Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.
Of andersom: slapen op je rechterzij kan zorgen voor maagzuurklachten. De moeilijke termen zullen we je besparen, maar het komt erop neer dat de spier in je slokdarm – die het zuur in je maag houdt – slapper wordt als je op je rechterzij slaapt. Daardoor komt zuur omhoog en krijg je last van een branderig gevoel.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
In de regel blikt de noord- zuid as de beste slaap richting te zijn.
Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.
Met je hoofd op het zuiden slapen is minder geschikt. Het zuiden is verbonden met vuur, passie en gedrevenheid en die energieën dragen niet echt bij aan een ontspannen nachtrust.
Waarom heb ik iets nodig tussen mijn knieën bij het slapen? Een kussen tussen je benen leggen geeft troost en neemt de druk weg door de knieën op elkaar te houden. Het helpt ook door je heup en ruggengraat op één lijn te brengen.
Hoewel buiklig er lekker knus uitziet, is het de meest belastende en ongezonde slaaphouding. Buikslapen vlakt de lendenkromming af, waardoor je ruggengraat geen mooie s-curve meer vormt. Je onderrug staat de hele tijd onder druk en op de koop toe ligt je nek gedraaid.
'Als je op je linkerzijde slaapt dan wordt er minder druk uitgeoefend op de kringspier van je slokdarm,' zegt dokter en slaapspecialiste Priyanka Yaday. Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten. Buig je knieën en trek je benen lichtjes op.
De beste slaaphouding is de zijligging, gesteund met een lichaamskussen. Dan is de belasting van de nek en rug inimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan. Met de juiste kussens kun je ervoor zorgen dat je goed ligt en blijft liggen.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog.
In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is. “Een baby die met zijn armen omhoog ligt, geeft zich aan je over.” En dat heerlijke ontspannen gevoel komt bijvoorbeeld doordat je kleintje een volle buik heeft, dus net heerlijk heeft gegeten.
Dat is volkomen normaal! Tijdens onze slaap draaien we ons om de 10 minuten om, wat neerkomt op zo'n veertig keer per nacht.
Slaaphouding: op de buik
Invloed op de gezondheid: Op je buik slapen wordt afgeraden door dokters. Het zet immers veel druk op de spieren, en ook de zenuwen kunnen zo geïrriteerd raken en tintelingen, pijn of gevoelloosheid veroorzaken. Op je buik slapen zorgt dan weer wel voor meer mooie dromen.
Ongeveer 13 % van alle mensen slapen op hun buik. Ze liggen uitgestrekt op hun buik. De armen en benen zijn ofwel gestrekt ofwel liggen ze in een hoek. Deze slaappositie komt het minst vaak voor.
Leg liever geen kussen onder uw knie, omdat uw knie dan gebogen ligt. Op geleide van de pijn en de wondgenezing, mag u het buigen van de knie ook gaan oefenen. informatie over uw behandeltraject, waaronder oefeningen.
Houd uw rug niet te scheef tijdens het slapen, anders wordt u wakker met pijnlijke spieren. En zorg voor een matras dat een beetje mee beweegt. Op die manier kunt u nog in een S-vorm gaan liggen. Dat lijkt misschien slecht, maar de meest comfortabele slaap is als uw ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen.
Uit het onderzoek blijkt dat de personen die links slapen beter om kunnen gaan met stress. Twee derde van de linkse liefhebbers reageert namelijk kalmer in een probleemsituatie dan de overkant. Bromkont op rechts Het is stil aan de rechterkant.
Baby's en koffie
Gemiddeld slapen we een derde deel van ons leven. Dat begint al vanaf de ontwikkeling van baby's in de buik bij de moeder. Baby's slapen het grootste deel van de dag, waarbij ze veel meer REM-slaap hebben (droomslaap) dan oudere kinderen en volwassenen.
De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
In veel dialecten wordt dat uitgesproken als 'sloppel', 'slèppel' of 'sloapèl'. Het Fries kent weer andere opties: het algemene 𝑙𝑒𝑘𝑘𝑒𝑟 𝑠𝑙𝑖𝑒𝑝𝑒 en het nog net iets knussere 𝑙𝑒𝑘𝑘𝑒𝑟 𝑘𝑜𝑒𝑠𝑒 – het werkwoord 𝑘𝑜𝑒𝑠𝑒 is verwant met het Franse 𝑐𝑜𝑢𝑐ℎ𝑒𝑟 en betekent 'gaan liggen om te slapen'.
Niet gevaarlijk
Verander dan regelmatig van houding, sla je benen niet te lang over elkaar en probeer 's nachts niet op je arm te gaan liggen. Als het regelmatig en langdurig voorkomt, kan je best je dokter raadplegen. Maar als het kortstondig is, moet je je geen zorgen maken. Het is niet gevaarlijk.