fruit, vruchtensap en gedroogde vruchten, zoals abrikozen, tutti-frutti, dadels, vijgen, krenten en rozijnen. Peulvruchten, zoals erwten, witte/bruine bonen, kapucijners, linzen en erwtensoep. Melkproducten, zoals melk, yoghurt, vla, chocolademelk, pudding en kwark. Kaas bevat geen kalium.
Hoe kan je het herkennen? Een mild kaliumtekort geeft weinig klachten. Bij een meer ernstig kaliumtekort kan je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen of verlies van eetlust. Wanneer het tekort plots ontstaat kunnen verlammingsverschijnselen optreden.
Als kalium minder goed uitgeplast kan worden kan de kaliumspiegel stijgen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door nierfalen. Daarbij zorgen bepaalde geneesmiddelen, zoals sommige plasmiddelen of ACE-remmers, voor het ontstaan van hyperkaliëmie. Ook als de bijnieren niet goed werken stijgt de kaliumspiegel.
Voeding met veel kalium is in principe gezond. Kalium draagt onder meer bij aan een goede bloeddruk, en beschermt zo de nieren. Het advies is daarom vaak om producten met veel kalium te eten, zoals groente, fruit, peulvruchten, aardappelen en brood.
Het beste antwoord. Een banaan is eigenlijk heel gezond. Vergeleken met een appel heeft een banaan vier keer zoveel proteïnen, tweemaal de hoeveel koolhydraten, driemaal de hoeveel phosphorus, vijfmaal zoveel vitamine A en ijzer en tweemaal zoveel van alle andere vitamine en mineralen.
Heb je een te hoge bloeddruk, dan eet je best regelmatig yoghurt. Volgens onderzoekers is dit een efficiënte manier om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert.
Het effect van cafeïne op je nieren en darmen
Cafeïne brengt ook effecten teweeg op je nieren en darmen. Het stofje beïnvloedt bijvoorbeeld allerlei vaatjes in je nieren, wat er weer voor zorgt dat de druk op de filters van je nieren toeneemt. Dat heeft als gevolg dat je sneller moet plassen.
Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je minder risico loopt op het krijgen van chronische nieraandoeningen. Let er op wel dat te veel drinken juist schadelijk kan zijn.
Eet maximaal één stuk fruit per dag. Kies kaliumarm fruit zoals bosbessen, een appel, peer, ananas, watermeloen, mandarijn, citroen, clementine, mango, pruim, framboos, sinaasappel, perzik of nectarine. Eet maximaal 150 gram groenten per dag.
De opname van kalium verschilt per persoon, maar bedraagt in ons land 50 tot 125 mmol per dag en is voornamelijk afhankelijk van het dieet. Vlees, fruit en vooral aardappelen bevatten veel kalium. Alleen in extreme gevallen, zoals bij anorexia nervosa, kan de opname tot minder dan 30 mmol per dag dalen.
Verschillende medicijnen kunnen de kaliumspiegel verhogen, waaronder NSAID's, aldosteronantagonisten, penicilline G, kaliumsparende diuretica, angiotensine-II-receptorantagonisten, aminoglycosides, succinylcholine, ACE-remmers en bètablokkers.
Patiënten die behandeld worden voor een te hoog kalium hebben iets meer comorbiditeiten en gebruiken vaker medicatie (met name metoprolol en furosemide) die het kaliumniveau kunnen verhogen dan patiënten die niet voor hyperkaliëmie worden behandeld met polystyreensulfonaat.
Kalium werkt dus als een katalysator om natrium te verwijderen en dat is gunstig voor de bloeddruk. Dit verklaart waarom bij gezonde mensen het innemen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium helpt om de bloeddruk en nierfunctie gezond te houden.