Met een lamineermachine voorzie je je documenten van een beschermende plastic laag. Deze plastic laag beschermt het document tegen vuil, vocht, licht en slijtage. Dat is ideaal voor belangrijke documenten die je lang wilt bewaren. Papier vergaat namelijk snel zodra het in aanraking komt met vocht of teveel licht.
Een lamineermachine kun je gebruiken om je belangrijke documenten te beschermen tegen vuil, vocht, licht en slijtage. Om documenten te lamineren heb je een lamineermachine en lamineerhoezen nodig. Lamineren wil zeggen dat je een vel papier voorziet van een laagje plastic. Lamineren wordt ook wel plastificeren genoemd.
Plastificeren is een methode om je belangrijke documenten te omhullen met een beschermend laagje, zodat deze voor langere tijd bewaard kunnen blijven. Na het plastificeren van je documenten hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door bijvoorbeeld vocht of vuil. Plastificeren wordt ook wel lamineren genoemd.
In het apparaat wordt een document gelegd, omhuld in een plastic sheet. Deze sheet is aan de binnenkant voorzien van een lijm die door hoge temperatuur of druk kleefkracht krijgt. De laminator perst vervolgens de sheet en het papier op elkaar door transportrollen.
De bekendste manier om te lamineren zonder lamineerapparaat is door gebruik te maken van een zelfklevende lamineerhoes. Deze hoes heeft aan 1 zijde aan plaklaag zodat het document aan deze zijde blijft plakken.
Lamineren vs.
Plastificeren heeft een sealrand waardoor het waterdicht is aan de zijkanten. Bij lamineren is dit niet het geval. Wanneer drukwerk tegen vocht of uv-stralingen moet kunnen, zijn er papiersoorten die hier speciaal voor in het leven geroepen zijn.
Om een foto te lamineren kunt u er voor kiezen om een zelfklevende lamineerhoes te kopen. Deze zijn er in 2 soorten. Een eenzijdige film en een dubbelzijdige hoes. Met een enkelzijdige laag beschermt u alleen de voorkant van de foto, maar met een dubbelzijdige hoes beschermt u ze beide.
Geen zin om zelf te lamineren? Dan kun je er voor kiezen om een copyshop of drukkerij in te schakelen om uw documenten te laten lamineren. Als de documenten al in uw bezit zijn, kunt u even naar de drukkerij gaan of telefonisch een afspraak maken om langs te gaan.
Als je een lamineerhoes op maat wilt snijden, doe dit dan na het lamineren en niet van tevoren. Stop nooit een lege lamineerhoes in het apparaat. Gebruik geen gekreukte of gescheurde hoezen.
Gebruik niet te dik papier
Lamineermachines zijn bedoeld voor dun papier (80 gr/m2) waardoor dik papier vaak niet goed gelamineerd wordt. Probeer daarom niet te dik papier te gebruiken.
Het gebruiken van een lamineerapparaat is gelukkig erg eenvoudig. Om te beginnen steek je de stekker in het stopcontact en geef je de machine de tijd om op te warmen. Hoe lang dit opwarmen duurt is afhankelijk van het door u aangeschafte apparaat. De opwarmduur staat waarschijnlijk aangegeven in de handleiding.
Wanneer je papier of karton omhult met een beschermende plastic laag, dan noem je dit lamineren. Een gelamineerde product kan voor langere tijd worden bewaard. Na de behandeling hoef je je geen zorgen te maken over aantasting door vocht, vuil of andere invloeden. Lamineren wordt ook wel plastificeren genoemd.
Plastificeren (soms ook wel lamineren genoemd) betekent dat een papieren origineel tussen twee laagjes plastic wordt gelegd en door verhitting vastgelijmd. Dit maakt het document uiterst duurzaam en het is daarmee bestand tegen water, vet enz. Geplastificeerd materiaal is door ons niet te vouwen.
Als u zelf een document gaan plastificeren, kunt u kiezen tussen koud en warm plastificeren. Plastificeren met warmte zorgt dat het plastic hoesje om het document smelt. Op deze manier komt het bestand vast te zitten in het plastic hoesje. Warmlamineren biedt een groter contrast, meer kleurdiepte, dan koudlamineren.
Koud lamineren is geschikt voor documenten die niet verhit mogen of kunnen worden. Een apparaat voor koud lamineren heeft geen opwarmtijd en verbruikt geen stroom.
Afdrukken in kleur komen het beste uit de verf op hoogglanzend fotopapier. Foto's waarin veel zachte of pastelkleuren (huidskleur, lichtgekleurde bloemen) voorkomen, worden het mooist op matglanzend fotopapier. Voor zwart-witafdrukken levert mat of semi-mat fotopapier het mooiste resultaat.
Bij Printerette kunnen wij uw prints ook gelamineerd leveren. Wilt u uw prints of posters graag lang gebruiken, en netjes houden dan is het een goed idee om ze te lamineren (ook wel plastificeren genoemd).
Lamineer prijzen
De prijzen voor het lamineren verschillen per formaat. Zo kost het lamineren van een A3 poster €3,45 voor zowel dubbelzijdig mat als dubbelzijdig glans. Voor het lamineren van een grootformaat A0 poster betaal je €14,95.
De dichte zijde van de lamineerhoes eerst!
Wanneer u gaat lamineren, voer dan altijd als eerste de dichte / voorgesealde zijde van de lamineerhoes in in het apparaat.
Leg een theedoek op een strijkplank, leg hier het lamineervel op, theedoek erover en nu rustig aan met de strijkijzer eroverheen op een gemiddelde stand (gewoon ff een paar keer proberen) en hij is dicht!