IJzer. IJzer is het meest voorgeschreven middel bij bloedarmoede.
Foliumzuur (of de actieve vorm: folinezuur) wordt gebruikt bij bloedarmoede veroorzaakt door een tekort aan foliumzuur.
Alcohol en bloedarmoede:
In kleine hoeveelheden (1 glas per dag) bevordert alcohol de opname van ijzer in het bloed, mits men daarnaast ijzerrijke voeding eet. Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken.
Mensen die ernstige anemie hebben worden behandeld met één of meerdere bloedtransfusies. Ze krijgen dan extra rode bloedcellen om de tekorten aan te vullen. Na de bloedtransfusie is het lichaam beter in staat om het zuurstof door het lichaam te transporteren.
Bij een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan dit vaak in de vorm van pillen of injecties worden toegediend. Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven. Bij ernstige erfelijke vormen is het vaak nodig om levenslang bloedtransfusies te geven.
Het duurt 2 tot 3 maanden om de ijzervoorraden te herstellen. Bij sommige groepen patiënten (nierziekten, kanker) zal toediening van EPO overwogen worden.
Brandnetel. De werkingen van brandnetel zijn bijna eindeloos. Zo kun je met brandnetel een heleboel klachten tegenwerken, zoals Anemie of bloedarmoede, mineraaltekorten, ouderdomszwakte, lever en gal aandoeningen, plasproblemen en beenkrampen.
Bron van ijzer
Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 mg ijzer. Om voldoende ijzer naar binnen te krijgen, helpt appelstroop dus wel iets mee, maar het is gezonder om het uit andere producten te halen. Denk hierbij aan vlees, donkergroene groente zoals spinazie en boerenkool, bonen en noten.
Vlees(waren), kip, vis en ei
Vanwege het hoge gehalte aan cholesterol, vitamine A en verontreinigingen in orgaanvlees is het beter dit niet vaker dan één maal per 14 dagen te gebruiken. Tijdens de zwangerschap is het beter helemaal geen lever te eten, in verband met het hoge vitamine A gehalte van deze vleessoort.
Extra ijzer
Het bevat minder ijzer dan ijzertabletten en wordt daarom vooral geadviseerd als je ijzerwaarde rond de grenswaarde zit. Het grote voordeel van floradix is dat er al vitamine C en andere sporenelementen zijn toegevoegd waardoor het ijzer optimaal kan worden opgenomen.
U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Uw overgewicht heeft geen invloed op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Soms is het nodig om vitamine C erbij te slikken als ferrofumaraat onvoldoene werkt.
Aardappelen leveren een belangrijke bijdrage in de benodigde hoeveelheid ijzer. Alle soorten zoals bruine en witte bonen, linzen, kikkererwten, kapucijners en groene erwten zijn rijk aan ijzer. Alle soorten bevatten wat ijzer, neem er daarom dagelijks een ruime portie van.
De WHO heeft in 1968 grenswaarden opgesteld voor de diagnose 'anemie'. 2 Bij mannen kan er volgens de WHO gesproken worden van anemie als de Hb-waarde lager is dan 8,1 mmol/l en bij vrouwen als de Hb-waarde lager is dan 7,5 mmol/l.
Deze vorm wordt meestal veroorzaakt door chemicaliën (bijvoorbeeld benzeen), straling en virussen. De meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede is een ijzertekort. Hierdoor wordt bloedarmoede in de volksmond ook wel 'een ijzergebrek' genoemd.
Fruit (1 portie): 0,8 mg ijzer
Deze zijn gezond, maar je lichaam neemt ze minder snel op dan dierlijke ijzers. Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Gebruik ijzerrijk broodbeleg, zoals vleeswaren of appelstroop. 5. Neem ijzerrijke tussendoortjes zoals gedroogde abrikozen, rozijnen of noten.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Rode biet heeft bijvoorbeeld een zuiverende werking op het lichaam, omdat ze het afvoeren van gif- en afvalstoffen versnellen. De voedingsvezels stimuleren de spijsvertering en brengen je darmen in betere conditie. En de hoeveelheid ijzer en hemoglobine in rode bietensap helpen bloedarmoede tegen te gaan.
Bij bloedarmoede zit er te weinig hemoglobine in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden.
Het Hb zal gemiddeld stijgen met 0,5 mmol/l per week bij adequate dosering, inname en absorptie.
Bloedarmoede komt veel voor bij ouderen, omdat de kans op bloedarmoede toeneemt naarmate je ouder wordt. Uit het onderzoek van den Elzen blijkt dat bloedarmoede samen gaat het meer sterfte, maar ook met mentale problemen en een verminderde kwaliteit van leven.
Dat verschilt van patiënt tot patiënt, Sommige patiënten functioneren nog prima op een Hb van 4 of 5 mmol/l, maar andere krijgen een bloedtransfusie als het Hb onder de 6 mmol/l is gezakt omdat zij dan al niets meer kunnen presteren. Veel hangt af van de conditie van de patiënt en de visie van de arts.