insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Vlinders kunnen er in zitten, nachtvlindertjes. Motjes. En dan heb je ook nog een aantal kevertjes die dat doen, met name ook snuitkevertje. De fabriek controleert de dadels steekproefsgewijs op die beestjes.
Snijd de vrucht over de lengte in en haal de pit eruit. Dit gaat meestal heel gemakkelijk. De schil is eetbaar, maar kan wat taai zijn. Voor salades is het daarom handiger de schil te verwijderen.
Dadels zijn geen bijzonder kwetsbaar voedingsmiddel. Door hun hoge suikergehalte zijn ze echter bijzonder kwetsbaar voor schimmels en gisten, en ook voor de larven van motten en kevers.
Veldkamp: “Het insectenmeel wordt zoals gezegd verwerkt in reguliere producten, zoals pasta, brood en falafel. Dat doen we omdat de Europese consument nog niet dol lijkt te zijn op het eten van herkenbare insecten, iets dat in Azië meer gebruikelijk is.
Er mogen maximaal vijf hele insecten per honderd gram in appelstroop zitten. Mijten, bladluizen en schildluizen daarbij niet meegerekend. Ook in zuurkool worden bepaalde insecten gevonden, en dat is niet erg. Daar geldt een maximum van vijftig beestjes per honderd gram.
Misschien heb je er wel berichten over zien langskomen: de toevoeging van insecten in je eten. De Europese Unie heeft toestemming gegeven voor het gebruik van een aantal insecten, waaronder krekelmeel. Daarbij geldt dat als een product insecten bevat dat duidelijk op het etiket moet staan.
Hoe kun je vaststellen of dadels niet meer goed zijn? Je kunt het beste vaststellen of dadels niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de verse Dadels slap of beschimmeld zijn, dienen ze weggegooid te worden. Gedroogde dadels kunnen na een tijdje hard en versuikerd worden.
De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk. Daarom eten veel moslims een oneven aantal dadels en drinken zij een glas melk om het vasten te breken, omdat zij precies zoals de profeet Mohammed willen leven.
In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
Verse dadels moeten gaaf zijn en geen natte plekken hebben. Gedroogde dadels horen nog steeds zacht te zijn. Harde exemplaren liggen al te lang.
Medjoul. In Nederland misschien wel het bekendste type dadel. Ze zijn vrij groot, hebben een stroopachtige zoete smaak en hebben een zachte, vezelachtige structuur. Medjoul-dadels worden vaak vers uit het handje gegeten en worden verbouwd in o.a. Marokko, Zuid-Afrika en Israël.
De Medjoul dadel heeft een intens zoete smaak, met mals vruchtvlees. De smaak herinnert aan honing. De textuur is weer te vergelijken met karamel. Je eet de vrucht met schil en al, zonder de pit.
Door de pit in de dadel te laten behouden de dadels meer vocht waardoor ze zachter blijven. De dadels zijn lekker om zo te eten. Daarnaast kun je ze ook ontpitten en verwerken in je ontbijtmaaltijd, zoals yoghurt, kwark of muesli of in andere gerechten.
Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Onze Ajwa dadels (uit Medina) behoren tot de beste dadels ter wereld. De populaire ajwa dadels groeien enkel in Medina te Saudi Arabië en staan bekend om de vele geneeskrachtige voordelen die ze met zich meebrengen. De islamitische literatuur bevat veel informatie omtrent de voordelen van deze dadels.
Wie de dag begint met 7 dadels? In de Hadith volgens Al-Boechâri wordt bijvoorbeeld gezegd: 'Degene die de dag begint met zeven 'adjwa-dadels, zal die dag geen last hebben van gif noch sihr (zwarte magie). ' (Deel 7, Boek 65, Nummer 356). Het regelmatig eten van 'adjwa-dadels zou de lever herstellen en reinigen.
Ook in de Koran wordt er gesproken over dadels. Allah (God) zei: “En schud de stam van de palmboom naar u toe, deze zal verse, rijpe dadels op u doen neervallen.” (Koran 19:25). Dadels worden gezien als een zegening voor het huis en de gezondheid. Ook in de Bijbel worden dadels genoemd.
De ramadan kent ook een aantal rituelen. Zo moet je, volgens de traditie, het vasten breken door eerst dadels te eten. Daarbij mag je nooit een even aantal dadels eten. Dus je eet of één dadel of drie dadels en begint daarna met wat de pot schaft.
Zwarte schimmel (Aspergillus spp.)
Het ziet eruit als een zwart poeder dat zichtbaar is aan de binnenkant van de dadel.
Zolang je een gedroogde dadel op een koele, droge en donkere plek bewaard, kan deze lekkernij tot wel acht maanden goed blijven.
Biologische medjoul dadels zijn omvangrijker, zachter en hebben een uitermate hoge smaak intensiteit vergeleken met andere soorten dadels. Vele andere varianten zijn vaak gekonfijt waardoor deze vaak kleiner en harder zijn.
'In 100 gram pindakaas zitten gemiddeld 30 onderdelen van insecten, in chocolade 60. ' inzitten. ' Ook om voedingswaren te kleuren, worden soms insecten gebruikt.
Al duizenden jaren eten mensen wereldwijd insecten. Van zo'n tweeduizend soorten is bekend dat ze eetbaar zijn, en ze worden op veel verschillende manieren gegeten. Maar niet in westerse landen, daar staan ze niet van oudsher op het menu.
De voedingswaarden van insecten zijn ongelooflijk en daarom passen ze perfect in een gezond en gevarieerd eetpatroon. De meeste insecten bevatten dus erg veel goede voedingsstoffen. Denk maar aan eiwitten, onverzadigde vetten, ijzer en vitamines B.