Brandstof tanken in Nederland is voor het eerst in jaren goedkoper dan in Duitsland. Afgelopen nacht stopte daar de zogeheten Tankrabatt, een tijdelijke belastingverlaging op brandstof, waardoor de prijzen omhoog zijn geschoten.
Denk bijvoorbeeld aan hagelslag, stroopwafels, drop, Hollandse erwtensoep en koffiemelk. Mocht je hunkeren naar deze unieke Nederlandse producten dan zou je in de supermarkt op zoek kunnen gaan naar geschikte alternatieven. Chocopasta is een goed alternatief voor hagelslag, maar is natuurlijk niet echt hetzelfde.
Natuurlijk staat Duitsland ook bekend om zijn worsten, waarvan curryworst en braadworst misschien wel de bekendste zijn. Vooral in Berlijn worden deze lekkernijen gegeten. Curryworst bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit worst wat met een currysaus wordt geserveerd.
Het lage btw-tarief is in Duitsland (en België) 7% en 8%. In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!)
Ook komen we graag in Kranenburg, dit ligt tussen de grens bij Nijmegen en Kleve in. In veel gevallen zijn producten wat goedkoper dan in Nederland vanwege het verschillende btw tarief. Dit is niet altijd zo, maar voor drogisterij artikelen sowieso! Ook is het vegan aanbod enorm, zowel op food als non-food gebied.
Zoals we hier zien zetten Albert Heijn en Jumbo de toon, in Duitsland zijn dat goedkopere winkels zoals Lidl en Aldi. Die nemen genoegen met mindere marges".
Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Brandstof in Duitsland vaak goedkoper
Hoe verder u van de grens met Nederland bent, hoe goedkoper de brandstof in Duitsland is. Net als in Nederland zijn tankstations langs de Autobahn duurder dan tankstations die verder van de snelweg liggen.
De douche spullen, parfums en andere verzoringsproducten zijn gewoon veel goedkoper in Duitsland.
Woon je in het grensgebied of kom je om wat voor reden dan ook regelmatig door Duitsland? Dan kan het best slim zijn om daar ook eens een keer lekker te shoppen voor boodschappen. Een keertje naar de Kaufland in Kleve, de DM in Meppen of naar een andere grote supermarkt in Duitsland.
In Nederland is het lage btw-tarief 9%. Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Lage prijzen
Boodschappen doen bij de Kaufland supermarkt is vaak zelfs 25% goedkoper dan als je boodschappen doet bij de Aldi en Lidl in Nederland. Duitsland hanteert een andere prijsstrategie. Dit betekent dat de prijzen voor voedselwaren en levensmiddelen in Duitsland gemiddeld lager zijn dan in Nederland.
Naast de vele bezienswaardigheden die Kleve te bieden heeft is Kleve ook een fijne stad om te winkelen. Er zijn tal van leuke winkels met een zeer gevarieerd aanbod. In het hart van de stad ligt het winkelcentrum Neue Mitte, hier zijn een aantal speciaalzaken gevestigd, zoals Saturn.
Vooral drank is goedkoper
Een kleine winstwaarschuwing: lang niet alle producten zijn in Duitsland goedkoper. "Het hangt er heel erg af van wat je koopt. Bier, wijn, sigaretten, frisdranken: dat zijn bij uitstek producten die wat goedkoper zijn", zegt Thom Opheikens, economieredacteur bij de NOS.
Ten eerste zijn verzorgingsproducten vanwege het lage btw-tarief altijd goedkoper in Duitsland. En vanwege de felle concurrentie wordt er meestal niet gestunt, maar zijn de prijzen altijd laag. Bij de DM in Duitsland kun je kijken naar goedkope merken als Balea. De gemiddelde shampoo is daar €0,65.
Nederlandse en Duitse boter zijn wereldwijd met een prijs van 685 Euro per 100 kilo en meer het duurst. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Unie. Gemiddeld bedraagt de boterprijs in Europa 618 Euro per 100 kilo.
Rookkaas, leverworst, gebraden gehakt, Schwarzwalder ham en salami mag ook niet ontbreken. Wil je de borrelplank helemaal compleet hebben? Maak dan zelf ook flammkuchen, hartstikke lekker als snack.
Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland. Dit wordt dan meestal gegeten met muesli of cornflakes erdoor, en soms fruit zoals bosbessen. Naast het ontbijt drinken de meeste Duitsers iets warms, zoals koffie of thee.
Typisch Duits eten bevat ook een breed scala aan vleesgerechten, met name worsten. De Duitse keuken is beroemd om zijn 'Wurst' variëteiten, zoals 'Bratwurst', 'Currywurst' en 'Weisswurst'. Deze worsten worden vaak geserveerd met zuurkool, aardappelen of 'Knödel' (Duitse deegballetjes).