Geluid wordt niet geïsoleerd door schuim of wol maar door materialen met een hoge densiteit (massa) of in een combinatie van massa-veer-systeem zoals bij zwevende vloer het geval is. Geluidsabsorberende materialen absorberen trillingen in de lucht zodat geluid binnen een ruimte minder wordt verspreidt.
Een geluidsisolerende muur kan zowel geluidshinder van buiten als van binnen verminderen. Het plaatsen van een voorzetwand is een vaak toegepaste methode bij geluidsisolatie.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid.
Bij akoestische isolatie is de geluidreductiewaarde of verminderingsindex Rw belangrijk. Die wordt uitgedrukt in decibel. Hoe hoger de waarde, hoe beter het materiaal geluid isoleert. Daarnaast is een meting van het contactgeluid aangewezen.
2) Geluidsisolerende scheidingswand
De mate van geluid dat je kunt isoleren hangt af van de dikte van het isolatiemateriaal en het aantal gyproc platen dat je toepast. Hiermee kan je veel geluid tegenhouden. In het meest gunstige geval zijn zelfs waardes tot 78 dB mogelijk.
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen.
Omdat steenwol en glaswol beide zachte materialen zijn, met een open structuur, absorberen ze meer geluid dan harde isolatiematerialen als PIR of EPS. Over het algemeen geeft steenwol een betere geluidsisolatie dan glaswol.
Piepschuim bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen en werkt zeer isolerend. Het houdt warmte binnen en is daarnaast geluiddempend.
De kosten voor geluidsisolatie tussen woningen zijn gemiddeld vanaf zo'n 1.300 tot 1.600 euro voor een eengezinswoning. De geluidsisolatie kosten zijn mede afhankelijk van bereikbaarheid van de spouwmuur en het volume dat nodig is om deze te vullen.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Steenwol absorbeert geluid in sterke mate en vermindert geluidstrillingen aanzienlijk. Een met ROCKWOOL steenwol geïsoleerde wand kan bijvoorbeeld al gauw zorgen voor een geluidsvermindering van 45 dB of meer.
Om een compleet geluiddichte ruimte te creëren zou je een volledige isolatieschil moeten maken op de wanden, de vloer en het plafond. Dat is haast onmogelijk. Het contactgeluid kan je gelukkig gedeeltelijk dempen door de aanliggende muur, vloer of het plafond beter te isoleren.
Volgens de massawet, hoe zwaarder een muur, hoe beter de isolatie (tegen luchtgeluid). De gemiddelde geluiddempingsindex (R) van een massieve muur bestreken met een luchtdichte, homogene pleisterlaag, bedraagt ± 47 dB.
Hoeveel demping levert een zwevende vloer of voorzetwand op? In de praktijk kan dit 3 tot 8 dB zijn. Dit lijkt weinig, maar natuurkundig gezien is een reductie van 3 dB een halvering van het geluid. De exacte demping is situatie afhankelijk.
Door tochtstrippen te plaatsen rondom deuren en ramen maak je het een stuk moeilijker voor het geluid om naar buiten te ontsnappen. In andere kieren en gaten van buizen kun je Flexifoam purschuim spuiten. Daarnaast kun je kiezen om geluidsisolerende voering om je buizen te doen.
Voordelen van isoleren met piepschuim
Piepschuim heeft een erg goede isolatiewaarde. De lambdawaarde is 0,033 – 0,042 W/mK. Dit is een bijzonder hoge score. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolerende werking.
De materialen zijn poreus en dus licht (glaswol, rotswol, plastiekschuim, geëxpandeerde houten platen, …) en worden gekenmerkt door een zeer hoge absorptie bij hoge frequenties.
Polystyreen heeft een iets hogere isolatiewaarde en behoudt deze waarde ook beter indien het vochtig wordt. Bij glaswol gaat de isolatiewaarde dan hard achteruit (50% isolatie bij 5% vocht). Daarvoor ademt glaswol en is piepschuim luchtdicht, wat dus eerder voor schimmel kan zorgen.
Harde kunststof isolatieplaten zoals PIR platen of XPS platen zijn niet geschikt voor geluidsisolatie. Door de samenstelling en de structuur van deze platen zijn ze niet in staat geluid te reduceren of te absorberen. Deze platen zijn dan ook alleen geschikt voor thermische isolatie.
ROCKWOOL steenwol is erg geschikt als geluidsisolatie. Steenwol isolatie absorbeert geluid en vermindert geluidstrillingen. Het toepassen van steenwol isolatie in daken, gevels, muren, wanden, plafonds en vloeren zorgt voor een effectieve geluidsisolatie.
isoleren met glaswol.
Glaswol is een gekend en veel toegepast isolatiemateriaal. Het heeft uitstekende warmte-isolerende, brandwerende, vochtwerende en akoestische eigenschappen.
Spouwmuurisolatie, minder geluid en minder energieverbruik
Door spouwmuurisolatie te plaatsen voorkomt u warmteverlies via de muren van uw woning. De lege ruimte in uw spouwmuur wordt opgevuld, waardoor de massa in de muur wordt vergroot. Deze massa heeft altijd een geluidsabsorberend vermogen.
Door de grote massa en stijfheid hebben betonconstructies uitstekende geluidwerende eigenschappen. Goede geluidsisolatie komt ook tot stand door een goede detaillering.