Bij sproeien buigt de kat zijn rug lichtjes, trilt met zijn staart en sproeit dan een klein beetje urine tegen een voorwerp aan. Bij plassen gaat de kat in een zithouding zitten en plast op de grond. Sproeien komt vooral voor bij verandering in leefomgeving (stress), puberteit en paartijd.
Hoe herkennen? Sproeien kan je herkennen aan het volgende: De kat staat recht met de staart helemaal omhoog gericht, bij het urine sproeien trilt de staart snel heen en weer. De kat heeft dan een zeer 'geconcentreerde' blik en trappelt met de voor- of achterpootjes. Ze lijken als het ware een beetje “high”.
In de urine zitten namelijk geurstoffen die de kat er toe aanzetten om opnieuw op die plek te sproeien. Gewone reinigingsmiddelen zijn niet voldoende om de geurstoffen – die mensen niet kunnen ruiken – weg te nemen.
Meestal beginnen katers te sproeien als ze volwassen worden. In 80% van de gevallen stopt het sproeien na castratie van de kater. Als gecastreerde katten binnenshuis gaan sproeien, dan is daar meestal een reden voor, bijvoorbeeld: Verandering in gezinssituatie: Echtscheiding, baby, nieuwe partner.
Bij het sproeien geeft een kat al staand kleine beetjes urine af aan de omgeving. Zowel katers als poezen kunnen sproeien. Niet gecastreerde katers hebben de grootste kans om sproeigedrag te ontwikkelen. Hierbij gaan ze niet 'zitten' plassen, maar is de staart recht omhoog en trilt deze.
Zowel poezen als katers kunnen sproeien. Ze doen dat om hun aanwezigheid kenbaar te maken. Het is een vorm van communicatie met andere katten via geur. Daarom kun je sproeigedrag ook aantreffen in voor- en najaar, wanneer de seksuele opwinding van katten op zijn top is.
Er kan een aantal oorzaken zijn. Denk onder andere aan gebitsproblemen, maar ook wondjes, anaalklieren of oren kunnen een nare geur verspreiden. Het is belangrijk om goed te weten waar de geur vandaan komt. Veelal is een bezoek aan de dierenarts belangrijk en moet de oorzaak ervan behandeld worden.
Azijn en zuiveringszout staan erom bekend dat ze geurtjes neutraliseren. Hiermee maak je zelf een handig middeltje: Doe wat azijn in een sprayflacon en voeg er 10 druppels van je favoriete etherische olie aan toe. Een alternatief is om 55 gram zuiveringszout in de flacon te doen en aan te vullen met water.
Welke planten vinden katten vies ruiken
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Valeriaan. Extract van valeriaan (Valeriana Officinalis) werkt rustgevend, zowel bij mensen als bij katten. Bovendien vinden veel katten de geur van valeriaan heel aantrekkelijk. Zo hebben de zakjes van bepaalde rustgevende theesoorten (kruidenthee) een magnetisch effect op katten vanwege de valeriaan die er inzit.
Zoals u kunt lezen in onze top tien beste kattenbrokken zijn dit Riverwood , Orijen , Acana , Natural Health , Greenheart , CaroCroc , Canagan , Smølke en Prins . Deze merken weten prijs en kwaliteit goed te balanceren en bieden een gezonde, volledige voeding voor uw kat.
Territorium afbakenen
Die maken soortgenoten en honden kenbaar dat je bij het territorium van je kat hoort. Likken bakent zo ook het eigendom af. Zo werkt het dus ook als je een andere kat of hond hebt geaaid voordat je je eigen kat weer ziet. Je kat ruikt de mogelijke concurrentie.
Je kan je kat ook met Dreft wassen, maar het afwasmiddel kan de huid van je kat uitdrogen of huidinfecties verergeren. Gebruik geen Dreft met extra toevoegingen en geurtjes. Die chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor je kat. Ook shampoo voor mensen kan de huid van je kat aantasten.
Onthoud dat u uw kat niet te vaak in bad doet, dit kan de natuurlijke balans van oliën in haar huid en vacht verstoren. Af en toe een bad is prima, bijvoorbeeld wanneer ze in iets vies heeft gerold en zichzelf niet kan wassen.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Je kunt ze wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten. Ze hebben er gewoon een hekel aan en gaan die geuren dan uit de weg. Verspreid de geuren opnieuw door je tuin heen als het heeft geregend, want door regen verdwijnt de geur.
Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.
Reguliere huishoudelijke reinigingsmiddelen (of bleekmiddel) zullen de urinegeur niet verwijderen. De geur kan dan ook jaren blijven hangen. Met name als de urine een poreuze oppervlakte heeft bevuild.
Tips om de geur van kattenpis te voorkomen
Het liefst wilt u natuurlijk voorkomen dat uw kat de bank, het tapijt of kleding als kattenbak gebruikt. Katten hebben een hekel aan de geur van menthol. U kunt dan ook mentholzalf op of in de buurt van de bewuste plek smeren.
Met name eucalyptus wordt gehaat door katten. Op een of andere manier kunnen katten niet goed tegen de reuk van chemicaliën. Kies daarom voor schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis voor het reinigen van de kattenbak, voerbak, drinkbak en dergelijke.