Een bouwwerk in de voortuin/ het voorerfgebied van maximaal 2 m2 en 1 meter hoog. Gewoon onderhoud. Dakramen (zie dakkapel) Kozijn, kozijnvulling of gevelpaneel (aan de achterzijde)
De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.
De hoogte van je schuur en/of overkapping
Heb je geen tweede etage dan mag je de schuur net zo hoog bouwen als het hoofdgebouw, de woning, zelf. Ben je buiten de 4 meter van je woning, het hoofdgebouw, dan mag de punt van het dak van de schuur in ieder geval 3 meter hoog worden tot een maximum van 5 meter.
niet hoger dan 1 m, en b. de oppervlakte niet meer dan 2 m2. ' Kortom, als je een hondenhok in de voortuin wilt, mag dat. Een beetje fietsenberging, zelfs voor maar twee fietsen, is meer dan 2 vierkante meter en hoger dan 1 meter. De list van veel voortuinbouwers is een gat graven.
Onder voorwaarden (zie hieronder) kunnen strikt noodzakelijke verhardingen naar de voordeur (vuistregel: maximaal 1,5 meter breed) en naar de garage (vuistregel: maximaal 3 meter breed) vrijgsteld zijn van de vergunningsplicht. Een vergunning is wel altijd nodig voor parkeerplaatsen in de voortuin.
Oppervlakte schuur vergunningsvrij Nederland:
Er geldt de volgende oppervlakteberekening: Het bebouwingsgebied is kleiner of gelijk aan 100 m²: 50% van het bebouwingsgebied. Het bebouwingsgebied is groter dan 100 m², maar kleiner dan 300 m²: Je mag 50 m² bouwen + 20% van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m².
Je tuinhuis of bijgebouw mag maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Groter kan, maar dan zal je een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. Opgepast voor de berekening van de totale oppervlakte: de oppervlakte van reeds bestaande bijgebouwen moeten afgetrokken worden van je nieuwe bijgebouw of tuinhuis.
Een terrasoverkapping of veranda bouwen kan in de meeste gevallen zonder vergunning, hoewel de regels in 2022 zijn aangescherpt. Of je een vergunning nodig hebt, hangt af van de stad waar je woont. Wij raden je aan je gemeente te raadplegen voordat je een terrasoverkapping of veranda bestelt.
De voortuin is het gedeelte dat voor de voorgevellijn van het hoofdgebouw ligt. De zijtuin is het gedeelte dat ter hoogte van een zijgevel ligt. En de achtertuin is het tuingedeelte dat geen voor- of zijtuin is.
Hoewel het je eigen terrein is, mag je niet zomaar van je voortuin een oprit maken. Ook niet als je buren dat wel gedaan hebben. Een reden hiervoor is dat je op deze manier een nieuwe uitweg op de bestaande weg creëert. Ook neem je hiermee ruimte voor parkeerplaatsen langs de weg voor jouw deur weg.
De voortuin is het gedeelte dat voor de voorgevel ligt en op straat uitkijkt. Wie op een hoek woont heeft dus twee voortuinen. De achtertuin is het gedeelte dat achter de achtergevel ligt.
Hoeveel m2 jij mag bouwen zonder vergunning hangt af van de omvang van jouw tuin. Bij een tuin kleiner dan 100m2 mag je bijvoorbeeld 50% van die tuin bebouwen zonder vergunning. Voor tuinen groter dan 100m2 gelden andere regels.
Maximaal 60% van de breedte van de oorspronkelijke voor- of zijgevel. Diepte aan- of uitbouw aan voorgevel maximaal 50% van breedte aan- of uitbouw met een maximum van 1.50 m. tot maximaal 40% van de diepte voortuin, haaks gemeten vanaf oorspronkelijke voorgevel.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
De omvang van een tuinhuis zonder vergunning is afhankelijk van de grootte van jouw tuin. In een tuin (kleiner dan 100m2) mag je 50% zonder vergunning bebouwen. Hoe groter jouw tuin, hoe kleiner percentage je extra mag bebouwen.
Voor een tuinhuis in de achtertuin geldt dat deze 1 meter van de perceelsgrens moet blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd mag worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen. Voor het zijperceel telt een max. afstand van 3 meter.
Een uitbouw, overkapping, schuur of garage: er geldt geen minimale afstand. Je mag dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Een bouwwerk met ramen, zoals een tuinhuis: heeft het bouwwerk ramen die uitkijken over het erf van jouw buren? Dan moet het op minimaal 2 meter afstand van de erfgrens staan.
Een omgevingsvergunning aanvragen is niet gratis. Per aanvraag betaalt u een dossiertaks van 100 tot 400 euro, afhankelijk van het type aanvraag.
De maximale hoogte van een vergunningsvrije overkapping heeft te maken met de 2,5 meter-zone. Als de overkapping binnen 2,5 meter van jouw achtergevel staat, mag hij maximaal 4 meter hoog worden zonder vergunning. Buiten de zone geldt doorgaans een toegestane hoogte van maximaal 3 meter.
Hoe weet ik zeker of ik mag bijbouwen? U controleert best eerst bij de gemeente of u een vergunning nodig heeft voor het bijbouwen aan een bestaande woning. Zij zal u zeggen welke regels er gelden voor het aanbouwen van een veranda of overkapping.
Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen. Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.
Wanneer echter met de vervanging van kozijn en voordeur het uiterlijk van de woning niet wijzigt en de woning geen monument is, kan de vervanging zonder omgevingsvergunning worden uitgevoerd omdat dit volgens de Bor, Bijlage II, Hoofdstuk 2, onderdeel 1 (Besluit omgevingsrecht) valt onder gewoon onderhoud.