De betrouwbaarheid en beschikbaarheid van 5G zal naar verwachting sterk verbeteren in 2023, wanneer de hoogste frequentieband voor 5G geveild zal worden en door providers uitgerold zal worden.
Met een 5G toestel heb je momenteel al betrouwbaarder en iets sneller internet. Bovendien ben je klaar voor de toekomst. Als je je toestel minimaal een jaar gebruikt, ga je in 2024 namelijk profiteren van de hoge snelheden die volwaardig 5G biedt. Ook is je toestel in de toekomst meer waard.
Het antwoord is dat er een lange periode aankomt waarbij 4G en 5G naast elkaar zullen bestaan. 4G zal nog minstens 10 jaar bestaan, dus 5G zal 4G niet snel laten verdwijnen. 4G technologie is daarnaast zeer stabiel. 5G is opwindend en in opkomst.
5G brengt haperingen terug van honderden milliseconden naar maar enkele milliseconden. Hierdoor wordt het netwerk zó betrouwbaar, dat zelfrijdende auto's hun digitale ogen altijd open hebben – en wij er blind op kunnen varen.
De hogere frequenties waarop deze kleine antennes uitzenden zorgen ervoor dat met 5G hogere datasnelheden bereikt worden dan met 4G. Ook kan 5G meer verbindingen tegelijk ondersteunen. Ten slotte is 5G ingericht op het leveren van een betrouwbaardere verbinding met een kortere reactiesnelheid dan bij 4G.
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen.
Er wordt meer batterijvermogen verbruikt wanneer services met een groot dataverbruik (zoals videostreaming en gaming) actief zijn, of wanneer het netwerksignaal zwak is. Vergeleken met het 4G-netwerk, biedt het 5G-netwerk hogere netwerksnelheden per tijdseenheid, wat tot een hoger energieverbruik leidt.
In 2018 begonnen proeven met de opvolger van 4G – het 5G-netwerk. Het 5G-netwerk moet (nog) sneller worden dan het 4G-netwerk, al is het uitrollen van 5G op dit moment nog in volle gang. Naar verwachten zullen de drie grote providers (T-Mobile, VodafoneZiggo en KPN) ergens in 2023 het uitrollen afgerond hebben.
Mijn internetkabel thuis gaat aan 100 megabyte per seconde, mijn wifi werkt ietsje trager, ongeveer 70 per seconde, maar mijn 5G gaat aan 170 megabyte per seconde! Als 5G er écht zal zijn, dan gaat het over 1000 megabyte per seconde, dus 10 keer meer”, vertelt Loutfi.
Het 4G-netwerk blijft daarom heel belangrijk. Dat blijft het de komende jaren ook voor je abonnement. Met snelheden van 100 tot wel 256 Mbit/s via het beste en snelste netwerk van de wereld. Je kunt zo heel snel video's streamen, zonder haperingen.
Simpel gezegd: ja. 4G+ is sneller dan 4G, maar niet heel veel sneller. Het verschil tussen 4G en 4G+ is te vergelijken met 3G en HSDPA (3G+), en niet met het verschil tussen 3G en 4G. De maximale snelheden voor 4G en 4G+ zijn respectievelijk 150 en 225 Mbit/s, ofwel 18,75 MB/s en 28,13 MB/s.
Ja, die telefoons ondersteunen ook allemaal 4G.
De snelheden van 4G zijn hoger dan menig wifi-netwerk en ruim voldoende om thuis en onderweg van alles op je smartphone te doen. Bovendien blijft 4G 'gewoon' beschikbaar, ook als 5G straks een stuk sneller wordt. Providers houden het 4G-netwerk nog vele jaren in de lucht, dus je 4G-toestel blijft naar behoren werken.
Vooral België doet het slecht en de kans dat er over drie jaar 5G is in alle grote steden, is klein. Nederland loopt vooral achter met het toewijzen van de frequenties, stelt de Europese Rekenkamer in het rapport. Van de drie belangrijke frequenties voor 5G is in Nederland alleen de 700MHz-band geveild.
Wanneer het 5G-netwerk niet beschikbaar is buiten de 5G-dekking, schakelt de telefoon automatisch terug naar 4G (LTE) of 3G-snelheid. Controleer of de telefoon de 5G-indicator in de statusbalk weergeeft. Zo niet, dan gebruikt je telefoon 4G (LTE) of 3G.
Beste 5G netwerk
Terwijl het KPN netwerk het snelste is op upload- en downloadsnelheid. Ook op 5G blijft Vodafone, net zoals bij de andere tests, wat achter op T-mobile en KPN.
Met glasvezel heb je in ieder geval het snelste en stabielste internet omdat je je verbinding met niemand deelt. Maar ook je WiFi in huis en in je tuin (zeker met deze zomerse temperaturen) moet goed geregeld zijn.
Moet ik een nieuwe simkaart aanvragen als 5G beschikbaar is? Je kan je oude simkaart gewoon blijven gebruiken. Je hebt wel een compatibele smartphone nodig met 5G-bereik en een 5G-abonnement.
Sinds de zomer van 2020 hebben we 5G netwerken in Nederland. Helaas zijn er zeker tot eind 2023 geen hogere snelheden of nieuwe diensten beschikbaar. In dit artikel kijken we naar de ontwikkelingen op het gebied van spectrum, want alleen met méér frequentieruimte kan de belofte van 5G worden waargemaakt.
Wetenschappelijk onderzoek heeft onder die grens geen gezondheidseffecten gevonden. In Nederland is de sterkte van het elektromagnetische veld overal onder de grens. En dat blijft dus ook zo als er 5G is. Kijk voor meer informatie over 5G op het Kennisplatform Elektromagnetische Velden.
Ze hebben dezelfde naam en delen vergelijkbare technologie, maar ze zijn niet hetzelfde. Om het simpel te zeggen, “5G Wifi” oftewel 5GHz (gigahertz), is een frequentieband en 5G-mobiel verwijst naar het woord “generatie”.
5G is veel sneller dan 4G en levert toch een energiewinst op van 20%. Dat komt omdat 5G-technologie zich beter aanpast aan de behoefte aan dataverkeer. En zendmasten werken beter samen.
Navigeer naar Verbindingen. Klik onder Verbindingen op Mobiele netwerken. Klik vervolgens op Netwerkmodus. Selecteer 4G/3G/2G (automatisch verbinden)
In Nederland zit 45 procent van de gebruikers met een 5G-toestel op 5G. Alleen in de VS is dat iets meer, terwijl dat in alle andere landen waar Ookla cijfers over publiceert minder is. België staat niet in de lijst. Duitsland staat op 4,2 procent, Frankrijk op 10,4 procent en het VK op 11,7 procent.