Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P. herkomstbenoeming.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Passata is tomatensaus dat gemaakt wordt van verse, rijpe tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dus verwijderd. Is passata dus hetzelfde als gezeefde tomaten? Ja, het is de Nederlandstalige benaming hiervoor.
San Marzano trostomaten zijn ingeblikt verkrijgbaar en worden geroemd om hun zoete smaak, die helemaal niet zuur is (zoals sommige andere bliktomaten). Ze zijn bovendien prachtig dieprood, en hebben stevig vruchtvlees. Hun vorm wijkt ook af van de traditionele ronde tomaat: San Marzano tomaten zijn juist langwerpig.
San Marzano tomaten zijn volgens de Italiaanse chefs de allerbeste tomaten. Ze worden geroemd om hun zoete smaak, dieprode kleur en stevig vruchtvlees. Dit komt omdat ze op de vulkanische bodem van de Sarno-rivier, aan de voet van de Vesuvius groeien.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
1 - Zasweet. Een gewone ronde cherrytomaat, met een fantastische smaak. Dit cherrytomaten soort behoort tot de best smakende tomatenrassen die er bestaan. Hij is heerlijk sappig en heeft een bijzondere bloemige zoete smaak.
San Marzano, waar te koop in Nederland? San Marzano tomaten zijn in Nederland te krijgen, maar je moet er een klein beetje moeite voor doen. Er zijn wel webwinkels (in de webshop van italieplein bijvoorbeeld) of delicatessenwinkels te vinden die San Marzano tomaten in blik verkopen.
Deskundigen zijn het er over eens: de allerlekkerste tomaten komen uit het gebied tussen het noorden van Rome en Salerno, net onder Napels. Het microklimaat is hier ideaal met veel zon, voldoende vocht en een grondsoort die de betere smaak bevordert. Het 'rode goud' zeggen ze hier dan ook.
Alleen de neutrale biosaus van Ekoplaza en winnaar Heinz scoren nog beter. De Amerikaanse ketchupgigant zelfs op alle fronten: een fijne geur, vol van smaak, goed gedoseerde kruiden, uitstekende structuur en af en toe zelfs een tomatenpitje.
Zit amper zout in en geen suiker, gewoon puur! Gezeefde tomaten komen dan wel uit een pakje of fles, maar het is heel erg gezond (mits je kiest voor merken die niets extra's toevoegen) en de saus is meer geconcentreerd dan wanneer je zelf tomaten gaat pureren.
Tomato frito
Het grote verschil met de eerder genoemde variaties is dat de tomaten worden gebakken, het een beetje olijfolie bevat én het is op smaak gebracht met een beetje knoflook of ui. Van alle soorten in dit artikel is tomato frito dan ook eigenlijk de enige welke ook zonder extra toevoegingen gebruikt wordt.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is.
Passata zijn gekookte tomaten die, zonder vel, gezeefd zijn. Tomaten puree is een geconcentreerde bewerking van de tomaat. De tomaten puree vind je vaak in de kleine blikjes of kleine tubes. De prijs is vaak goedkoop en het woord ”puree” staat vaak duidelijk aangegeven op de verpakking.
Een bijzondere naam dus, maar minstens zo bijzonder is de langwerpige vorm, het stevige vruchtvlees en de kleur van dit tomatenras. Romatomaten zijn van binnen altijd donkerder van kleur dan aan de buitenkant. Romatomaten hebben een volle smaak en zijn heerlijk als basis in tomatensoep en pastasauzen.
Romatomaten hebben een volle smaak en zijn heerlijk als basis in tomatensoep en pastasauzen. Maar door de stevigheid kun je ze ook prima verwerken in salades. Waar komt de romatomaat vandaan: Vroeger uit Frankrijk, maar nu worden ze overal geteeld.
Trostomaat is een heerlijke toevoeging aan allerlei gerechten en recepten! Roma tomaten worden ook wel pruimtomaten en pomodori genoemd. Roma tomaten zijn langwerpige, rode tomaten en hebben de naam pruimtomaat gekregen omdat ze door hun spitse uiterlijk wel wat weg hebben van een pruim.
Snoeptomaten. Snoeptomaatjes zijn vergelijkbaar met de cherrytomaten. Al zijn de snoeptomaatjes echt bedoeld om lekker van te snoepen. Zet ze als gezonde snack op tafel bij een verjaardag, neem mee naar school of naar het werk of snoep ze 's avonds nog lekker op.
Welke tomaten gebruik je in een verse tomatensoep? De pomodori- of romatomaten – te herkennen aan hun langgerekte vorm – hebben stevig vruchtvlees, zijn heerlijk zoet en bevatten weinig zaden. Met hun volle smaak zijn deze rode vitaminebommetjes ideaal voor een verse tomatensoep.
Bij Vertiloom kan je Italiaanse tomaten kopen die afkomstig zijn uit heel Italië. Zo hebben we tomaten uit de buurt van Napels, Manduria en nog vele andere streken. Eén van de meest bekende tomatenrassen uit Italië is de Romatomaat. De Romatomaat heeft een langwerpige vorm en stevig vruchtvlees.
Voor saus hebben de Italiaanse langwerpige soorten als Roma en San Marzano een voordeel, omdat die steviger zijn en meer vruchtvlees hebben tegenover de pitjes die erin zitten. Doorgesneden zien San Marzano's er zo out: Veel tomaat, weinig pitjes, dus veel “massa” voor onze saus. Ideaal.
Cherrytomaten zijn goede bron van vitamine C. Deze vitamine heeft een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Trostomaat – een veelzijdige tomaat. Erg lekker in salades of op brood. Vleestomaat – een stevige tomaat met een vrij neutrale smaak. Erg veelzijdig: geschikt voor sauzen, soep, om te vullen of in plakjes te snijden.