Vonnis nodig voor beslaglegging op uw goederen
Een gerechtsdeurwaarder kan alleen beslag leggen op uw goederen als hij een dwangbevel of een vonnis van de rechter heeft. U krijgt via de gerechtsdeurwaarder een oproep om voor de kantonrechter te verschijnen. Dit heet een dagvaarding.
Als u uw schulden niet betaalt, kan een deurwaarder beslag leggen op uw spullen. Dit mag alleen met een vonnis, beschikking of dwangbevel. De deurwaarder maakt dan een lijst van uw spullen en verkoopt ze.
Het antwoord op de vraag of u als particulier (privé) ook een deurwaarder kunt inschakelen, is 'ja'. In principe kunt u als particulier op dezelfde voorwaarden een deurwaarder inschakelen als een bedrijf. Het is dan wel belangrijk dat u goed beslagen ten ijs komt. U moet de vordering kunnen aantonen c.q. onderbouwen.
Volgens art. 95 lid 1 Sv is hij die de verdachte aanhoudt of staande houdt, bevoegd om voorwerpen die door de verdachte worden mee gevoerd, in beslag te nemen. Een burger kan dus, net zoals een opsporingsambtenaar, bij aanhouding voorwerpen in beslag nemen. Er moet dan wel sprake zijn van ontdekking op heterdaad.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
De curator kan geen beslag leggen op verdiensten uit beroepsactiviteit van na de datum van het vonnis van faillietverklaring (om het even of dat een job als werknemer of als zelfstandige is).
Een gerechtsdeurwaarder mag beslag leggen op alles wat geld waard is. Dus op uw rekeningen, uw meubels, uw televisie, uw auto. Maar ook op uw inkomen of vermogen. Wel is er een beslagvrije voet: op dat deel van uw inkomen mag geen beslag gelegd worden.
De gerechtsdeurwaarder kan en mag alleen beslag leggen op een Nederlands huis, appartement, bedrijfspand of woonboot als deze op naam staat van de schuldenaar en hij er dus eigenaar van is.
Invorderingsbedrijf werkt samen met ervaren gerechtsdeurwaarders die vrijwel iedere openstaande vordering voor u kunnen incasseren. De kosten die zij in rekening brengen, worden automatisch doorberekend aan uw debiteur. In principe kost het inschakelen van een deurwaarder u dus niets.
Wordt er onterecht conservatoir beslag gelegd op uw bezittingen? Dan kunt u de rechter vragen om het beslag op te heffen. Het aanvragen of opheffen van conservatoir beslag bij de rechter valt onder het civiel recht. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.
Om beslag te leggen, heeft u een advocaat nodig. Deze moet een verzoekschrift tot beslaglegging indienen bij de bevoegde Voorzieningenrechter van de Rechtbank. Als aan alle eisen en formaliteiten voldaan is, zal de voorzieningenrechter het verzoekschrift tekenen.
De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan.
(Een preferente schuldeiser is bijvoorbeeld de Belastingdienst). Als loonbeslag niet mogelijk is kan de deurwaarder beslag leggen op de inboedel of bankrekening. Dit mag de deurwaarder alleen doen als hiervoor een vonnis door de rechter is verstrekt.
De wet onderscheidt twee soorten beslag: het conservatoir en het executoriaal beslag. Het grootste onderscheid kan worden gevonden in de fase waarin beslag wordt gelegd, executoriaal beslag wordt gelegd na het voeren van een procedure, het conservatoir beslag voorafgaand aan een procedure.
Kan ik mijn inboedel op naam van iemand anders zetten? Neen. Dit heeft geen enkele zin. Het zogenaamd veilig stellen van roerende goederen is een fabel.
Als ouder ben je in de regel niet aansprakelijk voor de schulden die je meerderjarig kind maakt. Het doet daarbij niet ter zake of je kind nog bij je inwoont. Teken geen borgstelling voor de schulden van je zoon of dochter. Doe je dat wel, dan riskeer je toch voor de schulden op te draaien.
Ja, dat kan! Als een inwonend kind schulden heeft kan de deurwaarder beslag leggen op jouw spullen. Wil je dit voorkomen? Leg dan in een vaststellingsovereenkomst vast welke spullen van wie zijn.
De beslaglegger kan de deurwaarder de opdracht geven het beslag op te heffen. Het Kadaster zal overgaan tot doorhaling indien het Kadaster wordt gemachtigd door een ingeschreven schriftelijke verklaring van de deurwaarder dat hij in opdracht van de beslaglegger het beslag opheft of dat het beslag vervallen is.
Betekening aan het briefadres
De Wet BRP bevat bepalingen die bevorderen dat de briefadreshouder ook daadwerkelijk via het briefadres kan worden bereikt. Uit hoofde van zijn hoedanigheid en functie heeft de gerechtsdeurwaarder ook toegang tot deze gegevens.
Sinds 1 april 2021 is het voor de deurwaarder veel makkelijker geworden om beslag op voertuigen te leggen. Beslag leggen kan nu via het kentekenregister. Voorheen moest de deurwaarder het voertuig waarnemen om hierop beslag te kunnen leggen.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
In Nederland is het in principe zo geregeld dat degene die in gebreke is gebleven, de schuldenaar, de deurwaarderskosten moet betalen. Schuldeisers die een gerechtsdeurwaarder inschakelen, moeten in sommige gevallen een voorschot betalen.
Een schuldeiser kan bewarend beslag leggen wanneer hij vreest dat de schuldenaar de roerende of onroerende goederen zal verkopen, voordat hij er beslag kan op laten leggen. Het gevolg van een bewarend beslag is dat je je spullen of je woning wel mag blijven gebruiken, maar ze dus niet mag verkopen of wegschenken.