Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je lichaam, met onder andere een rol in het bestrijden van ontstekingen. Acne is een ontsteking in de huid, en aangezien vitamine D in de huid wordt aangemaakt (onder invloed van zonlicht), is het verband snel gemaakt.
Doxycycline, tetracycline of erytromycine werken goed bij puistjes met roodheid en puskopjes. Antibiotica remmen de groei van bacteriën en verminderen de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar. Het antibioticum van eerste keus is doxycycline.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Door iedere pukkel open te krabben of uit te knijpen, wordt acné alleen maar erger en krijg je littekens. Hormonen. Vrouwen hebben vaak meer last van acné vlak voor het begin van de menstruatie. Ook tijdens een zwangerschap kan een vrouw tijdelijk acné krijgen.
Uit studies is gebleken dat een dagelijkse dosis van rond de 10-15 mg elementaire zink al goede resultaten kan geven bij puistjes. Maar daarover gaan verschillende adviezen rond. Let er trouwens op dat de elementaire hoeveelheid niet hetzelfde is als de hoeveelheid gebonden zink die vaak staat vermeld op de verpakking.
Bij een natuurlijke acne behandeling worden vaak producten aangeraden zoals; appelciderazijn, baking soda of rauwe honing.
UV stralen zorgen echter ook voor dat de gezichtshuid gaat verdikken waardoor er juist meer puistjes en mee-eters gaan ontstaan. Het advies is dus om zonlicht en zonnebank niet als therapie te gebruiken tegen acne.
Buiten de andere misverstanden welke worden geschreven wordt er vaak gezegd dat de zon acne verminderd. Helaas is dit niet waar. De huid droogt wel uit in de zon maar een tegenreactie hiervan is dat er juist extra talg aangemaakt wordt. Hierdoor wordt je huid weer vetter en krijgen bacteriën meer kans.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
Bosbessen, rode bessen, açai bessen en gojibessen zitten boordevol antioxidanten, die zuiveren je lichaam en voeren afvalstoffen snel af. Resultaat: een zuivere en egale huid.
Het adviseren van lagere doseringen B12 brengt enorme risico's met zich mee. Het krijgen van acne kan ook gelegen zijn in een tekort aan B8 (biotine) wat door B12 suppletie veroorzaakt kan worden. B5 kan ook de oorzaak zijn omdat tegelijkertijd innemen van B8 en B5 op zijn beurt ook weer puistjes veroorzaken.
Dermatologen en beauty-kenners zweren bij vitamine C voor je gezicht, omdat het productie van collageen stimuleert en tekenen van veroudering helpt te verminderen. Daarnaast kan de vitamine de huid helpen beschermen tegen toekomstige schade.
Koud water helpt je om de huid weer te hydrateren en de poriën te sluiten. Dit kan helpen om acne te verminderen en geeft je huis een gezonde glow. Daarnaast zorgt koud water ervoor dat de haarschubben sluiten, waarvoor het haar er gladder en glanzender uitziet.
Acne is een onschuldige aandoening, die meestal na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het vijfentwintigste jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.
Op de langere termijn zal dat averechts werken. Door het gebruik van deze middelen verdwijnt je puistje weliswaar, maar omdat je huid uitdroogt gaat-ie juist meer talg aanmaken. Gevolg: je huid wordt uiteindelijk juist vetter en je poriën raken sneller verstopt.
Vitamine A zit vooral in biologisch orgaanvlees als lever, vette vis, eieren, roomboter, wortelen, spinazie en broccoli. Eet voldoende zink. Zink werkt ontstekingsremmend en bevordert het huidherstel. Zink zit vooral in mager vlees, vis, ei, noten, zaden, peulvruchten, volle graanproducten, boerenkool en broccoli.
De antioxiderende werking van groene thee helpt bij diverse huidproblemen. Zo is er een positief effect van groene thee bij een huid met acne dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen. Ook zorgen de antioxidanten ervoor dat de huid minder snel veroudert.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Als je zink alleen uit voeding binnenkrijgt, hoef je je geen zorg te maken. Als je echter ook supplementen inneemt, is het even opletten. Veel vegetariërs en veganisten nemen extra supplementen omdat planten minder van dit mineraal hebben dan vlees en vis.
Symptomen van een zinktekort
Verminderde smaak en reuk. Huidafwijkingen. Nachtblindheid. Vertraging in geslachtsontwikkeling.
Bij een onzuivere huid is het vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende vitamine A (te vinden in o.a. zalm, wortelen en spinazie), zink (kalkoen, amandelen en tarwekiemen), vitamine C (citrusvruchten, papaja's en tomaten), vitamine E (zoete aardappelen, noten en olijfolie), selenium ( tarwekiemen, vette vis en ...