Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.
Voor een goede pasvorm van de zadelpen in het frame moet deze exact dezelfde buitendiameter hebben als je oude model. De diameter kun je meestal, evenals de lengte van de pen, aflezen aan het onderste uiteinde van de zadelpen. Hier is dan bijvoorbeeld 27,2 mm en 350 mm lengte op de zadelbuis ingegraveerd.
4. Afstand tussen stuur en zadelpunt. De afstand tussen je stuur en het zadel moet ongeveer tussen de 45 en 65 centimeter zijn. Als jouw zadelhoogte tussen de 60 en 68 cm is, dan zou de juiste afstand theoretisch gezien dus 47-50 cm moeten zijn.
De zithoogte is de afstand tussen het zadel en de pedaal in de laagste stand. Bij de juiste zithoogte is de knie net niet gestrekt. Komen je voeten op de vloer, dan staat het zadel dus te laag. Ook bij het afstellen van de zadelhoogte ga je uit van de binnenbeenlengte.
Zadel afstellen
De ideale zadelhoogte kun je vinden door op je fiets te gaan zitten. Als de ene voet met de hiel op de pedalen staat terwijl je staat en je kunt met de andere voet de grond raken met je tenen, dan staat het zadel op de juiste hoogte.
Zitten doe je op de brede achterkant van het zadel, met beide zitbotten erop. Zit je te ver naar voren, dan rust een gevoeliger deel van je bekken op het zadel. Zit liever iets voorovergebogen dan kaarsrecht. Zo is je lichaamsgewicht beter verdeeld over zadel en stuur.
Bij een te lage stand kunnen de benen zich niet genoeg strekken, wat spierpijn oplevert. De hoogte is goed afgesteld als je been tijdens het fietsen bij maximale strekking (met het pedaal dus in de laagste positie) licht gebogen is. Als je heupen en onderrug meebewegen als je fietst, dan staat het zadel te hoog.
Een goede zadelhoogte is van essentieel belang om blessurevrij en efficiënt te kunnen (race)fietsen. Zit je te hoog dan krijg je vroeg of laat last van je knieën. Zit je te laag dan kun je minder kracht op de pedalen zetten.
De basisinstelling van het zadel is in principe waterpas. Om deze nul graden te halen, adviseren we je een waterpas te gebruiken. Leg deze op het zadel en stel je zadel af. Met een waterpas kun je jouw zadel horizontaal afstellen.
Zoals hierboven al is uitgelegd moet je ervoor zorgen dat de zadelpen nooit boven de minimale lengte uitsteekt, of onder de maximale lengte uitsteekt. Bepaal de hoogte van het zadel aan de hand van je beenlengte en de positie die je op de fiets aan wilt nemen.
Wat je als eerste kan doen is een kijkje nemen naar de zadelhoogte. Vaak staat het zadel dan ook op zijn hoogste punt, tot wanneer deze niet meer hoger kan worden gezet. Kijk daarnaast ook naar de voeten en knieën wanneer de kleine, of beter gezegd de steeds grotere, aan het fietsen is.
De framehoogte van een (elektrische fiets) wordt gemeten vanaf de trapas tot aan het einde van de zitbuis. De framehoogte is belangrijk want die bepaalt de laagste zithoogte van het zadel. De framehoogte van de fiets heeft een relatie met de lengte van je benen. Het beste is om de (binnen)beenlengte te meten.
4c) Uiterlijke kenmerken van slecht passende zadels
Te brede kamer/zadelboom = boom drukt op schoft. Te smalle kamer/zadelboom = zadel knelt achter de schouderbladen. Te diepe (gezonken) zit of (te brede) zadelboom tegen rug = ruggengraat wordt beschadigd, vaak ook te weinig gespierde rug.
Wanneer het zadel te lang is komen de achter kussens van het zadel voorbij de 18e rib. Deze rusten dan op de lenden. Naast dat dit oncomfortabel is voor het paard, is dit ook meer het bewegende deel van de paard/pony waardoor het zadel naar voren wordt geduwd.
Bij een correcte plaatsing, ligt het zadel ter hoogte van de kniewrongen achter de schouders. Leg je hand onder de kniewrong en laat deze van boven naar beneden langs de achterste rand van het schouderblad glijden. Kom je druk van het zadel tegen en kun je niet goed verder? Dan mag het zadel iets naar achter.
Een goede zadelhoogte is minstens even belangrijk voor een juiste en comfortabele zithouding. Om de perfecte zadelhoogte te berekenen, vertrek je weer vanuit de binnenbeenlengte en vermenigvuldig je deze keer met 0,89. Zadelhoogte meet je vanaf center crank.
Gemiddeld geldt dat jouw zadelhoogte 109% moet zijn van je binnenbeenlengte. Op de rekenmachine kun je dan jouw binnenbeenlengte in millimeters vermenigvuldigen met 1,09. Vermenigvuldigen met 1,09 en je weet jouw juiste zadelhoogte. Het eindresultaat is jouw zadelhoogte in millimeters.
De afstand van het midden van de pedaalas tot de bovenkant van je zadel is je zadelhoogte. Voordat u de hoogte van uw zadel wijzigt, moet u uw huidige zadelhoogte meten. Als je de afstelling wijzigt, is het altijd een goed idee om te weten hoe hoog of laag je zadel was ingesteld voor de wijzigingen.
Zonder zadel rijden is heel goed voor je zit, houding, gevoel en evenwicht. Je leert hoe je meer contact kan maken met je paard en hoeveel invloed je zit heeft op de manier waarop je paard zich gedraagt. Minimaal 4 jaar wekelijks les is een vereiste.
Wielrenners, triatlonfietsers en andere sportieve fietsers zullen gewoonlijk een smaller zadel hebben door hun sportieve houding. Hard of zacht zadel: Voor de langere afstanden is een harder zadel vaak beter, maar voor korte afstanden is een zacht zadel meer geschikt.
Drie oorzaken van zadelpijn:
U hebt een verkeerd zadel. Het zadel en/of uw fiets heeft een verkeerde afstelling, daardoor zit u in een verkeerde houding. U bent onvoldoende geoefend.
Als je opstaat, zie je twee kleine deukjes in het karton. Zet met een pen of potlood een kruisje in het midden van de deukjes. Meet vervolgens de afstand tussen deze twee kruisjes: dit is de afstand tussen jouw zitbotjes.
Een speciale fietsbroek of fietsondergoed met zeem neemt de druk weg en voert vocht af. Dat werkt beter dan een zacht zadel. Tip: Wielrenners gebruiken 'broekenvet' – of chamois crème, in goed Nederlands – een vettige crème die de wrijving tussen huid en (fiets)broek vermindert.
Zadelpijn een slapend, tintelend gevoel
Hoe herkenbaar is dit na een mooie fietstocht: het hele gevoel kwijt in het kruis. Enjoy legt uit wat er gebeurd is en hoe dit euvel op te lossen.