Juist zijn Midden-Nederland en Midden-Nederlands. Als het woord midden aan een aardrijkskundige naam wordt gekoppeld, wordt het net zo behandeld als bijvoorbeeld oost en zuid: Oost-Europa, Zuid-Frankrijk, Midden-Nederland.
Dus bijvoorbeeld: Noord-Nederland, Oost-Europa, Noordwest-België, Zuidoost-Nederland, enz. De hoofdletters en het streepje blijven staan als er een inwonernaam of een bijvoeglijk naamwoord van zo'n naam wordt afgeleid: Oost-Europeaan, Zuidoost-Nederlands, enz.
Midden-Limburg is een deel van de Nederlandse provincie Limburg.
Een aardrijkskundige naam schrijven we met een hoofdletter.
Deze regel geldt voor plaatsen, streken, landen, maar ook bijvoorbeeld voor bergen, rivieren, woestijnen, hemellichamen.
We schrijven Noorden, Oosten, Zuiden en Westen met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Noorden, Oosten, Zuiden of Westen wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd.
Als het woord midden aan een aardrijkskundige naam wordt gekoppeld, wordt het net zo behandeld als bijvoorbeeld oost en zuid: Oost-Europa, Zuid-Frankrijk, Midden-Nederland. De beginhoofdletter is nodig omdat het geheel nu een geografisch gebied aanduidt en zodoende als naam fungeert.
Samengestelde aardrijkskundige namen (zoals Noord-Holland) krijgen altijd een hoofdletter bij het eerste woord, dan een koppelteken (streepje) en dan weer een hoofdletter bij de naam: Zuid-Limburg. Oost-Groningen.
Tot de regio midden hoort: Alle gemeenten in de provincie Zuid-Holland. Alle gemeenten in de provincie Utrecht, behalve gemeente Eemnes en de voormalige gemeente Abcoude.
Noorden, oosten, zuiden en westen krijgen normaal gesproken een kleine letter, evenals noordelijk, oosters, westerling e.d. Een hoofdletter is juist als de windrichting deel uitmaakt van een naam of zelf een vast gebied aanduidt.
Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
De afkorting van midden- en kleinbedrijf wordt met kleine letters geschreven: mkb. Het is namelijk geen afkorting van een naam, maar van een 'gewone' woordgroep, die zelf ook met kleine letters geschreven wordt. Wel komen er hoofdletters in MKB-Nederland, omdat dat de naam is van een organisatie.
Amsterdam-Noord is het deel van de Nederlandse gemeente Amsterdam dat ten noorden van het IJ ligt. Het stadsdeel telde 99.238 inwoners per 1 januari 2020 en heeft een oppervlakte van 49,01 km². Het wordt sinds de opheffing van de uit 1981 daterende stadsdeelraad in 2014 bestuurd door een bestuurscommissie.
1) deel of punt tussen twee of meer uitersten, en van elk van die uitersten even ver, of ongeveer even ver, verwijderd; ook: elke plaats tussen twee of meer personen of zaken in; centraal gelegen punt 2) tijdstip of de tijdruimte halverwege een bepaald bestek 3) groep personen die beschouwd wordt als een min of meer ...
Namen van windstreken krijgen ook een hoofdletter als ze deel uitmaken van de aardrijkskundige naam. We schrijven dus: Zuidwest-Den Haag en Den Haag-Zuidwest, Oost-Vlaanderen, West-Europa enzovoort.
Afleidingen en samenstellingen met aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter. Dat geldt ook voor namen van talen en de verbogen vormen daarvan (Nederlands, de Nederlandse taal), alsook voor de samenstellingen die hiermee worden gevormd (Nederlandstalig, Nederlandssprekend, Middelnederlands, Vroegnieuwnederlands).
We schrijven Oosten met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Het Oosten wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd. De betekenis is afhankelijk van de context. Het Oosten kan onder meer verwijzen naar Azië (ten opzichte van Europa).
Noordoost-Brabant is een regio met bijna 700.000 inwoners waarvan een steeds groter deel 65 jaar en ouder is.
Zuidoost-Drenthe | Plaatsengids.nl.
Regio Midden
De vestigingen Amersfoort, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht vallen binnen deze regio.
Ons land is verdeeld in 3 regio's: Noord, Midden en Zuid. Gemeente Noordwijk valt onder de regio Midden.
Waar er bij een regio zoals regio Midden vele losse gemeentes zijn die tot dit gebied behoren, bestaat regio Noord vooral uit gehele provincies. Dat is net wat gemakkelijker om op te schrijven. Tot regio Noord behoren de provincies Drenthe, Friesland, Groningen, Noord-Holland en Overijssel.
We schrijven Zuiden met een hoofdletter als we er een geografisch, economisch of politiek gebied mee bedoelen. Het Zuiden wordt dan als een aardrijkskundige naam beschouwd.
Een aardrijkskundige naam krijgt een hoofdletter, ook in een afleiding: Amsterdam, Amsterdams. Een soortnaam krijgt wel een kleine letter, vergelijk Champagne (de landstreek) en champagne (de drank).
Aardrijkskundige namen schrijven we met een hoofdletter.