De psychiater moet aandacht besteden aan het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de patiënt (Shea, 1998). Als de patiënt zich gehoord voelt, kan dat een helend effect hebben en zal hij of zij eerder emotioneel gevoelige informatie verstrekken. De diagnostische fase is dus al van therapeutisch belang.
Het hoofddoel van de psychiatrie is het verlichten van het psychisch lijden ten gevolge van psychiatrische aandoeningen en het vergroten van het psychisch welbevinden van de psychiatrische patiënt en diens omgeving. er zijn ook veel andere behandelaars die zich met psychiatrische patiënten bezighouden.
Je verleent zorg aan een heel diverse patiëntenpopulatie, zowel somatisch als psychiatrisch, met zeer uiteenlopende ziektebeelden. Iedere patiënt met zijn of haar eigen zorgbehoefte, verhaal en persoonlijkheid. De zorg is vaak onvoorspelbaar en verloopt lang niet altijd volgens protocollen.
De psychiater heeft specialistische kennis van de wijze waarop de communicatie van gedachten, gevoelens en bedoelingen, en het daarmee samenhangend gedrag in interactie met de omgeving, kunnen worden beïnvloed door verschillende psychiatrische ziekten.
Met een psycholoog kun je gesprekken voeren om mentaal beter in je vel te komen zitten en de psychiater kan je medicijnen voorschrijven bij ernstige psychische problemen. Met de psycholoog kun je dan bijvoorbeeld praten over hoe de medicijnen je leven nu beïnvloeden en hoe je daarmee om moet gaan.
Als je van veel bloed en wonden houdt dan is psychiatrie niet je eerste keus, maar dat is juist een van de redenen waarom ik psychiatrie interessant vind. Psychiatrische patiënten hebben geen last van een wond, maar lijden psychisch (comorbiditeit even uitgesloten).
Dit is gezondheidszorg die zich richt op het voorkomen en behandelen van psychische aandoeningen, zoals depressie, angst, ADHD, autisme en persoonlijkheidsstoornissen. Met geestelijke gezondheidszorg werken we eraan om mensen met een psychische aandoening zo gewoon mogelijk te laten leven.
Alsnog psychiater worden is moeilijk, maar niet onmogelijk. Met een mbo 4-diploma kun je je aanmelden voor een hbo-opleiding. En met een hbo-propedeuse kun je je weer inschrijven voor een wo-studie. Zorg er wel voor dat je de vakken natuurkunde, biologie, scheikunde en wiskunde A of B op vwo-niveau gehaald hebt.
In Positieve psychiatrie staat de mens centraal, en niet de ziekte. De focus ligt op zowel de klachten als krachten: het ontdekken van veerkracht en competenties, het voeden van hoop, dankbaarheid en optimisme.
Wanneer we spreken van psychiatrische problematiek, dan bedoelen we zaken die het dagelijkse leven van mensen verstoren en waarbij het nodig kan zijn om behandelingen te ondergaan, soms in combinatie met medicijnen. Denk hierbij aan stoornissen als persoonlijkheidsstoornissen, ADHD en depressies.
Geduld is belangrijk voor zelfregulatie
Met een positieve houding en meer zelfvertrouwen kun je beter omgaan met stress. Hierdoor kun je je beter op je eigen gevoel van welzijn richten.
GGZ is de afkorting van Geestelijke GezondheidsZorg. De taken van de GGZ zijn: preventie, behandeling, begeleiding, verpleging en verzorging en bescherming van de geestelijke gezondheid. Dit is zo bepaald door de Nationale Raad voor de Volksgezondheid.
Een behandeling van lichte tot matige psychische problemen gebeurt in de basis GGZ. Een behandeling binnen de basis GGZ kan bestaan uit gesprekken met bijvoorbeeld een psycholoog of psychotherapeut. Ook een internetbehandeling (e-health) is mogelijk.
Bij de GGZ-instelling waar ik in behandeling was, ben ik uit zorg gegaan en heb daar aangegeven naar een eerstelijnspraktijk te willen gaan. Belangrijk is om aan te geven dat je vrij bent, je mag zelf kiezen waar je zorg wilt afnemen. Zodra het beter gaat, dus aangeven dat je naar een eerstelijnspraktijk wilt.
Verwijzing. Voor een opname in een ggz-instelling is een verwijzing nodig van de huisarts of de GGZ-behandelaar. Na verwijzing volgt een intake-gesprek bij de ggz-instelling. Bij dat gesprek wordt nog eens gekeken of een opname echt het beste is.
Het salaris (loon) van een psychiater is gebaseerd op de ams-schaal van de cao ggz. Als psychiater kun je rekenen op een salaris tussen de 5.833 en 10.833 euro per maand. Het precieze salaris hangt af van de ervaring, leeftijd en de werkgever.
Hoe wordt een diagnose bij psychische klachten (ggz) vastgesteld? Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater.
Basispsychologen kunnen geen hoofdbehandelaar zijn binnen de GGZ. Dit betekent dat basispsychologen werkzaam zijn onder een GZ-psycholoog of klinisch psycholoog. Er is dan regelmatig overleg over het verloop van de behandeling. Een GZ-psycholoog kan cliënten zelfstandig behandelen en mag een diagnose stellen.
Om een psychiater te worden, moet je beginnen met een studie geneeskunde, die gemiddeld zes jaar duurt. Na het behalen van je medische graad, moet je een drie- tot zesjarige specialistische opleiding volgen in de psychiatrie. Vaak wordt er daarvoor nog wel gekozen om aan de slag te gaan als ANIOS psychiatrie.