Je huid wordt klam en koud en je gaat zweten: er is sprake van een opvlieger. De oorzaak van opvliegers is een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Tijdens de overgang begint de hoeveelheid oestrogeen te schommelen en af te nemen.
Artsen schrijven clonidine voor aan vrouwen die opvliegers hebben en geen hormonen mogen gebruiken, zoals bij vrouwen met borstkanker. Clonidine werkt alleen tegen de opvliegers en zweetaanvallen en niet tegen andere overgangsklachten. Het zorgt ervoor dat de opvliegers minder heftig zijn en minder vaak voorkomen.
Medicijngebruik tegen overgangsklachten
Een medicijn dat kan helpen bij het verminderen van overgangsklachten, is raloxifeen. Dit medicijn bootst de werking van de vrouwelijke oestrogeenhormonen gedeeltelijk na en net als oestrogenen remt het de botafbraak en versterkt het de botten.
Op het moment dat je lichaam minder progesteron en oestrogeen aanmaakt, dan wordt er minder gal geproduceerd. Gevolg hiervan is weer dat er minder spijsverteringssappen worden aangemaakt waardoor gassen zich ophopen. Ook kun je in de overgang meer vocht vasthouden, wat je het gevoel geeft van een opgeblazen buik.
Thee kun je beter drinken omdat hier minder cafeïne in zit dan in koffie en de warme drank bevat geen suiker. Drie koppen groene thee of vijf koppen zwarte thee per dag kunnen zelfs de bloeddruk verlagen. Kruidentheesoorten zoals gember, kruidnagel, bamboe en kamille zijn ook geschikt om tijdens de overgang te drinken.
Uit onderzoek blijkt dat vitamine E kan helpen bij opvliegers in de overgang. Vitamine E zit o.a. in: Noten, zoals amandelen, hazelnoten en pindakaas. Zaden, zoals zonnebloempitten.
Opvliegers onttrekken vitamine B, vitamine C, magnesium, kalium, calcium en andere mineralen aan het lichaam. Om dit te compenseren kun je dagelijks een multivitamine-mineralen supplement nemen.
Beperk het gebruik van koffie en thee
Cafeïne kan tijdens de overgang zorgen voor extra opvliegers en nachtelijk zweten. Je kunt proberen of je klachten afnemen als je geen of minder koffie en thee drinkt. Of kies voor cafeïnevrije koffie en thee zonder cafeïne, zoals rooibosthee, gemberthee of kruidenthee.
Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere vrouwen hebben ze wel 10 tot 20x per dag.
Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Nachtelijk zweten en opvliegers ontstaan door een daling van het hormoon oestrogeen tijdens de overgang.
Sommige voedingsmiddelen vergroten de kans op opvliegers. Vooral snelle koolhydraten en sterk gekruid eten. Koffie, thee en alcohol kun je ook beter laten staan als je veel last hebt van opvliegers.
De piek van klachten als opvliegers en nachtzweten ligt veelal een jaar na de laatste menstruatie, aldus Huisarts en Wetenschap. En wanneer is de overgang dan echt voorbij? Officieel als je een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad.
Wees matig met cafeïne, alcohol, suiker, zout en koolzuurhoudende dranken. Ze remmen de opname van calcium en dat heeft het lichaam juist hard nodig tijdens de overgang. Calcium draagt bij tot sterke botten en dat is hard nodig, want tijdens de overgang kan de botmassa tot wel 20 procent afnemen.
1. Groene bladgroenten. Spinazie, andijvie, boerenkool en raapstelen zijn allemaal rijk aan magnesium, ze mogen in je overgangsmenu niet ontbreken want ze bevatten daarnaast nog veel andere mineralen.
Daarnaast is een tekort aan vitamine D ook een reden waarom het calciumniveau daalt bij vrouwen in de menopauze. Vitamine D is namelijk nodig om calcium goed op te nemen in je bloed. Je lichaam maakt deze vitamine zelf aan, maar die aanmaak vermindert op natuurlijke wijze vanaf 45 jaar.
De meeste overgangsklachten worden veroorzaakt door een tekort aan oestrogeen. De productie van dit hormoon neemt in deze fase immers af. Een pluspunt is dat je deze klachten kan aanpakken met kruiden. Zo werken salie, fenegriek en zoethout hebben stimulerend.
Algemene overgangsklachten door oestrogeengebrek:
Zilverkaars, soja, hop en lijnzaad zijn krachtig werkende kruiden die het oestrogeengebrek opvangen. Salie, fenegriek, groene thee en zoethout hebben een mildere werking.
De kruiden die de hoofdprijs verdienen als het om vrouwelijke hormonen gaat, zijn Vitex Agnus Castus, Dong Quai, Rhodiola Rosea en Shatavari. Ze worden al duizenden jaren gebruikt in de Ayurveda en de Traditionele Chinese geneeskunde.
Gemiddeld genomen komen de meeste vrouwen zo'n vijf tot tien kilo aan tijdens deze periode. Vanzelf afvallen tijdens de overgang is slechts weggelegd voor de minderheid van de vrouwen, maar het kan.
Laat ik je allereerst geruststellen: Ja! Je kunt zeker afvallen in de overgang. Als vrouw kom je in de overgang of menopauze gemiddeld 7kg aan. Er verandert niets in je eetgedrag; je eet niet anders of meer en toch kom je aan.
De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.