Vervang je pasta eens door quinoa. Quinoa is super gezond en bevat veel voedingsvezels, eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen zoals magnesium, ijzer en koper. De zoete aardappel is rijk aan zetmeel en gezonde suikers maar hij zit ook vol met gezonde vezels en vitamines.
Atkins Penne is een goede keuze voor als je een koolhydraatarme pasta wilt proberen. Deze eiwitrijke pasta, gemaakt van tarwegluten en soja-eiwit, bevat weinig koolhydraten. Het bevat 4,4 g koolhydraten per 100 g en 7,5 g vezels. Ik vond het gemakkelijk te bereiden en het combineert goed met verschillende sauzen.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Atkins Penne (329 kcal) en AH Rode linzen penne (335 kcal) zijn de 2 soorten met de minste calorieën per 100 gram.
Ja en nee. Veel mensen denken dat je van het eten van pasta aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. Maar de koolhydraten uit pasta zijn het probleem vaak niet. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik.
Aardappelen verzadigen voor zijn caloriewaarde dus bijna dubbel zoveel dan bruine pasta en bijna drie keer zoveel als witte pasta. Dit heeft wellicht te maken met dat aardappelen minder hoge caloriedichtheid hebben. Wil je beter gevuld zitten en niet teveel calorieën hebben?
Daarnaast gaat het onderzoek uit van 3,3 servings per week. Een serving is 58 gram. Meestal rekenen we in Nederland 75 tot 100 gram per persoon. Maar als je het bij gezonde sauzen en kleine porties houdt, kun je prima pasta blijven eten.
Rijst bevat vitamines en mineralen die pasta niet bevat, waaronder foliumzuur, B-vitamines (tenzij de pasta is verrijkt), ijzer en zink, maar Rizzo zegt dat deze hoeveelheden erg klein zijn. Voor degenen die een glutenvrij dieet volgen, is rijst een goede optie.
Saitaku shirataki noodles zijn zachte noedels van konjacmeel, en bevatten daardoor bijna geen koolhydraten (0,8g per 100g) en weinig calorieen (10 kcal per 100g).
Koolhydraatarme pasta: Slim pasta
Een volledig koolhydraatvrije én glutenvrije pasta, zijn de pastasoorten van Slim Pasta. Gemaakt van een plantaardige vezel uit de Konjac plant, genaamd Glucomannan. De calorieën die erin zitten zijn haast verwaarloosbaar (9 kcal per 100 gram).
Koolhydraatarme pasta koop je bij Low Carb Club
Minimaal een keer in de week, liefst vaker.
Fijngehakte bloemkool lijkt net rijst en je hoeft het daarna aleen maar even roerbakken. Bekijk hier hoe je eenvoudig bloemkoolrijst maakt. Hetzelfde kun je doen met broccoli. Dunne slierten courgette, wortel of pastinaak als vervanging van spaghetti.
Daarnaast zijn niet alle koolhydraatarme pasta's daadwerkelijk koolhydraatarm. ,,Veel vervangers worden gemaakt met peulvruchten zoals kikkererwten of linzen, en het verschil qua koolhydraten met een gewone pasta is dan klein.”
'Het proces dat pasta doorloopt is niet anders dan dat van bijvoorbeeld brood. Bovendien kan pasta zelfs gezonder zijn,' zegt Rizzo. 'Brood bevat namelijk vaak toegevoegde suikers en vulstoffen. Pasta bestaat enkel uit tarwe en water én is verrijkt met B-vitamines.
Ze fermenteren het zetmeel en zetten dat om in gezonde voedingsstoffen. Koude pasta kan daarom helpen om een gezondere darmflora te krijgen. En dat is goed nieuws voor je spijsvertering en ook je wens om slanker te worden of op gewicht te blijven.
Conclusie: Wanneer je moet kiezen tussen pizza of pasta en een zo voedzaam mogelijke keuze wilt maken, dan kan je het best kiezen voor pasta.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Conclusie. Het lijkt er dus op dat er geen duidelijk antwoord is welke gezonder is: noedels of rijst. Beide hebben voor- en nadelen en de ene is misschien beter voor jouw gezondheidsbehoeften dan de andere. Het soort noedels en rijst dat je eet, zal ook een doorslaggevende factor zijn.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Tijdens officiële gelegenheden mag de hertogin van Sussex geen enkele maaltijd met look erin eten. De reden daarvoor is natuurlijk voor de hand liggend: zo voorkomt ze een slechte adem. De regel geldt niet alleen voor Meghan, maar voor elk lid van de koninklijke familie.
Pasta blijkt absoluut geen dikmaker, maar heeft juist het tegenovergestelde effect. Regelmatig pasta eten kan je BMI (body mass index) verlagen en verkleint de kans op overgewicht.
Een pastagerecht is zo gezond als je het zelf maakt. Met een pasta carbonara is niets mis, zeker als je er een mooie salade naast eet. Carbonara eet je liefst met ei als saus, met goede pancetta en pecorino. Gebruik je room en ben je erg scheutig met de kaas, dan neemt het aantal calorieën natuurlijk wel toe.