Praat regelmatig tegen je vogel en speel samen spelletjes. Hoe socialer je papegaai of parkiet wordt, hoe makkelijker hij contact met jou zal zoeken. Je laat hem best ook dicht bij jouw stem zitten, op je vinger of je schouder. Begin met een makkelijk woordje.
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.
Geef je vogel speelgoed
Vogels houden van spelen en het geven van leuk en uitdagend speelgoed aan je vogel zal hem blij maken. Geef je vogel klimspeelgoed en speelgoed dat kleurrijk is en/of geluid maakt. Geef je vogel een schommel en zorg voor genoeg zitstokken in de kooi.
Hoe weet je of jouw vogel gelukkig is in zijn kooi? Bij zangvogeltjes is dat makkelijk te zien: zolang ze zingen, goed eten en actief bewegen, voelen ze zich in hun element. Zien we een papegaai zijn eigen veren uittrekken, dan denken we nogal snel dat dit te wijten is aan stress of verveling.
Onze ogen bevatten drie verschillende soorten cellen die rood, groen en blauw licht kunnen detecteren – de welbekende kegeltjes. We zien paars wanneer alleen de rode en blauwe kegeltjes worden gestimuleerd. Vogels, reptielen, amfibieën en vissen hebben daarnaast ook ultraviolette kegeltjes in hun ogen.
Tranen worden meestal gezien als een menselijk fenomeen, als een onderdeel van ons complexe emotionele leven. Maar tranen zijn niet alleen om te huilen. Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen.
Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Als u de situatie niet helemaal op waarde kunt schatten, of als u andere vragen heeft, belt u het beste met een Vogelopvang of -asiel of met de Dierenambulance (Dierenbescherming) of Dierenambulance (Dierenlot). Zij hebben verstand van zaken en weten bijvoorbeeld hoe u een gewonde vogel opvangt tot hulp arriveert.
Doe de vogel in een doos, voorzien van voldoende luchtgaten. De doek kun je erbij laten. Voelt de vogel koud aan, of is het een jonge vogel (kaal of donzig), dan kun je er een in een handdoek gewikkelde kruik bij leggen. Het is belangrijk om een zieke of gewonde vogel geen eten of drinken te geven!
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
De grasparkiet, valkparkiet, halsbandparkiet, Grote Alexanderparkiet, zonparkiet en monniksparkiet zijn parkietensoorten die het meest gemakkelijk tam te maken zijn. Deze soorten zijn sociaal van aard en gemakkelijker op te voeden dan bijvoorbeeld een papegaai.
Dit doe je door bijvoorbeeld veel naast het verblijf te zitten en tegen ze praten. Zo leert je beestje je stem en aanwezigheid herkennen. Leg je hand in het verblijf en laat ze naar jou toe komen in plaats van andersom. Leg eventueel iets lekkers in je hand, zodat je huisdier naar jou toe wordt gelokt.
Vogels roepen
Vogels maken allerlei korte, simpele geluiden: “psie” of “tsjik” bijvoorbeeld. Deze geluiden worden roepen genoemd. Sommige vogelsoorten, zoals koolmezen en kippen, hebben tientallen verschillende roepen.
Vogels kijken kun je in je uppie doen. Wil je snel leren, ga dan met een ervaren vogelaar mee. Kijk eens of er een vogelwerkgroep bij jou in de buurt is. Of ga eens mee met een vogelexcursie die wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten.
Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen (20-20.000 hertz). Vogels kunnen tóch veel beter horen, want ze kunnen beter details onderscheiden (grotere gehoorscherpte). Vogels zijn vooral ontvankelijk voor geluiden die dezelfde toonhoogte hebben als hun eigen geluiden.
Meestal duurt het maar één tot enkele weken om een jonge vogel tam te maken. Een oudere vogel kan nog net zo tam worden, maar vaak is hier wat meer geduld voor nodig.
Hoe geef je een jong vogeltje eten? Geef vogels die insecten eten regenwormen, sprinkhanen en krekels, die in hele kleine stukjes zijn gesneden, samen met andere insecten die op een “insectenvanger” achterblijven. Geef vogels die fruit eten bessen, druiven en rozijnen die in water zijn geweld.
Daarnaast fluiten vogels korte roepen. Zoals een lokroep, eveneens om soortgenoten te lokken en soms om het territorium te verdedigen. Met een alarmroep waarschuwen vogels elkaar voor nakend gevaar. Dit zijn meestal korte, ijle geluiden die moeilijk te traceren zijn door roofdieren.
De voorhersenen staat in verbinding met de hersenschors, dat de ingewikkelde cognitieve functies mogelijk maakt. Bijvoorbeeld het herkennen van patronen en het vooruit denken. Dit is de verklaring voor het cognitieve vermogen van vogels dat niet minder is dan van primaten. Dus ook die van mensen.
Lang is gedacht dat slechts enkele dieren, met name zoogdieren, slim zijn, maar nieuw onderzoek bewijst dat bijvoorbeeld ook vogels intelligent zijn. Uit de resultaten blijkt dat deze dieren veel slimmer zijn dan wetenschappers dachten. Onderzoek naar vogels is relatief nieuw in de wetenschap.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gedragstherapie de meest aangewezen behandelvorm is voor deze fobie. De prognose is gunstig, behandeling met medicatie is in de regel niet effectief.
Soms vertonen vogels wel 'rouwgedrag' als hun partner of een volwassen soortgenoot overlijdt, kauwen vormen hierop geen uitzondering.
Doordat de vogel zo geen contact heeft met andere vogels kan de vogel gefrustreerd raken. Ook liggen eenzaamheid en verveling snel op de loer, omdat het contact met een gezellig soortgenootje ontbreekt. Er zijn een aantal zaken die voor kunnen komen wanneer je vogel te eenzaam is: De vogel kan agressief worden.