Een openingsbod is het liefst zo laag mogelijk, maar moet wel realistisch zijn. Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.
Bieden op een huis hoeveel onder de vraagprijs? Bod doen op huis ontbindende voorwaarden opnemen in het contract. Bedenk goed dat het openingsbod altijd ongeveer 5 à 20% onder het definitieve bod ligt. Bij een te laag openingsbod, loopt u het risico dat er geen tegenbod op volgt.
Het aantal biedingen per woning blijft dalen. In de afgelopen drie maanden ontving een verkoper gemiddeld vier biedingen, in 2021 waren dat er in deze periode nog zes. Ook dalen het aantal biedingen boven de vraagprijs. In juni werd in 71 procent van de gevallen overboden, tegenover 58 procent in juli.
Om het huis na bezichtiging ook daadwerkelijk te kunnen bemachtigen, moest er vaak (flink) overboden worden. In 2023 is er weer meer te kiezen én hoef je niet meer zo veel boven de vraagprijs te betalen. In veel gevallen is overbieden niet nodig en kan er weer ouderwets over de prijs onderhandeld worden.
Over heel Nederland is het aantal bezichtigingen in het afgelopen jaar teruggelopen naar gemiddeld negen per woning. In 2021 lag het aantal bezichtigingen gemiddeld op dertien.
Ook het aantal biedingen ten opzichte van 2021 daalde. Vorig jaar zijn er gemiddeld zes biedingen per woning uitgebracht. Dit jaar ligt het gemiddelde vooralsnog op vier. In 2017, 2018, 2019 en 2020 schommelde het gemiddelde structureel tussen de vier en de vijf biedingen per woning.
De bezichtigingscijfers per te koop staande woning laten dezelfde, dalende ontwikkeling zien als voorgaande periodes. Een huis wordt nu ruim vijf keer (5,3) bezichtigd, waar dit in dezelfde periode in 2022 nog bijna tien (9,8) was. De doorlooptijd is verdubbeld ten opzichte van januari 2022.
Conclusie. Het afgelopen jaar zijn de hypotheekrentes flink opgelopen. Daartegenover staat dat ons Economisch Bureau 2023 en 2024 een daling van de woningprijzen verwacht. Huren geeft u flexibiliteit, geen onderhoudslasten en geen vermogensverlies bij daling van de woningprijzen.
Bied lager dan de vraagprijs – maar niet te laag
Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.
Op jaarbasis dalen huizenprijzen in 2023 naar verwachting met 4,2 procent, waar we vorig jaar nog uitgingen van 3,0 procent. Huizenprijzen zijn in het vierde kwartaal van 2022 flink gedaald en de markt heeft op dit moment een duidelijk neerwaarts momentum.
Een bod doen aan het einde van een kijkdag kan succesvol zijn. Als dat bod veel zekerheid biedt (weinig voorwaarden en aankoopmakelaar dragen hieraan bij), dan zou het huis aan het einde van de dag zomaar eens van jou kunnen zijn. Het betreft hier je beste bod.
In de praktijk wordt er door dezelfde bieder maar 1 of 2 keer op een huis geboden. Hierbij moet je denken aan een eindvoorstel die misschien nog 1 keer wordt verhoogd. Aan het aantal bieders is geen limiet verbonden maar in de praktijk biedt niet elke kijker op het huis.
Overbiedingen 8 – 12% met uitschieters
We komen ook uitschieters tegen waarbij één van onze aankoopmakelaars op een (wat laag geprijsde) woning van 300.000 euro een bod deed dat ongeveer 21% boven de vraagprijs lag, maar uiteindelijk toch nog met 12.500 euro werd overboden.
Zijn er meerdere kandidaten die boven de vraagprijs willen bieden, dan gaat het om een onwettelijke 'openbare verkoop' indien ze telkens op de hoogte blijven van elkaars biedingen. Speel op veilig door in zo'n geval een bieding onder gesloten omslag te organiseren.
Ik wil een bod doen
De koop van een huis is alleen geldig als u een schriftelijk contract tekent. U zit dus niet meteen aan de woning vast als u een bod uitbrengt. Ook niet als u de vraagprijs biedt. Of als u meer biedt dan de vraagprijs.
Steeds normaler. Gemiddeld wordt op 81 procent van alle verkochte woningen overboden. Een jaar eerder ging het nog om 59 procent van de huizen. De hoogte van het overbieden varieert.
De Rabobank gaat uit van een daling van de huizenprijzen van 7,5% voor 2023. Volgend jaar zal dat ongeveer 1,5% zijn. De bank verwacht daarmee dat de prijzen gaan stabiliseren. ABN Amro rekent op een prijscorrectie van 10,5% voor woningen in 2023 en voor volgend jaar een daling van de huizenprijzen met 3%.
Hoewel het in de praktijk zeldzaam is, mag de koper zijn of haar bod altijd nog veranderen of intrekken. Hij mag ook nog op andere huizen bieden. Hoewel er geen sprake is van een binding, zijn er ook bij 'onder bodʾ bepaalde belangrijke rechten en plichten.
Biedt u de vraagprijs, dan beslist de verkoper het bod al dan niet te aanvaarden. Bij het bieden van de vraagprijs loopt u dus de kans dat de verkoper (of zijn makelaar) een tegenbod zal doen, waardoor u een bedrag boven de vraagprijs zal moeten neertellen.
Leeftijd starters
In 2009 bedroeg de gemiddelde leeftijd van de gestarte koopstarter 28,5 jaar. Inmiddels is dit gestegen tot 31,0 jaar. De leeftijd van de doorstromende koopstarter is over dezelfde periode toegenomen van 41,1 tot 42,8 jaar.
Een procentje meer of minder dan bovenstaand basisscenario maakt een wereld van verschil uit: In het basisscenario dalen de huizenprijzen in 2024 met 4,5% ten opzichte van januari 2023. Als de rente sterker daalt dan is die daling slechts 2,8%.
In 2021 waren alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging was met 16 procent het grootst bij twee-onder-één-kapwoningen. Het kleinst was de prijsstijging voor appartementen, met 13,3 procent. Verder waren er ook van alle woningtypen minder transacties dan een jaar eerder.
Overbieden op een huis, of een bod boven de vraagprijs doen hoeft niet meer sinds maart 2023 tenzij u een energiezuinige woning koopt dan is ongeveer 2% tot 7% gebruikelijk in mei 2023. Hoger bieden op woningen waar van alles aan moet gebeuren en met een energielabel C of minder is weggegooid geld op 11 mei 2023.
Een woning staat gemiddeld 3 à 4 maanden te koop. Hopelijk geldt dat ook voor jouw huis of appartement. Blijft een bod echter uit? Kijk dan zeker naar de tips verder in dit artikel of contacteer een vastgoedprofessional om je te helpen bij de verkoop.
In totaal zullen de huizenprijzen tussen de piek in juli 2022 en medio 2024 met zo'n 10% dalen. Ook zal het aantal woningverkopen dalen met ongeveer 9%. De woningmarktexpert geeft drie belangrijke redenen voor de dalende prijzen.