Ananas (en sap) kunnen luieruitslag veroorzaken maar ook uitslag rond de mond van de baby. Zelfs volwassenen ervaren deze reactie soms (niet de luieruitslag ;)). Ananas is dus niet geschikt als eerste babyhapje. Introduceer het pas later, bijvoorbeeld na 8 maanden en in kleine beetjes, goed gemengd door ander eten.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Vanaf 6 maanden
Ook kun je je baby gepureerd of geraspt fruit geven als banaan, peer, appel en mango.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.
Start het best met licht verteerbare groenten zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie, Meestal lust een kindje dit wel. Kook de groenten en aardappelen in een beetje water of stoom ze. Plet alles of maak fijn met een vork.
Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding. Je kindje mag bijna alle gezonde producten eten die je zelf ook eet. Maar sommige dingen kun je beter nog niet geven aan je baby, zoals rauw vlees, rauwe vis of rauw ei, leversmeerworst of leverpaté, kaas en honing.
Voor een baby van 4-6 maanden moeten de hapjes echt helemaal glad gepureerd zijn, zo went je baby rustig aan structuur. Het geheim om een appelhapje helemaal glad te krijgen, is het voorkoken van appel. Door het voorkoken behoudt je hapje ook een aantrekkelijke kleur.
Peer, perzik en banaan. Framboos en appel (framboos vanaf 12 maanden) Aardbei, kiwi en banaan (kiwi en aardbei vanaf 12 maanden) Banaan en mango (vanaf 12 maanden)
Wacht dan met het geven van rood fruit zoals aardbeien en frambozen totdat je kindje 1 jaar oud is. Deze vruchten kunnen allergische reacties veroorzaken.
Naturel spinazie - Geschikt voor baby's vanaf 3 maanden oud
Wel adviseren wij om maximaal 2 keer per week spinazie aan een baby te geven in verband met het van nature in spinazie aanwezige oxaalzuur, wat de stoelgang bevordert en eventueel voor buikkrampjes kan zorgen.
Waarom mag een baby geen yoghurt? En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas en eieren
Doorbak of kook deze producten altijd goed als je ze aan jonge kinderen geeft. Dat doodt namelijk de bacteriën. Rauw vlees en producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten.
U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is. Het wordt natuurlijk aanbevolen om advies te vragen aan uw behandelend arts, voordat u nieuwe ingrediënten aan uw kindje geeft.
Als je baby ongeveer 6 maanden is, mag je hem ook paprika voeren.
Was de komkommer altijd voor je hem verwerkt in een hapje voor je baby. Snijd een stukje van de voor en onderkant af. Daarna kan je kan de komkommer zowel met schil als zonder schil verwerken in receptjes voor je kleintje.
Voor een baby gebruik je de gewone witte pasta varieteiten. Voor ons is het misschien gezonder om volkoren pasta te eten, maar daar zijn je baby's ingewanden nog niet aan toe. Dus je kiest voor witte pasta en of je vlinders, elleboogjes of schelpjes kiest, dat maakt helemaal niks uit.
Geef in het begin, witte pasta, witte rijst en eventueel als je pap wilt geven, af en toe wat pap van rijstebloem. Witte soorten bevatten minder vezels dan volkorenpasta of zilvervliesrijst. De darmen van je kind wennen zo rustig aan vezels in de voeding.
Qua fruit/zuur e.d. mag het gewoon al. Maar kijk even goed hoe je het wil aanbieden. De vliesjes zijn namelijk best taai dus als je je kindje hele of halve partjes geeft kan dit wel een risico zijn. Je kan de partjes uit de vliesjes snijden of de mandarijn pureren.
Kan teveel ananas schadelijk zijn voor je gezondheid
Het enige nadeel van het eten van fruit is meestal dat je relatief veel suiker binnen krijgt. Maar aan de andere kant bevat fruit er zoveel nuttige vitamined, vezels en mineralen, dat je dit nadeel best op de koop toenemen.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Klinische relevantie: Allergie tegen ananas uit blik is zeldzaam. IgE-gemedieerde allergie tegen (verse) ananas is overwegend mild. Ananas kan ook direct histamine of andere vasoactieve stoffen vrijzetten die tot een non-immunologische reactie (pseudo-allergie) kunnen leiden.