Konijnen van gemiddeld formaat (2 tot 5 kg) leven het langst, namelijk 7 jaar. Kleine rassen (tot 2 kg) volgen met een gemiddelde leeftijd van 6,3 jaar. Konijnen van grote rassen leven het kortst, volgens onze enquête leven grote konijnen met een gewicht van boven de 5 kg slechts 4,2 jaar.
Het is lastig om uitspraken te doen voor individuele gevallen, maar gemiddeld genomen kunnen ze maximaal 10 tot 14 jaar worden. De gemiddelde leeftijd van konijnen ligt hierbij tussen de 6 en 10 jaar. Om maximaal te kunnen genieten van uw konijntje, moet u goed voor uw konijntje zorgen.
Leeftijd konijn. De meeste huiskonijnen worden tussen de 5 en 10 jaar oud. Kleinere konijnen zoals dwergkonijnen, worden vaak wat ouder dan grotere konijnen zoals de Vlaamse reus. De leeftijd van je konijn is afhankelijk van een aantal factoren.
4 = 40, 5 =50, 6 =60, 7=70 en 8 = 80 Waarbij 8 en 80 de gemiddelde haalbare leeftijden zijn van konijnen en mensen. Na 10 konijnenjaren (100 mensenjaren) gaat deze eenvoudige berekening niet meer op.
Vanaf wanneer is een konijn oud? Tamme konijnen vertonen de eerste tekenen van ouderdom na ongeveer vijf tot zes jaar. Net als mensen of honden hebben ze dan minder voer nodig en wordt hun vacht grijs. Bovendien zijn ze in dit stadium van het leven vatbaarder voor ziekten en kunnen ze langzaam blind worden.
Een boos en ongelukkig konijn
Wanneer hij daarbij zijn voorpoten gebruikt om een soort boksgedrag te vertonen, dan laat hij merken ontevreden te zijn. De oren zijn hierbij gespitst en het konijn kan gromgeluiden maken. Jouw konijn kan ook stilstaan en met zijn achterpoten stampen.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Het netvlies van het konijn bevat immers minder 'kegeltjes' dan het onze. Dit geeft een minder scherp beeld. Je konijn ziet dus wel de vorm van je gezicht maar niet de details. Wanneer je lichaamsvorm plots anders lijkt omdat je een of ander voorwerp draagt kan het konijn daarom wel eens schrikken.
Was hij het oudste konijn van Nederland? Konijnen hebben een gemiddelde levensverwachting van 5-10 jaar, maar veel konijnen worden makkelijk 12. Het wereldrecord staat momenteel op 18 jaar.
Konijnen die buiten leven worden gemiddeld 6,6 jaar oud. Konijnen die binnen leven gemiddeld 6,1 jaar oud. Vaak wisselen van leefomgeving, bijvoorbeeld in de zomer buiten en in de winter binnen, of overdag buiten en 's nachts binnen blijkt niet goed te zijn voor de levensduur van jouw konijn.
Bij het uitzoeken van opgravingen van de slotgracht van Huis ter Kleef in Haarlem zijn de oudste konijnenbotjes van Nederland gevonden. Dat vertelde stadsarcheoloog Anja van Zalinge vanochtend op NH Radio. De ontdekking werd deze maand gedaan. Het konijn heeft waarschijnlijk geleefd rond het jaar 1250.
Konijnen zijn groepsdieren en erg sociaal. Ze wassen elkaar, eten samen en rusten samen uit. Een konijn alleen zetten maakt hem eenzaam of zelfs depressief. Hierdoor kunnen ze nare gewoontes gaan ontwikkelen.
Konijnen zijn erg flexibel en kunnen zich in extreem kleine ruimtes verstoppen! Het is vaak enorm lastig om je konijn terug te vinden en vervolgens weer terug te krijgen! Zorg daarom dat je alle kleine verstop-plekken goed afschermt!
Druk de duim naar beneden en trek het konijn tegelijkertijd met een ruk omhoog. Een andere methode is het konijn te verdoven door een slag met een stok achter op zijn kop om onmiddelijk daarna de nekslagader door te snijden en het dier dood te laten bloeden. Tijdens het doodbloeden zal het konijn krachtig spartelen.
Konijnen hebben een heel goed geheugen. Ze onthouden waar ze zijn geweest, wat er is gebeurd en je kunt ze daarom ook makkelijk kunstjes leren. Konijnen onthouden waar ze al eerder zijn geweest en nare ervaringen of emoties vergeten ze niet snel.
Als u twee konijnen samen houdt (konijnen hebben altijd een maatje nodig) zullen ze elkaar likken en wassen als een teken van liefde en affectie. Als een konijn u graag mag, dan zal hij of zij u of uw kleding misschien likken of zachtjes aan uw vinger knabbelen.
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.
Konijnen zijn over het algemeen crepusculair/schemeractief - wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Als u uw konijnen vaak slapend aantreft terwijl u met ze wilt spelen, dan is het beter om dit vroeger op de dag te doen of juist 's avonds.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken.
- Een eenzaam konijn wordt soms hyperactief of boos. Let op of hij aan tapijten of meubels gaat knagen, of wanneer hij buiten verblijft aan de tralies of het hout van het hok knaagt. - Wanneer een konijn eenzaam is, kan hij ook zijn eigen vacht kaal gaan plukken of zich uit verveling gaan overeten.
Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust – symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.