Wel kan de CO2-blusser worden gebruikt bij brand van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Daarnaast richt het blussen met kooldioxide geen (extra) schade aan, kan de blusser goed tegen vorst. De relatief hoge prijs maakt dit alleen een oplossing voor specifieke gevallen.
Een standaard schuimblusser is niet-vorstbestendig: het water in het blusmiddel kan bevriezen. Dit maakt de blusser ongeschikt voor ruimtes waar het kwik tot beneden de nul kan dalen. Er zijn echter ook vorstbestendige schuimblussers beschikbaar.
Een CO2 blusser is daarvoor te koud. Zo koud zelfs, dat dit (ernstige) brandwonden op kan leveren door de extreme kou. Het voordeel van een CO2 blusser, zeker bij elektriciteit, is dat het geen nevenschade aanricht.
Brandblusmiddelen kun je het beste plaatsen op plekken waar mensen er snel bij kunnen. Hang ze op een goede hoogte in het zicht en zorg dat ze niet geblokkeerd worden door andere objecten. Belangrijke plekken waar brandblusmiddelen kunnen hangen zijn een trappenhuis, receptie of centrale hal.
Het blussen gebeurt doordat de CO2 de zuurstof verdringt en door afkoeling. Bij het expanderen van de vloeibare CO2 in gasvorm wordt het grote zwarte mondstuk van de blusser erg koud (−80 °C) en daarom moet de brandblusser altijd aan het handvat worden vastgehouden.
Houdbaarheid brandblusser
De algemene regel is: Brandblussers met intern patroon in gebouwen 20 jaar na productiedatum vervangen. Brandblussers met permanente druk in gebouwen 10 jaar na productiedatum vervangen.
Een ander belangrijk punt om te zien of een brandblusser nog in goede staat verkeert is de druk. Deze kun je testen door op de meter te tikken. Staat deze nog steeds in het groen dan is er genoeg druk aanwezig. Dat betekent dat de blusser nog altijd gebruikt kan worden.
Bij een temperatuur van 30°C zit er in de cilinder al een druk 100bar. Laat een CO2 brandblusser dus nooit in de volle zon staan.
Sommige brandblussers kunnen exploderen, als deze bijvoorbeeld als gevolg van intensieve zonbestraling tot temperaturen boven +60°C worden verwarmd.
Brandblussers zijn niet wettelijk verplicht in je privéwoning. Ze zijn echter wel aan te raden om je optimaal te beschermen tegen brand. Brandblussers zijn steeds wettelijk verplicht in alle gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn.
(Sproei)schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen. Zij veroorzaken bij het blussen weinig nevenschade, zijn eenvoudig te bedienen en hebben een langere blusduur dan poederblussers.
Effectiviteit: Poederblussers zijn effectiever bij het blussen van branden van klasse C dan schuimblussers. Schuimblussers zijn echter effectiever bij het blussen van branden van klasse A en B. Nevenschade: Poederblussers kunnen nevenschade veroorzaken, terwijl schuimblussers dat niet doen.
Een brandblusser in de auto kan je natuurlijk niet los laten liggen. Dat is ontzettend gevaarlijk. Als je hard moet remmen of uitwijken, kan de brandblusser als een projectiel door de auto schieten, met alle mogelijk ernstige gevolgen van dien.
Een groot nadeel van poederblussers is de grote nevenschade die ontstaat door het bluspoeder bij gebruik. Het zout wat in deze blussers zit gaat zich hechten aan printplaten en andere materialen die gevoelig zijn voor oxidatie. Met grote schadeposten als gevolg. Daarnaast heeft het bluspoeder een laxerende werking.
Met een grotere blusser met een capaciteit van 6 liter kun je tot wel 50 seconden blussen.
Het brandblusmiddel is ontworpen om branden te blussen, maar kan wel schadelijk zijn voor mensen. Het schuim van een schuimblusser kan irritatie veroorzaken aan huid, ogen, neus en mond. Het poeder van een poederblusser kan laxerend werken wanneer er te veel van wordt ingeademd.
een blusser die leeg is moet plat worden neergelgd is dit verplicht heeft dit een speciale reden of kunnen ze ook gewoon in een krat worden geplaatst.
Vondeling: “Een brandblusser is geen hightech. Het is gewoon een handig apparaat met een paar simpele onderdelen. Die moeten werken op het moment suprême. Poeder kan klonteren, metalen onderdelen kunnen roesten en afsluiters kunnen lekken.
Levensduur conventionele schuimblusser
Aangeraden wordt om het blustoestel zeker eens in de vijf jaar uitgebreid te laten controleren. Indien nodig, kan de vulling dan worden vernieuwd. Uiteraard dient een brandblusser die al een keer gebruikt is ook opnieuw te worden gevuld, of te worden vervangen.
Poederblussers: 15 – 50 euro. Schuimblussers: 25 – 100 euro. Sprayblussers: 12 – 40 euro. Vetblussers: 40 – 100 euro.
Dat heeft meerdere redenen, namelijk: Het is moeilijker om de brandblusser te verplaatsen, bijvoorbeeld om hem te gebruiken om een deur open te houden. Brandblussers moeten altijd een vaste plek hebben, die vlot toegankelijk is, aangeduid is met een pictogram én die overeenkomt met wat op het evacuatieplaan staat.
Schuimblussers
Een auto brandblusser met sproeischuim is het meest geschikt bij een autobrand. In vergelijking met een poederblusser brengt het veel minder schade aan.
Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, moet gerecycleerd worden als klein chemisch afval. Je kan ze eenvoudig binnenbrengen bij jouw lokaal recyclagepark voor verdere verwerking. Ze kunnen ook verwerkt worden door gespecialiseerde afvalbedrijven, zoals Van Gansewinkel.
Op dit moment koopt u al een nieuwe brandblusser rondt de € 20,- het laten hervullen kosten vaak rondt de € 50,-.
Keuring blusmiddelen verplicht
Kleine blusmiddelen, zoals brandblussers en brandslanghaspels, vallen onder de REOB, de Regeling Erkenning Onderhoud Blusmiddelen. Alle draagbare en verrijdbare blustoestellen moeten minimaal één keer in de twee jaar worden gekeurd.