Als het 's avonds donker wordt, maakt ons lijf juist het slaaphormoon melatonine aan. Dat kan verstoord worden door helder licht van bijvoorbeeld straatverlichting. In Nederland hebben we veel last van lichtvervuiling en dus helpt het om je gordijnen 's nachts dicht te doen en het lekker donker te houden.
Een klein beetje kunstlicht verstoort volgens diverse onderzoeken het slaap-waakritme van de mens. Een donkere slaapkamer is dus belangrijk voor een goede nachtrust.
Wanneer de zon in de zomer 's morgens vroeg al door de gordijnen kan piepen, wordt ons lichaam te vroeg wakker en vormt dat een bedreiging voor onze slaapkwaliteit. Het is dus essentieel om de slaapkamer perfect te verduisteren. Complete duisternis is een belangrijke factor voor slaapkwaliteit, maar niet de enige.
Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
Sneller in slaap met rood licht
Volgens hem helpt blootstelling aan helder rood licht bij in slaap vallen. Hij constateerde dat zijn proefpersonen bij rood licht meer moeite moesten doen om wakker te blijven dan bij blauw licht en dat het lastiger voor hen werd om zich erna goed te kunnen concentreren.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine.
Slaap-waakritme verstoren
Dit biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt zorgt onder andere voor ons vaste slaappatroon. Schijnt gedurende de nacht - door het openlaten van de gordijnen - meer licht naar binnen dan kan dit ritme verstoord worden en maakt je lichaam minder melatonine aan.
Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Een budget oplossing voor zonwering is raamfolie. Folie is er in een verduisterende variant die al te koop is voor 20 euro per meter. Voorkom luchtbellen en plak de folie strak op het raam, met deze tips voor het aanbrengen. Een nadeel van deze methode is dat je 's ochtends niet het licht binnen kunt laten.
Zorg voor een donkere kamer
De kamer moet echt zo donker zijn, dat je zelf niks meer ziet als je in de kamer staat. Voor het inslapen werkt het omdat als het donker is, het lichaam meer melatonine aanmaakt waardoor je kindje slaperig wordt. Inslapen gaat daarom beter en sneller.
Mensen die worden blootgesteld aan daglicht voelen zich energieker en slapen over het algemeen beter. Daglicht zorgt ervoor dat onze biologische klok goed werkt. Die biologische klok is een groepje cellen in ons brein dat ons lichaam vertelt wanneer het dag en nacht is.
Veel mensen vinden slapen met open raam prettig. Het voordeel is dat we daardoor beter bestand zijn tegen verkoudheden en infecties van de luchtwegen. Onderzoek heeft uitgewezen dat we onze weerstand kunnen verhogen door met een open raam te slapen.
De meest populaire verklaring komt voort uit de protestantse religieuze traditie van het calvinisme, die erop staat dat eerlijke burgers niets te verbergen hebben. Het sluiten van de gordijnen kan anders aangeven. En door mensen binnen te laten kijken, laat je ze weten: kijk, ik ben een net persoon!
Als je in een te warme slaapkamer slaapt, wordt de aanmaak van het hormoon melatonine namelijk geremd. Dit stofje vertraagt het verouderingsproces. Om er toch voor te zorgen dat je lichaam melatonine aanmaakt, kun je daarom beter slapen in een frisse kamer.
Hier kunnen we eigenlijk een heel makkelijk antwoord op geven: nee, slapen met de airco of ventilator aan is in principe niet ongezond. Maar dat geldt alleen als u de ventilator regelmatig schoonmaakt en filters van de airco tijdig verwisselt.
Een goede slaapkamertemperatuur is volgens verschillende onderzoeken ongeveer 18 graden, dat is het tijdens koude dagen in veel huizen niet. Hoe erg is dat? 'Voor een goede nachtrust is het beter als een slaapkamer niet te warm én niet te koud is', vertelt slaapexpert Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut.
Fabel: als je 's winters met je raam open slaapt, word je verkouden. Om het voor eens en altijd op te klaren: je wordt niet ziek door kou, maar door een virus. Frisse lucht bouwt juist je weerstand op!
Frisse lucht bevordert namelijk de nachtrust. Het zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof aanwezig is, waardoor je dieper en langer slaapt. De ideale temperatuur om te slapen is trouwens tussen 16 en 18 graden, het kan dus zeker geen kwaad om je raam 's nachts open te laten.
Waarom het zo belangrijk is om overdag alle gordijnen en rolluiken open te laten. In huis zitten genoeg bacteriën die kunnen verschillende ziektekiemen met zich meedragen. Om te voorkomen dat je hier ziek van wordt, kun je het beste overdag genoeg daglicht in je huis binnenlaten.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Groen is de kleur van de natuur. Uit onderzoeken is gebleken dat zachtgroene tinten rustgevend werken. Groen in je interieur draagt dus daadwerkelijk bij aan rust en harmonie. Groen is de kleur van de natuur, en wat is nou rustgevender dan de natuur.
Blauw. In de kleurenleer staan de kleuren blauw en groen aangemerkt als kalmerend en rustgevend. Dit gegeven wordt ondersteund door onderzoek van de Britse hotelketen Travelodge.