Het is heel makkelijk, je neemt 1 zakje gist en laat dat fermenteren met bloem, suiker en water. Hierdoor vermenigvuldigt de gist zich en neemt het aantal gistculturen toe.
Verse gist gebruiken
Als je verse gist gebruikt, moet je de gistcellen eerst activeren. Dit doe je door wat gist op te lossen in lauwwarm water en door te roeren tot er een papje ontstaat. Dit papje van lauwwarm water en gist voeg je vervolgens toe aan de rest van de ingrediënten.
Gist vervangen door baking soda
Je kan gist vervangen voor een gelijke hoeveelheid van citroensap en baking soda (50/50). Dus als een recept vraagt om een theelepel gist, kun je dit vervangen voor een halve theelepel citroensap en een halve theelepel baking soda.
Commercieel worden gisten in grote tanks gekweekt op suikerwater in de aanwezigheid van zuurstof. Wanneer de cultuur volgroeid is, wordt de vloeistof verwijderd en de gistmassa wordt vervolgens gedroogd. Er worden geen andere stoffen aan gedroogde gist toegevoegd.
Hoeveel gist heb je nodig? Om 1 kilogram bloem (dat is voldoende voor 2 grote broden) te laten rijzen heb je nodig: 42 g verse gist. 14 g droge gist.
Gisten hebben suiker nodig om te groeien. Uit suiker maken ze alcohol en koolzuurgas. Ook maken ze aangename geur- en smaakstoffen, die belangrijk zijn voor het eindproduct. De bakker gebruikt gist om de suikers in het deeg om te zetten in koolzuurgas.
Bakpoeder en gist hebben een duidelijke overeenkomst: ze laten baksels rijzen, en dus groeien. Het verschil is dat het één een chemisch middel is en het andere een schimmel. Bovendien werkt bakpoeder op zichzelf al, maar heeft gist een beetje rusttijd en suiker nodig om geactiveerd te worden.
Ik raad je niet aan om te experimenteren en toch zo nu en dan gist in plaats van bakpoeder te gebruiken of andersom. Je zult het merken in het resultaat en dat is zonde. Dat het voor sommige recepten werkt, betekent niet dat dit voor andere recepten ook zo is.
Brood bakken met baking soda (bakpoeder)
Wat je ook kunt doen, is een brood bakken met baksoda in plaats van gist. Om ervoor te zorgen dat het brood rijst, dien je ook nog een dure bestandsdeel aan het deeg toe te voegen zoals karnemelk, yoghurt of zure melk.
* natuurlijk gist ( zuurdesem) :
Dit is een natuurlijk gist wat van nature in meel voorkomt. Door meel en water samen te voegen ontstaat er een vermeerdering van gistcellen. Dit gist is minder actief dan gewone toegevoegde gist. En heeft een opmerkelijk zure smaak.
Instant gist is dus eigenlijk droge gist, maar dan zonder het beschermlaagje rondom de korrel. En dat maakt het ideaal in gebruik, want u kunt het direct toepassen. U hoeft het niet eerst op te lossen in water. Het is net als droge versie lang houdbaar en wordt doorgaans in portieverpakkingen van 7 gram verkocht.
In bouillonblokjes is gistextract een veelgebruikte smaakmaker. Dat heeft een hoog gehalte aan glutamaat, een stofje met een hartige smaak. Glutamaat zit van nature bijvoorbeeld ook in tomaten en zeewier. Fabrikanten voegen het soms ook als mononatriumglutamaat (E621) toe.
Gist is onder andere te vinden in brood, crackers, beschuit, wijn, bier, bouillon en overrijpe vruchten. Op een verpakking kan gist vermeld staan onder de namen gist, gistextract, gehydrolyseerd eiwit, gehydrolyseerd plantaardig eiwit en zuurdesem. Uit gist kan gistextract verkregen worden.
Het voordeel van droge gist is dat het veel langer houdbaar is dan verse. Bewaar luchtdicht op een droge en koele plaats, bijvoorbeeld in de koelkast. Instant gist hoeft niet eerst opgelost te worden, maar kan direct aan het deeg worden toegevoegd.
Bij iedere supermarkt hebben ze instant gist in zakjes van dr Oetker, dat is wat je nodig hebt.
Taart, cake en gebak rijzen niet zomaar de lucht in, daar heb je bakpoeder of baksoda voor nodig. Gist en bakpoeder worden beiden gebruikt om deeg te laten rijzen. Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel en gist een natuurlijk rijsmiddel.
Als aan bloem bakpoeder wordt toegevoegd verkrijgt men zelfrijzend bakmeel. Gisten zijn eencellige schimmels. Gist is in staat om suiker om te zetten in alcohol en koolzuur.
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Gist is voor brood, bakpoeder (en baking soda) is voor cake, koekjes en ander zoet gebak. Dit gaat in 9 van de 10 gevallen op, maar helaas zijn er soms uitzonderingen. Zo heb ik bijvoorbeeld eens een soda bread gemaakt. Je raadt het al, hiervoor had ik baking soda nodig in plaats van gist.
Als je je bloem zeeft haal je alle klontjes eruit, soms zelf nog een een stukje graankorrel of schilletje. Alle stukjes verwijder je dus, maar je zorgt er ook voor dat het lucht weer terugkomt in je bloem. Je raadt het al, dat zorgt ook voor luchtigere baksels.
Instant gist (ook bekend als 'Instant Yeast' of 'Instant Dry Yeast') is de meest makkelijke soort gist om een brood te laten rijzen. Het is te koop in kleine zakjes of in bulkverpakkingen, het is lang houdbaar en laat zich goed bewaren in een zuurstofarme, koude en vochtvrije omgeving.
Gist is dan wel een eencellige schimmel, het heeft een houdbaarheidsdatum. Als je gist over de datum is, is de kans groot dat je deeg niet of bijna niet zal rijzen. Als je dus niet vaak gist gebruikt, kun je het beste kleine zakjes aanschaffen in plaats van één grote.
Instant gist wordt gemaakt van gedroogde gist, maar bevat geen beschermlaagje. Hierdoor kun je deze gistsoort direct door je deeg kunt mengen zonder het eerst te hoeven oplossen in lauwwarm water.
De gist sterft als het deeg in de oven wordt geschoven, bij ongeveer 45°C.