Tussen de 30 en de 40% van de Indische bevolking is vegetarisch. En daarmee spant India absoluut de kroon met het hoogste percentage vegetariërs ter wereld. Deze eetwijze wordt natuurlijk ook weerspiegeld in de Indische keuken. Het is een ware bron van culinaire inspiratie voor vegetarische gerechten.
1. India. Met stip op nummer één: India. Ruim 30% van de Indiase bevolking is uit religieuze of morele overweging vegetarisch.
De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Omdat een groot aantal hindoes helemaal geen vlees eet, zijn veel Indiase gerechten vegetarisch.
De Indiase keuken is overwegend vegetarisch: hindoes eten geen rundvlees, moslims eten geen varkensvlees. Bijna alle gerechten in de zuidelijke provincies van India zijn gebaseerd op groenten zoals aardappel, bloemkool, spinazie en okra, ook wel lady finger genoemd.
Het eten in India bestaat vooral uit rijst en of broodsoorten met curries en dal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met specerijenmengsels, ook wel masala genoemd. Vaak zijn deze mengsels scherp van smaak (spicy).
Tachtig procent van de 1,2 miljard Indiërs is hindoe, voor wie de koe heilig is en het eten van rundvlees taboe. Maar er leven ook 200 miljoen moslims en etnische groepen in het land, die wel rund eten. Onder meer omdat het zo goedkoop is.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt).
Zoals veel landen in Azië wordt er in India veel thee gedronken (chay). Dit wordt meestal geserveerd met melk en suiker wat even wennen is. Daarnaast is er ook veel frisdrank te krijgen. Verder drinken ze ook veel koffie en ijskoffie.
Terwijl veel westerse gerechten worden samengesteld uit ingrediënten met dezelfde 'smaakcomponenten' — smaken die op elkaar lijken in bijvoorbeeld zoetheid of zuurheid — kenmerkt de Indiase keuken zich door ingrediënten te combineren die juist geen overlap in smaak hebben.
India wordt door velen het land van de tegenstellingen genoemd. Het is het land van het hindoeïsme, de prachtige landschappen, de heilige dieren, Bollywood en van de kleuren. En niet te vergeten, de overheerlijke Indiase curries. Maar ook van armoede, vervuiling en de enorme bevolkingsomvang.
In India eet men met de handen. Het is absoluut niet gelijk met welk hand je eet. Eten doe je met je rechter hand. De linkerhand is onrein en gebruik je bij het toiletbezoek.
Gerechten waarin de smaakstoffen sterk uiteenlopen, zijn meestal flink gekruid, voornamelijk met cayennepeper. Wanneer de Indiërs dit gebruiken, hebben de andere ingrediënten doorgaans een hele andere smaak. Typisch westerse gerechten bevatten daarentegen in de basis vaak melk, boter, brood en rijst.
Hindoeïsme. Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
Tussen de 30 en de 40% van de Indische bevolking is vegetarisch. En daarmee spant India absoluut de kroon met het hoogste percentage vegetariërs ter wereld. Deze eetwijze wordt natuurlijk ook weerspiegeld in de Indische keuken.
Wie vegetariërs vooral associeert met de randstad heeft het mis. In Oost-Nederland wonen verhoudingsgewijs de meeste vegetariërs: 4.9%. In Noord-Nederland eet 2,7% van de bevolking veganistisch, terwijl er in Zuid-Nederland nauwelijks veganisten te vinden zijn (0,4%).
Het minste vlees wordt gegeten in India, gemiddeld 4,4 kg per jaar per persoon. Na Indonesië (11,6 kg) loopt de consumptie gestaag op via Egypte, Thailand, Turkije, Hong Kong, Japan, Colombia, Oekraïne naar Vietnam.
Het Indiase eetpatroon kent weinig beperkingen, zolang het maar gezond is. Denk aan veel verse groenten, zilvervliesrijst, volkoren granen en producten. Je eet drie maaltijden per dag en drinkt dagelijks minimaal 2,5 liter water. Het is meer een gezond voedingspatroon dat je makkelijk vol kunt houden.
In veel warme landen wordt pittig gegeten. Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper.
De capsaïcine in pittig eten helpt niet alleen je lichaam door je bloed stromen, het werkt ook ontstekingsremmend. En naast dat het ontstekingen afremt, vecht het ook actief tegen ontstekingen, waardoor het mes dus aan twee kanten snijdt.
Drinkwater. Het kraanwater in India is niet veilig om de drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
India is een goedkope bestemming wanneer het op eten aankomt. In grote steden kunnen de maaltijden wel een beetje duurder zijn. Algemeen genomen zal je in een lokaal restaurant voor ontbijt (omelet/paratha/idli/dosa) en een kopje koffie of thee ongeveer 1,25 euro betalen per persoon.
India is nog steeds een van 's werelds minst dure landen. Met een normaal budget India kom je een heel eind. Wat je uitgeeft hangt natuurlijk af van wat je zelf doet en waar je slaapt of eet. Buiten de toeristische resorts zoals in Kerala en Goa, kun je met een budget van slechts €20 per dag.
De meeste zijn hindoe (80 procent) of moslim (13 procent). Verder zijn er christenen (2 procent), sikhs (2 procent), boeddhisten, jains, joden en aanhangers van het zoraisme en de Baha'i. Hindoeïsme in India: Het hindoeïsme is een van de oudste religies ter wereld.
India was de geboorteplaats van een aantal grote religies, waaronder het hindoeïsme, boeddhisme en het sikhisme. Ook de islam heeft een belangrijke invloed op de Indiase geschiedenis. 83% van de bevolking is hindoe, 11% moslim (soennisme), 2% christelijk, 2% sikh en 1% boeddhistisch.