Per cyclus is er dan ongeveer 20 tot 25% kans om zwanger te worden. Vanaf de leeftijd van 30 daalt die kans. Tussen de 35 en 37 jaar heb je als vrouw nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen de 38 en 40 nog maar een vierde.
66% van de 35jarige vrouwen raken binnen het jaar bevrucht, na 4 jaar is dit 84%. Slechts 44% van de 40jarige vrouwen raken bevrucht binnen het jaar, en slechts 64% binnen de 4 jaar.
Hoewel het steeds vaker voorkomt dat vrouwen op latere leeftijd zwanger worden, is er wel een risico: na het 35e levensjaar zijn vrouwen minder vruchtbaar. De kans op een zwangerschap tijdens de normale maandelijkse cyclus is 1 op 4 als je 20 bent, 1 op 8 als je 35 bent en 1 op 12 als je ouder dan 40 bent.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
De cijfers op een rijtje: van je 25ste tot je 35ste heb je 80 procent kans op een natuurlijke zwangerschap. Na de 35 jaar is die kans gehalveerd en na je 40ste is de kans op een kind nog maar 10 procent. Ook de kans op afwijkingen bij het kind nemen na je 35ste flink toe.
37 wordt beschouwd als de leeftijd waarop je eigenlijk niet meer uit zou moeten gaan. Bij de meeste mensen gebeurt dit overigens al eerder: zo gaf het merendeel van de ondervraagden aan dat ze rond hun 31ste stoppen met uitgaan.
Er is geen 'vaste leeftijd' tot wanneer je zwanger kan worden. Vrouwen raken ook boven de 35 of 40 jaar nog zwanger. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen zwanger worden loopt al jaren op. Waar vrouwen in 1970 gemiddeld op hun 24e een eerste kind kregen, is dat inmiddels gestegen naar 29 jaar*.
De duur van een cyclus is tussen de 21 en 35 dagen, daarbuiten is er sprake van een kortere of langere cyclus. Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
Je kunt het zelf testen met een vruchtbaarheidstest voor thuis, maar gynaecologen zijn kritisch. "Het gevaar is dat vrouwen onterecht gerustgesteld worden, of onnodig bang gemaakt."
Technisch gezien kun je op een natuurlijke wijze een kind krijgen zolang je ovuleert en je menopauze nog niet bereikt hebt. Volgens ACOG gebeurt dit wanneer vrouwen gemiddeld 51 zijn.
De vruchtbaarheid bij de vrouw vermindert bij het ouder worden. De kans op zwangerschap begint duidelijk te dalen vanaf begin de dertig (ongeveer 32 jaar) met een nog sterkere daling een aantal jaren later (ongeveer 37 jaar).
Hoe ouder u wordt, hoe kleiner de kans dat u zwanger wordt. Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen.
Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden.
Zorg dus voor een optimaal voedingspatroon voor je vruchtbaarheid: veel groenten, goede kwaliteit eiwitten, gezonde vetten bij elke maaltijd, bessen, gezonde koolhydraten met mate, huisgemaakte bouillon.
De meest vruchtbare jaren van een vrouw
Er komen ook vaker cycli zonder ovulatie voor en de eicellen zijn minder talrijk. Bij de geboorte bezitten vrouwen 400.000 eicellen, maar op 35-jarige leeftijd hebben ze er nog slechts 35.000.
Een zwangerschap wordt niet voorkomen door:
Voorvocht bevat in principe geen zaadcellen.
Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Fruit met veel antioxidanten en vitaminen zoals kiwi's, aardbeien, sinaasappels en granaatappels. Hiermee verkrijgen we een betere spermakwaliteit. Uw voeding moet verplicht zink bevatten, aanwezig in vis, eieren en zuivelproducten. Voedingsmiddelen met Omega 3 zoals zalm.
Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden. Vermijd producten met veel suiker, cafeïne, zout en verzadigd vet.
Ook hier is uw leeftijd van belang. IUI leidt gemiddeld bij 1 op de 10 behandelingen tot een zwangerschap. Na zes behandelingen is de kans dat u zwanger bent geraakt, ongeveer 35 procent. De meeste vrouwen zijn dus na zes behandelingen nog niet zwanger.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
De gezondste leeftijd om kinderen te krijgen is tussen de 20 en 35 jaar, omdat het risico op complicaties tijdens de zwangerschap en bij de bevalling het laagst is in deze leeftijdsgroep. Er zijn echter ook veel vrouwen die gezonde kinderen krijgen op latere leeftijd.