Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
Voor 's avonds is een melk-granenpap het traditionele gerecht. De melk in deze pap levert licht verteerbaar en goed opneembaar eiwit, terwijl de zachte graanvlokken energie leveren. De volwaardige granen zorgen er bovendien voor dat het lichaam voor langere tijd over deze energie kan beschikken.
Vanaf 6 maanden kan je bijvoorbeeld 'fijne granen' geven. Er zijn verschillende merken die deze soort pap aanbieden. Ook speltpap, haverpap of oerpap zijn op deze leeftijd geschikt voor je baby. Bij 8 maanden kan je overstappen op ontbijtpap of volkoren granenpap.
Je kunt het beste beginnen met rijstebloempap. Rijstebloem is licht verteerbaar, omdat het weinig vezels bevat. Door het geven van rijstebloempap leert je baby een andere smaak kennen. Ook went het lichaam van je baby aan een andere vorm van voedsel dan melk.
Het ligt er maar aan wanneer jij tijd hebt. Uiteindelijk gaan de meeste kinderen wel pap eten als ontbijt en 's middags een boterham. Met 6 maanden kan je bijv. Bambix of Friso pap vanaf 6 maanden geven.
Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Het is geschikt om mee te beginnen, omdat het minder vezels bevat dan andere soorten pap. De darmen van je baby moeten in het begin wennen aan het verteren van vezels. Rijstebloem is licht verteerbaar, waardoor de kans dat je baby er darmkrampjes van krijgt kleiner is dan bij andere papsoorten.
Papfles. Is je baby al vier maanden of ouder? Maak dan van de 19.00 uur-fles een papfles. Voordat je baby vier maanden is, kun je beter nog geen pap gebruiken, de darmflora is dan nog niet goed ontwikkeld.
Voor de voedingsstoffen hoef je je baby nog geen pap te geven voordat hij 6 maanden is. Een moeder die borstvoeding geeft, voegt ook geen granen toe aan haar melk en haar baby groeit ook prima! Babypap is verkrijgbaar in verschillende varianten.
Je kunt PyjamaPapje® geven als variatie op een fles melk of een bordje pap. Heerlijk voor het slapen gaan! Met het goede van granen en met vitaminen & mineralen, waaronder calcium ter ondersteuning van de groei en ontwikkeling van botten. Speciaal gemaakt voor kindjes vanaf 6 maanden.
Voedingsschema baby 6 maanden
Flesvoeding: 4 tot 6 flesvoedingen per dag met opvolgmelk, per voeding 150-200 ml. Borstvoeding: je voedt je baby het beste op verzoek. Zolang hij circa 6 natte luiers per dag heeft en vrolijk is en goed groeit, drinkt je baby genoeg.
De Dr. Brown's Speen Y-cut/ Fase 4 kan je gebruiken als je je kindje wat dikkere voeding wilt geven. Deze speen is geschikt voor baby's van ongeveer 9 maanden of voor het geven van een papfles.
Bij het toevoegen van rijstebloem adviseren wij één of twee fases hogere speen te gebruiken. De leeftijden op de verpakking van de spenen zijn gemiddelden gebaseerd op het geven van melk. Voor vezelrijke pap zoals bijvoorbeeld Johannes broodpitmeel is deze fles minder geschikt.
Ten opzichte van flesvoeding is borstvoeding namelijk licht verteerbaar. Ook het toevoegen van Johannesbroodpitmeel aan de flesvoeding kan helpen bij het doorslapen. Dit omdat Johannesbroodpitmeel de flesvoeding weer iets dikker maakt.
Voor elke 30 ml water gebruik je 1 los afgestreken schepje voeding in de fles, dus: 30 ml + 1 schepje = ongeveer 33 ml voeding; 60 ml + 2 schepjes = ongeveer 65 ml voeding; 90 ml + 3 schepjes = ongeveer 100 ml voeding.
Havermoutpap als ontbijt is een goede start van de dag! Niet alleen is het ontzettend lekker, maar het is ook erg voedzaam , waardoor je een groot deel van je ochtend verzekerd bent van een verzadigd gevoel. En je kunt eindeloos variëren met je pap; zo zit er voor iedereen wel een smaakje bij....
Voor een papfles gebruik je een andere speen dan voor een gewone fles. Pap is veel dikker dan melk, waardoor je baby het moeilijk of niet door het kleine gaatje van een gewone speen kan zuigen. Ook bevat pap fijne of grove stukjes graan, die het gaatje van een speen kunnen blokkeren.
Wanneer je baby 4 maanden oud is, kan je beginnen met bijvoeding zoals pap. Welke speen gebruik je voor een papfles met rijstebloem? Een fles met rijstebloem is wat dikker en daarom kan een grotere speen of speciale papspeen nodig zijn.
Hoe steriliseren? Vóór een eerste gebruik steriliseer je steeds alle flessen, spenen en toebehoren. Nadien is het bij een gezonde zuigeling, mits een grondige reiniging, overbodig om flessen en toebehoren nog te steriliseren.
Bij een leeftijd van ongeveer 8 maanden hebben baby's doorgaans geen nachtvoeding meer nodig. Als je baby niet uit zichzelf gaat doorslapen, kan je vanaf deze leeftijd helpen met het afbouwen van de nachtvoeding.
Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes. Wat je het beste kunt doen is de fles elke avond de fles een paar minuten eerder geven dan die avond ervoor. Zo kom je steeds dichter bij de tijd van de dag ervoor en ga je dus ook minder geven. Op een moment hoef je de avondfles dus helemaal niet meer te geven.
De eerste maanden kreeg M de avondfles rond 23:30/24:00 (en dan volgde er ook nog een nachtfles). Door één van de slaapcoaches wordt aangeraden om de avondfles minimaal 4 uur na de laatste fles te geven. Onze laatste fles vóór de avondfles is rond 18:00.
Er zitten ook nadelen aan het gebruik van rijstebloem. In rijstproducten en dus ook in rijstebloem zit het metaal arseen. Arseen is een zwaar metaal die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. Het advies is daarom om niet elke dag rijstebloem te geven, in welke vorm dan ook.
De rijstvlokken voeg je toe aan een klare (dus warme) fles. Normaal gezien zeggen ze 3 koffielepels (5 ml X 3 = 15 ml = 1 eetlepel) per 100 ml melk, maar dat is redelijk dik en krijgen ze moeilijk door een speen (zelfs een 1-2-3-speen van Avent). Ik neem meestal 20 ml op een fles van 210 ml.
Maat L: vanaf ongeveer 6 maanden te gebruiken of als maat M te langzaam gaat. Geschikt voor ingedikte en dikke voeding, zoals voeding ingedikt met johannesbroodpitmeel, bloem- of rijstepap.