Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Het is een stevig weefsel. Het kan tegen weer en wind, maar zolang het aan het schaap zit komt het natuurlijk niet in aanraking met zeep en warm water. En de combinatie van wol met warm water en zeep hebben we gezien kan leiden tot vervilten.
Je wollen trui kun je het beste met de hand wassen. Maak de trui nat met koud of lauw water en maak hem vervolgens weer een beetje droog met een handdoek. Breng daarna wat crèmespoeling aan op de trui en kneed het zachtjes in. Even laten intrekken zoals je dat ook bij je haren doet, om het vervolgens uit te spoelen.
Was ik wolwas altijd op een koud programma? Beter niet. Te koud leidingwater in de winter doet de vezels schrikken waardoor je wollen kledingstuk gaat krimpen. Temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten, zijn ideaal.
Wasverzachter kan het je helpen gekrompen kleding weer tot het originele formaat te krijgen. Hiervoor heb je een kopje wasverzachter en vier koppen warm water nodig. Meng dit door elkaar en laat vervolgens het gekrompen kledingstuk in het mengsel weken. Je laat het zo 24 uur staan.
Wol wassen met soda is alleen nuttig voor ruwe, onbewerkte wol. Door die wol in een soda bad te doen laat vuil los. Dit zou je kunnen doen als je een schapenvacht wil wassen. Bij een wollen trui zoals die van Joe is soda niet nodig, en werkt wolwasmiddel beter.
Glycerine en conditioner
Wat je ook kunt doen is het kledingstuk in de wasbak leggen, het vullen met koud of lauw water, en er vervolgens een aantal druppels glycerine aan toevoegen. Daarna was je hiermee je trui met de hand en laat het vervolgens op een handdoek - en dus niet op een kledinghanger) drogen.
Wanneer een wollen trui begint te prikken, kun je de trui weer zacht maken door hem in de diepvriezer te stoppen. Maak de trui licht vochtig, stop hem in een plastic zak en laat hem een nachtje in de kou. Daarna rustig liggend ontdooien. Dit helpt trouwens ook tegen statische elektriciteit.
Voeg een scheutje azijn toe
Toch een kriebelende trui gekocht? Azijn to the rescue! Door een scheutje azijn toe te voegen aan je wollen was, zullen harde en jeukende pluisjes meteen weer een stuk zachter worden. Vergeet in dat geval je trui niet binnenstebuiten te wassen.
Gebruik voor wol een speciaal wolwasmiddel (géén biotex: de enzymen in biotex breken eiwitten af). Als u met de hand wast is het volgende heel belangrijk: wol krimpt (door vervilting) door temperatuurverschillen én door wrijving. Als u de wol dus wast in een lauw sopje (max 30 ˚C) moet u ook in lauw water spoelen!
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.
Gebruik ruim voldoende koud water en een scheutje vloeibaar wolwasmiddel, Dit wasmiddel zorgt voor een goede reiniging en dat je kleding lekker zacht blijft. Wol kan je niet uitwringen omdat je dan de vorm uit je kleding kan wringen. Daarom leg je de kleding altijd plat neer en op een handdoek.
Ossengalzeepis het wondermiddel voor vlekken in wollen kleding. Masseer licht de vlekken in met een druppel ossengalzeep. Laat de ossengalzeep paar minuten intrekken en was het er vervolgens uit. Dit kan je eventueel een paar keer herhalen.
Kies altijd voor een speciaal wasmiddel voor wol en/of delicate was. Het vloeibare fijnwasmiddel WoolCare uit de Miele CareCollection bijvoorbeeld, bevat tarwekiemproteïnen die de wol weer superzacht maken. Het wasmiddel heeft ook vezelbeschermers tegen vervilten en kleurbeschermers voor heldere kleuren.
Als je winterkleding gaat wassen, kun je een kopje azijn toevoegen in de wasmachine. Azijn neutraliseert geuren, en meestal gaat die muffe lucht er dan al direct uit. Daarna kun je de kleren nogmaals wassen, dit keer met gewoon wasmiddel, om je kleren weer lekker fris te laten ruiken.
Als je de trui een beetje nat maakt en vervolgens een nachtje in de vriezer legt, worden deze haartjes minder kriebelig. De kou van de vriezer zorgt er namelijk voor dat de vezels in de trui samentrekken en dus minder kriebelen. Let er wel op dat je de trui lang de tijd geeft om te ontdooien.
De bekendste methode om wolpilling te voorkomen is de vriezer. Stop je nieuwe wollen item gewoon in een plastic zak en plaats het min of meer 48 uur in de vriezer. Zodra de uren zijn verstreken, mag het item ontdooien en wordt het direct in de machine geplaatst voor een eerste wasbeurt.
Wol, kasjmier of angora
Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
Kriebel wol
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid. Wol van het Merino schaap, die meestal uit Australië komt, is de fijnste in zijn soort.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Wol wassen met gewoon wasmiddel
Een goede verzorging van wollen kleding vereist speciale wolwasmiddelen. Kies indien mogelijk voor een wasmiddel dat lanoline bevat; dit is een vetlaag dat in wol zit om schapen tegen kou, vocht en vuil te beschermen.
Wol komt van nature in aanraking met regen en wind, maar niet met zeep. Het heeft de voorkeur om de (handgesponnen) wol zo voorzichtig mogelijk te wassen, liefst met de hand en groene zeep, of een speciaal fijnwasmiddel, zoals Eucalan (natuurlijk wolwasmiddel).