Volgens de NEN 1010 moeten alle apparaten met een vermogen van meer dan 2000 Watt op een aparte groep worden aangelsoten. Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten.
Koelkast, diepvries, dampkap, …
De koelkast, diepvries en dampkap zijn geen grote energievreters. Althans, niet qua vermogen. Daardoor kan je ze perfect op één groep bundelen.
Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger. Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd.
Een wasmachine mag op een goed geaard stopcontact worden aangesloten. Dit stopcontact moet gekoppeld zijn aan een “natte” groep; een groep die extra beveiliging biedt en is te vinden in de badkamer en de keuken.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
Als je 15 apparaten aansluit, dan krijgen die gemiddeld allemaal 15/totaal Ampère. Als je veel apparaten gaat aansluiten, dan krijgen die allemaal 220/230 Volt (in parallelschakelijk is Volt overal gelijk) (apparaten gebruiken Volt om te functioneren, geen ampere). Dat werkt dus prima.
Men vraagt zich telkens af of een wasmachine op een aparte groep moet worden aangesloten of niet. Volgens de NEN 1010 moeten alle apparaten met een vermogen van meer dan 2000 Watt op een aparte groep worden aangelsoten.
Zorg dat je het toestel aansluit op een geaard en spatwaterdicht stopcontact en vermijd het gebruik van verlengkabels. Een wasmachine verbruikt veel elektriciteit en een verlengsnoer of extra stekkerblok kan deze vraag naar stroom niet aan.
Hoeveel stroom heeft een wasmachine nodig? Een wasmachine verbruikt ongeveer 2500 tot 3000 watt aan stroom. Dit is zoveel dat je hem op een aparte groep in je meterkast moet aansluiten. Dit voorkomt mogelijke kortsluiting en andere stroomstoringen.
Sluit de wasmachine aan op een geaard stopcontact
Om kortsluiting te voorkomen, gebruik je een geaard stopcontact. Dit herken je aan 2 metalen pinnetjes boven en onder.
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven.
Vooral als grootverbruikers van stroom zoals wasmachine, wasdroger, vaatwasser of elektrische kachel samen 'draaien'. De stop of automaat onderbreekt dan de stroomvoorziening. Overbelasting voorkomen? Controleer in de meterkast of uw huisinstallatie verschillende groepen heeft.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Het komt voor dat men een combimagnetron op een reguliere groep of stopcontact aansluiten. Dit is gevaarlijk, aangezien deze groep mogelijk overbelast raakt. Wij krijgen regelmatig meldingen waarbij de elektriciteitsleidingen volledig zijn doorgebrand.
Sluit de koelkast aan op een geaard stopcontact
Gebruik dus nooit een verlengsnoer of stekkerdozen. Deze kunnen de constante hoge stroom die de koelkast nodig heeft niet aan. Dit zorgt voor oververhitting en soms zelfs brand.
Wat verbruikt het meest? In principe verbruikt alles wat constant aan staat, zoals een vijverpomp of diepvries, consistent het meest. Elektrische wagens, een jacuzzi, zwembad, sauna en alles wat verwarmt en/of verkoelt, behoren ook tot de grote verbruikers.
Een gemiddeld televisietoestel verbruikt tussen de 60 en 80 watt per uur. Als je 365 dagen per jaar zo'n drie uur per dag televisie kijkt, betekent dit dat je op jaarbasis tussen de 65 kWh en 90 kWh verbruikt. De kosten zijn afhankelijk van je energieleverancier, maar liggen rond de 21 eurocent per kWh.
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
Toch is een verlengsnoer niet altijd even veilig en ligt een kortsluiting op de loer, bij onverstandig gebruik van een verlengsnoer. Waar mogelijk is het daarom sterk aan te raden om altijd gebruik te maken van een vast stopcontact, in plaats van een verlengsnoer.
Geen verlengsnoeren gebruiken
Dat is geen ideale combinatie. De stroom wordt vanuit het stopcontact door de verlengkabel gestuurd naar een nieuw aansluitpunt, vervolgens naar nog een verlengsnoer en dan gaat de stroom naar de oplader en het apparaat. Hierdoor ontstaan er een paar punten waar je kwetsbaarheid hebt.
Als u 4 tot 12 zonnepanelen laat installeren is het soms mogelijk om de aanwezige bekabeling of leidingen te gebruiken om de opgewekte zonnestroom van de omvormer naar de meterkast te transporteren. Een zogenaamde PV-verdeler splitst een bestaande groep in tweeën (meestal die van de wasmachine).
Het is niet aan te raden om twee apparaten op elkaar te plaatsen. Een uitleg van de effecten en gebruiksproblemen: Een koelkast koelt niet en een vrieskast vriest niet maar deze apparaten voeren warmte af. Het onderste apparaat, bijna altijd de vrieskast, zal de koelkast “voorverwarmen.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed.