Ook erg lekker als tussendoortje, en natuurlijk als bijgerecht bij het Italiaanse eten. Bovendien is de Italiaanse appelmoes een erg gezond tussendoortje.
Verder gaat het bij de dingen die we missen uit Nederland voor een groot deel over eten. Alleen zijn het niet de standaarddingen die je zou verwachten, zoals drop, stroopwafels of hagelslag.
Sommige dingen zijn juist heel goedkoop in Italië. Zo kun je de lekkerste Italiaanse wijnen bij de boer zelf kopen, of in een grote wijnhandel. Door het rechtstreeks bij de producent te kopen, is de wijn veel goedkoper. Dit geldt natuurlijk ook voor olijfolie, worst, kazen en andere heerlijke streekproducten.
In Italië zijn de belangrijkste Carrefour, Auchan en Esselunga. Ook coöperaties zoals Coop Italia en Conad vallen onder deze categorie. Aankoopconsortia zijn anders georganiseerd.
Italianen zijn erg stellig voor wat betreft het gebruik van producten uit eigen land, als het op koken aankomt. Italianen hebben een hekel aan Ketchup, beter is (verse) tomatensaus uit de Italiaanse keuken. De traditionele Italiaanse pizza heeft geen ananas, deze vrucht komt van oorsprong niet uit Italië.
Ook kan het maken van oogcontact helpen om iets gedaan te krijgen. Als je de ober bij je wilt roepen, steek je een vinger op en probeer je oogcontact te maken. 46.
In Nederland kost eten in een restaurant zo'n 14 procent meer dan gemiddeld, terwijl dat in Duitsland en Oostenrijk 'maar' 10 procent is. In Italië is een restaurantbezoek 4 procent duurder dan het EU-gemiddelde en in Spanje is het wederom het goedkoopst.
Friet is al een tijdje in opkomst in Italië, met name in Napels. De eigenaar van snackbar Pieperz: 'Daar is al te veel friet, vinden sommigen.
De Italianen en brood
Over het algemeen houden de Italianen - net als wij in Nederland - wel van wat brood. Al hebben ze wel wat andere tradities dan wij. Zo eten ze tijdens hun prima collazione (ontbijt) vaak een zoet broodje (brioche) of una pasta, waarmee een zoet gebakje bedoeld wordt.
De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
4. Ragu alla Bolognese: het nationale gerecht van Italië Een vlezige rijkdom aan gebruind vlees, een zoete toets van tomaten en een kruidenaroma van verschillende Italiaanse kruiden maken Ragu alla Bolognese tot een van de meest hartige gerechten uit de Italiaanse keuken.
Pizza, pasta en ijs
Natuurlijk kun je in Italië niet heen om de overheerlijke pasta's, pizza's en ijsjes. Meer typisch Italiaans dan dit wordt het niet. Vooral de pizza's vind ik altijd een feestje, zeker in Napels waar de pizza oorspronkelijk vandaan komt.
Als je naar de meest recente prijzen kijkt en Italië en Nederland vergelijk blijkt dat de kosten van levensonderhoud in Italië beduidend lager zijn dan in Nederland. Prijzen boodschappen: in Italië 10,21% lager dan in Nederland.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Neemt u liquide middelen ter waarde van € 10.000 of meer mee als u de Europese Unie in- of uitreist? Dan moet u daar aangifte van doen. Als de liquide middelen een gezamenlijke waarde hebben tot en met € 9.999,99 hoeft u geen aangifte te doen.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
In Italië is de Lidl zelfs nog beter. Wijnen en groenten maar ook kazen en broden zijn hier van goede kwaliteit. Ze zijn de hele week open waar andere supermarkten met name op zondagmiddag nog wel eens de tent dichtgooien. Na veel bezoekjes aan de Lidl zijn er twee producten op te noemen die ze niet hebben.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Stronzo – drol. Hoewel er weinig Nederlanders zijn die zich beledigd zullen voelen als je hen een drol noemt, ligt dat in Italië heel anders. Stronzo wordt beschouwd als vulgair. Veel jonge mensen gebruiken de term op een speelse wijze, zoals dat hier wordt gedaan met het woord 'sukkel'.
hoi (interjection): ciao.
Italië Net als in Frankrijk, is ook in Italië de fooi (à tien procent) inbegrepen bij de rekening. Dus voordat je na het afrekenen van je pizza guitig bent met de fooi, check eerst of het niet al bij het totaalbedrag in zit. Soms zie je ook 'coperto' terug op de rekening.