Schroeivlekken zijn eigenlijk geen echte vlekken in de ware zin. Een schroeivlek betekent dat een deel van de vezel is verbrand. Die schade is nooit meer ongedaan te krijgen. De beschadiging blijft en het enige dat ons rest is te proberen het ongelukje zo goed mogelijk te camoufleren.
Witte azijn
Het enige wat je hierbij hoeft te doen is de vlek behandelen met witte azijn en vervolgens de stof uitspoelen met koud water. Dit herhaal je tot de plek verdwenen is. Mocht 'ie niet verdwijnen, probeer dan een van de andere tips.
Ingedroogde aarde (modder)vlekken kun je heel goed behandelen met gewoon afwasmiddel. Wrijf de plek met wat afwasmiddel in en was het kledingstuk daarna volgens wasvoorschrift.
In een emmer warm water van 8-10 liter laat u 3 eetlepels zachte groene zeep oplossen. Gebruik vervolgens een spons, borstel of doek om het middel aan te brengen. Bij onverdund gebruik is het belangrijk om na te spoelen met schoon water en bij verdund gebruik is dat overbodig.
Wortelvlekken verwijdert u uit kleding met afwasmiddel, een speciale vlekverwijderaar of groene Biotex. Witte kledingstukken krijgt u schoon door ze op normale wijze te wassen en vervolgens in de zon te laten drogen.
Stomen is zachter voor de stof dan strijken, omdat er geen direct contact is met een heet oppervlak. De hete stoom lift de vezels van de stof, en maakt ze weer 'vol'. Het textiel neemt de stoom en kleine waterdeeltjes op, en hierdoor zwellen de vezels van de stof wat op.
Hoge temperatuur (max. 200°): Stoffen als kantoen en linnen verdragen een hoge temperatuur en mag je op een temperatuur rond de 200° strijken. Matige temperatuur (max. 150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur.
Drenk een proper doekje in azijn. Zet het strijkijzer erop. Laat een halfuurtje intrekken. Haal het doekje azijn weg en ga met een zachte, vochtige doek over de zool.
Wacht tot het strijkijzer schoon is en wrijf een klein beetje tandpasta over de hele zool met een doekje of een theedoek. Verwijder de tandpasta met een vochtige spons of doek. Azijn – je kunt azijn gebruiken om hardnekkige vlekken en plakkerige resten van je strijkijzer te verwijderen.
Verzorging van de brandwond
Eerstegraads brandwonden moet u goed vet houden met vaseline.
Smeer niets op de brandwond
Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium.
Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit. Laat kleding die aan de wond plakt, zitten. Smeer niets op de brandwond.
Kragen, manchetten, zomen en andere dubbele stoffen kun je het beste eerst aan de binnenkant strijken. Met een extra stoomstoot worden ze goed glad.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
Gebruik geen onverdund leidingwater
Vul uw strijkijzer dan niet zomaar met leidingwater, zelfs niet als u vrij zacht water hebt. Ook in gefilterd leidingwater zitten er namelijk nog minuscule deeltjes die de stoomgaatjes van uw strijker kunnen verstoppen.
Snelheid. Een stoomgenerator stoomt krachtiger en strijkt daardoor sneller de kreukels glad. Je moet wel langer wachten totdat al het water is opgewarmd en het apparaat strijkklaar is. Het kost een stoomgenerator al gauw 2 minuten om stoom te maken, terwijl een strijkijzer binnen 50 seconden klaar is.
Stoom is geschikt voor alle textielsoorten en is ideaal voor kleding waar geen vlekken in zit. De was grondig verzorgen met behulp van de stoomontkreuker of stoomcentrale is een praktisch en respectvol alternatief: de vezels worden duurzaam ontsmet, opgevuld en verjongd. Ze zien er weer uit als nieuw.
Een stoomgenerator is ook krachtiger en dus efficiënter. Een traditioneel strijkijzer daarentegen is compacter en vaak goedkoper. Kies voor een traditioneel strijkijzer als je maar af en toe strijkt of als je een toestel zoekt voor een klein budget.
Wat hebben gras, koffie, rode wijn, bloed, frisdrank, deodorant en tomatensaus met elkaar gemeen? Ze maken vlekken die je niet 1-2-3 weer uit je kleding krijgt. Voor (bijna) iedere vlek is wel een middel, van professionele producten tot oplossingen die je in je keukenkastje kunt vinden.
Breng wat vloeibare ossengalzeep aan met je vingers. Het beste is om de vlek in te masseren met een zachte borstel of doek. LET OP: werk altijd naar de kern van de vlek toe om te voorkomen dat je de vlek groter maakt of dat er kringen ontstaan. Laat de ossengal 15 minuten inwerken.
Vlekken verwijderen met azijn
Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier. Voor theevlekken voeg je een eetlepel Dreft toe aan het sopje.
Ook met soda krijg je je wasgoed weer stralend wit. Doe een flinke scheut soda in een teiltje, vul het teiltje met lauw water, dompel het textiel onder en laat het een dagje weken. Ten slotte was je het kledingstuk volgens wasvoorschrift en zie het resultaat!
Heet wassen met een witwasmiddel
Een hoge temperatuur zorgt namelijk voor wittere was. Ook bij vergeelde witte was. Gebruik een hoofdwasmiddel, het liefst eentje in poedervorm met witmakers erin. Met Omo Waspoeder Wit bijvoorbeeld kun je op hoge temperatuur wassen en verwijder je de meest hardnekkige vlekken.