Als je niet te lang vast én wel zorgt dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt is vasten heel gezond. Uit onderzoek zijn de volgende voordelen van vasten gebleken: Je maakt meer groeihormoon aan, wat goed is voor spiertoename. Vetverbranding wordt gestimuleerd door een hoger insulineniveau.
Om de dag vasten leidt tot een groter gewichtsverlies dan periodiek vasten. Dit is vrij logisch omdat je met om de dag vasten meer dagen per week een lage energie inname hebt. Het is niet bekend of mensen na langere tijd het verloren gewicht nog steeds kwijt zijn.
Nadelen van vasten
Er kunnen ook negatieve symptomen optreden bij het vasten. Zo kun je, met name bij langere perioden zonder eten, last krijgen van honger en duizeligheid ervaren. Tijdens het vasten neemt de hoeveelheid opgeslagen koolhydraten na 24 uur af, waardoor je lichaam vet gaat verbranden voor energie.
“Onderzoek toont aan dat periodiek vasten positieve effecten kan hebben op een aantal psychologische processen: aandacht, leren, geheugen enzovoort. Maar het gaat vooral om onderzoek bij proefdieren, veel minder bij mensen.” Vasten heeft een positief effect op het brein van proefdieren, maar mensen zijn geen muizen.
Enkele dagen vasten kan voor gezonde mensen weinig kwaad, op voorwaarde dat ze voldoende drinken. Maar langer dan één week (volledig) vasten, wordt sterk afgeraden.
Vasten is goed voor je hart, door een positieve invloed op de bloeddruk, cholesterol, tryglyceriden en ontstekingen. De darmen krijgen rust, waardoor ze tijd hebben om te herstellen. Vasten is een goede manier om op een gezond gewicht te blijven, zonder te diëten.
Niet alle methodes voor vasten zijn gezond
Hoe langer je de periode tussen je avondeten en ontbijt kunt rekken, hoe beter. Er hoeft zeker geen volle 16 uur tussen te zitten. Veertien uur per dag vasten is prima. Het is vooral belangrijk om rond zes uur 's avonds te eten en daarna niet meer.
Wat houdt de Ramadan precies in? De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen. Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden.
Vasten doet het ongezondere LDL-cholesterol in je lichaam dalen en je behoudt het gezonde HDL-cholesterol. Meer groeihormoon. Indien je voor 16-18 uur vast produceert je lichaam heel wat extra groeihormoon. Hierdoor behoud je dus makkelijk je spiermassa, ondanks dat je een langere periode niet eet.
Tijdens het vasten eet je logischerwijs niets. Je mag wel veel drinken, zolang je drankje geen calorieën bevat. Denk aan water, zwarte koffie, thee of water met een smaakje. Tijdens de andere 6 tot 10 uur van de dag kan je gewoon normaal eten.
De bedoeling is elke dag 16 uur achterelkaar te vasten en 8 uur lang een normaal maaltijdpatroon te volgen. Als je om 20 uur 's avonds begint te vasten, mag je om 12 uur 's middags opnieuw eten. Zo kan je makkelijk met collega's of familie lunchen. Ook het avondeten kan normaal gebeuren.
Een populaire methode is intermitterend vasten, waarbij je afwisselt tussen periodes met eten en vasten. Om tijdens het vasten gezond te blijven kun je het best korte vastenperiodes aanhouden, intensieve sportbeoefening vermijden en zorgen voor voldoende vocht.
Vaak start je met intermittent fasting omdat je kilo's wilt afvallen. Je verbrandt sneller vet als je minder koolhydraten eet. En je raad het al je gaat nog beter vet verbranden als je 16 uur per dag niets eet.
Van 24 tot 72 uur vasten
Wanneer je 24 uur niks gegeten hebt, zal de voorraad glycogeen op zijn. Het lichaam gaat er dan alles aan doen om weer glucose aan te maken en gaat dan over op de lichamelijke reserves. Deze toestand wordt ketose genoemd.
Je spieren gaan eiwitten afbreken waardoor je je vermoeider voelt. Ook heb je kans dat er spiermassa verloren gaat. Afvalstoffen verlaten je lichaam niet optimaal. Je stemming wordt bij te weinig eten ook niet beter, vaak word je chagrijnig en futloos.
Afwisselend vasten kan voordelen voor de gezondheid opleveren. Het kan helpen om af te vallen en het verbetert mogelijk de bloeddruk en het cholesterol. Meer onderzoek is nodig naar de effecten op de lange termijn.
Als je echt maar 1 maaltijd per dag eet, dan is de kans echt groot dat je afvalt. Een normale maaltijd bevat meestal ongeveer tussen de 500 en 800 kcal. Als je gezond eet dan zal je veel moeite moeten doen om in een maaltijd bijvoorbeeld 1000 of 1400 kcal in te nemen.
Je energiegebruik in rust. Het idee achter niets meer eten na acht uur is dat je rustmetabolisme gedurende de nacht lager zou zijn dan overdag. Kortom: dat je 's nachts de minste energie gebruikt en dat alles wat je kort daarvoor nog eet daarom als vet wordt opgeslagen.
Je vetverbranding verbetert: als je na 20.00 uur nog eet/drinkt zijn je glucose- en insulinespiegels 's nachts hoog. 's Avonds kan ons lichaam namelijk veel slechter koolhydraten (je glas fris, biertje, wijn, chips, crackertjes etc.) verwerken dan overdag.
Eerst Ramadan inhalen? Het kan zijn dat je nog dagen van Ramadan moet inhalen. De geleerden verschillen van mening over of je de zes dagen van shawwaal mag vasten terwijl je nog dagen in te halen hebt van Ramadan. Het beste is om eerst de dagen van Ramadan in te halen en daarna shawwaal te vasten.
U krijgt hoofdpijn. Dat kan komen doordat u te weinig drinkt, weinig koolhydraten eet en minder koffie (cafeïne) drinkt. Als u opeens stopt met koffie of cola kunt u nerveus en snel boos worden. Als u te weinig drinkt, kunt u uitdrogen.
Zaken die toegestaan zijn tijdens het vasten:
Douchen; De mond spoelen en de neus snuiten zonder hierin te overdrijven; Het gebruik van oogdruppels.
De periode van vasten dient wel minimaal 14 uur te zijn. Als je je er goed bij voelt, kun je dit meerdere dagen per week doen. Heb je een schommelende bloedsuikerspiegel en kun je moeilijk zonder ontbijt, begin dan met het eten van een vroege avondmaaltijd die je afrondt om 18.00 uur.
Als we een langere tijd vasten, dwingen we ons lichaam om de glucosevoorraad aan te breken. Als deze voorraad helemaal op is, dan gaat het lichaam pas over op het verbranden van de vetreserves. Tijdens het vasten worden overbodige en beschadigde witte bloedcellen afgebroken en afgevoerd. Dit proces noemen we autofagie.
Tijdens het vasten verandert dat. Dan bestaat de energiebron uit lipiden die vrijkomen uit lichaamsvet. Deze lipiden worden omgezet in ketonen, die positieve effecten hebben op de gezondheid van de hersenen. De ketonen en de lagere suikerspiegels activeren bijvoorbeeld 'reinigingsprocessen' in de hersenen.