Een scharrelkip leeft 56 tot 63 dagen, en een biologische kip wordt maximaal 81 dagen oud. De biologische kip wordt dan ook het oudst van de kippen die voor hun vlees worden gehouden. Legkippen leven wat langer, maar zodra de eierproductie wat minder wordt, na 1,5 jaar, worden ook deze kippen geslacht.
Hoelang moet een kuiken binnen blijven? Nu je weet dat het belangrijk is dat een kuiken warm moet blijven om goed te kunnen groeien, is het aan te raden ze na een periode van gemiddeld 6 tot 12 weken pas naar buiten te laten. De kuikens zijn dan flink gegroeid en kunnen inmiddels wel tegen een stootje.
Een manier om de leeftijd te bepalen is door te kijken naar de Sint-Jacobsschelp. Deze moet voor de inspectie ook aangeraakt worden. Wanneer de kleur helder en verzadigd is en deze warm aanvoelt, weet je dat de kip nog jong is.
Venting werkt het best bij kuikentjes van een dag oud. Bij deze methode druk je zachtjes op de onderbuik van een kuiken, zodat het zich ontlast. Als je dan de uitwerpselen verwijdert, kun je de inwendige delen van de cloaca goed bekijken. Bij een haantje merk je dan een klein bolletje op.
Kuikens kunnen naar buiten wanneer ze 6 weken oud zijn. Dit kan alleen onder een paar voorwaarden zo moet het buiten niet kouder zijn dan 20 graden. Daarnaast moet het buiten hok ook een tocht vrij plekje hebben en hoeft de warmteplaat niet perse mee te verhuizen.
Kuikens zijn heel schattig om te zien, maar dat rechtvaardigt het niet om ze alleen daarom te nemen. Als je dieren neemt hoor je de volle verantwoording ervoor te nemen. Ook als ze wat minder schattig geworden zijn hoor je hen goed te blijven verzorgen.
In deze blog gaan we deze vraag beantwoorden. Kuikens kun je bijna meteen oppaken nadat ze uit het ei zijn gekomen. Weet wel dat je de broedmachine niet te vaak moeten openen tijdens dat de eieren uitkomen. Dit kan namelijk leiden tot snelle temperatuur of luchtvochtigheid daling in de broedmachine.
Niet uit elk ei dat een kip legt komt een kuiken. Daarvoor moet een ei bevrucht zijn door een haan. Wanneer de eitjes door een moeder kip gelegd zijn dan gaat zij erop zitten om de eieren goed warm te houden. Na 21 dagen worden er dan kleine donzige kuikentjes geboren.
In het eitje dat jij thuis opeet zit natuurlijk geen kuikentje. Maar jij denkt nu alvast “Een kuiken komt toch uit een ei?”. Dat is volledig correct maar niet uit elk eitje kan een kuiken komen. Het ei van de kip moet eerst bevrucht worden door de haan.
Je kunt kuikens die moeite hebben met het uit het ei komen beter niet helpen. Als ze wel geholpen worden blijven het altijd zwakke kuikens/ kippen. Vanaf ongeveer de 19e dag gaan de kuikens de schaal aanpikken. Voor de uitkomst van de eieren zie je de eieren een beetje schommelen.
Jonge kuikens moeten vrij toegang hebben tot vers en schoon water. Zij drinken meer water ten opzichte van hun lichaamsgewicht dan oudere kuikens. Zonder water ontstaan uit droog voer klonters in de krop. Deze kunnen op de halsslagader van het kuiken gaan drukken waardoor sterfte kan optreden.
Pas na 16 weken mogen kuikens bij de andere kippen worden geplaatst.
Als kuikens uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan net de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Daarna geef je ze speciaal kuikenvoer. Hierin zitten veel eiwitten die je kuiken helpen te groeien.
Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Zo houden ze elkaar warm. Merkt u dat de kuikens juist verspreid gaan liggen, dan is het te warm onder de lamp. Liggen ze helemaal op elkaar en direct onder de lamp, dan weet u dat de kuikens het te koud hebben.
Vind je een eendenkuiken of heb je kuikens die je met spoed moet warmhouden, dan kun je tijdelijk elke warmtebron, dat een niet te hoge en zoveel mogelijke constante temperatuur heeft, gebruiken. Een goed voorbeeld is een kruik. Doe hier geen kokend water in maar kies voor een temperatuur van 40-50 graden Celsius.
Kuikens zijn veel gevoeliger voor kou en verdragen het minder goed dan volwassen kippen. Dit komt deels door hun kleine formaat en deels doordat hun verenkleed nog niet volledig ontwikkeld is om ze warm te houden.
Als de kuikens er rustig onder blijven liggen, is de temperatuur goed. Liggen ze er naast, dan is het te warm en piepen ze heel hard, terwijl ze onder de lamp zitten, dan is het te koud. De eerste week hebben ze een temperatuur van ongeveer 35 graden nodig. En elke week gaan daar 2 graden vanaf.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.
'Dit kan niet waar zijn'
Hij deed onderzoek en leerde dat de meeste eieren in de supermarkt niet bevrucht zijn. "Je moet dus ook specifiek biologisch dynamische eieren kopen en daar proberen ze zo goed mogelijk de natuur na te bootsen door er ook hanen rond te laten lopen."
Nee. Kippen kunnen eieren leggen zonder de aanwezigheid van een haan (mannelijke kip). Het paren met een haan is echter wel nodig om bevruchte eieren te produceren (waaruit nieuwe kuikens worden geboren).
Ook bij een nog geheel gesloten ei kun je de kuikens al horen piepen. Vanaf ongeveer de 19e dag gaan de kuikens de schaal aanpikken. Tussen het aanpikken en de uiteindelijke uitkomst kan 24 uur zitten.
Maak de bak in het begin wekelijks schoon, daarna twee keer per week of vaker. De eerste 24 uur hebben de kuikens geen eten of drinken nodig. Dit is doorgaans de tijd dat de kuikens onder in de broedmachine doorbrengen, als ze eenmaal uit het ei zijn. Na die 24 uur krijgen ze water en opfokvoer.
Kuikens kunnen, nadat ze uit het ei zijn gekomen, maximaal anderhalve dag zonder eten en drinken. Bij langere perioden zonder voedsel verliezen ze gewicht, sterven er meer kuikens en neemt hun groei af.
Bij kuikens gaat “elk strooisel is goed genoeg” niet op. Gebruik zaagsel of ander niet-giftig, absorberend materiaal dat wordt aanbevolen voor kuikens. Gebruik geen kranten of versnipperde tijdschriften en gebruik geen aromatische, olieachtige houtsoorten zoals ceder. Een laag van 2,5 cm zaagsel is voldoende.
De aankoopprijs van eendagskuikens ligt waarschijnlijk rond de € 0,50 per kuiken.