Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos.
Een neet met een dode larve erin is bruinachtig tot zwart, dof en in de breedte afgeplat. Het operculum is meestal aanwezig. Een neet met een levende larve erin is bruinachtig tot zwart, blinkend en ovaal van vorm. Het operculum is aanwezig.
Hoe zien neten eruit? Neten, de eitjes van de hoofdluis, zijn ongeveer 1 millimeter groot en zijn grijswit of doorzichtig. In licht haar zijn de neten daarom soms lastiger te vinden. Als de neten zijn uitgekomen blijft er een leeg wit hulsje achter in het haar, wat soms verward wordt met roos.
Hoofdluis begint vaak met jeuk, maar niet altijd. Als je controleert, kijk dan goed tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. Je ziet de hoofdluizen dan bewegen. Ook als je geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis.
De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn grijswit en lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit terwijl neten juist aan de haren kleven. Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een jonge luis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen.
Een ander soort roos vind je als witte kokertjes rondom het haar. Vooral deze roos lijkt veel op witte neten, daarom wordt deze ook wel Pseudo-Neten genoemd.
Ook als u geen luizen ziet maar wel grijswitte puntjes, is er waarschijnlijk sprake van hoofdluis. Die puntjes, de eitjes (neten), kunnen zich ontwikkelen tot luizen. Doe de controle van het haar met een fijntandige kam, zoals een luizenkam.
Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos. Wat is dan het grote verschil? Roos schud je gemakkelijk los, maar neten zitten stevig aan het haar vastgeplakt.
Neten moeten niet verwijderd worden.
Wanneer je toch neten wil verwijderen, kan je het haar kammen met een netenkam. Dit is een kam waarbij de tanden nog dichter bijeen staan dan bij een luizenkam. Het uitkammen van neten is vaak pijnlijk voor het kind en vraagt veel tijd.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren. Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Het embryo is bruin van kleur waardoor de neet bruin oogt. Na 7 tot 10 dagen komt het eitje uit. Het lege doorzichtige schilletje dat achterblijft oogt wit. Witte neten zijn dus lege eitjes, bruine neten zijn eitjes met een (mogelijk levend) embryo er in.
Of je met schilfertjes of met neten te maken hebt, weet je wél meteen. Schilfertjes komen namelijk meteen los, terwijl neten (zelfs als ze dood zijn) stevig vastkleven aan het haar.
Hun eitjes (neten) zijn witte, grijze of zwarte stipjes die op roos lijken. Roos zit echter los en neten kleven juist aan het haar vast. Tijdens het spelen raken de hoofden elkaar en kan hoofdluis zich verspreiden. Als u hoofdluis ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met een grondige aanpak.
De neet (het ei), is het eitje van een hoofdluis. De grootte van een neet kan je vergelijken met een speldenkop en vind je tussen de 3 en de 4 mm van de hoofdhuid. De nimf (of larve), vormt de basis voor een nieuwe luis. Een volwassen luis, welke tot wel tien eitjes per dag kunnen leggen.
Neten kunnen buiten de hoofdhuid maximaal 6 dagen overleven. Dit betekent dat een haar met een neet eraan vast, b.v. in een kam of op kleding, na een paar dagen gewoon uit kan komen en de luis op zoek gaat naar een nieuwe gastheer. Hoofdluizen dragen geen ziekten over.
Zo kom je van luizen af
Gebruik crèmespoeling om pijnloos te kammen. Vastgeplakte neten kun je eventueel losweken door een doekje met azijn op het haar te deppen. - Twee weken lang elke dag kammen met een luizenkam en een anti-hoofdluismiddel gebruiken. Deze methode is bewezen effectief.
Een larve heeft 7 tot 10 dagen nodig om zich te ontwikkelen tot nimf (onvolwassen luis) en uit te breken uit de neet. De ontwikkeling van nimf tot volwassen luis duurt nog eens 1 tot 2 weken.
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
De jeuk lijkt erg op dat van een insect dat over de huid loopt en zo blijft iemand vaak overtuigd van het feit dat er nog luizen zijn.
'Luizen springen van kind naar kind' Ze kunnen ook geen kilometers afleggen. In water kunnen ze even overleven maar in zwembaden zit chloor en daar kunnen ze niet gedijen.
Als de hoofdluis een beetje van jouw bloed opzuigt verandert hij van kleur. Dan wordt hij roodbruin. Neten (zo noem je de eitjes van de hoofdluis) zien eruit als witte, grijze, of zwarte stipjes. Ze zitten op het haar, dicht bij de haarwortel.
Kam elke dag, 2 weken lang. Dit is omdat er eitjes in het haar kunnen blijven zitten. Daar komen nieuwe luizen uit. Die haalt u snel weg als u elke dag kamt.
Ze voeden zich om de 3 à 4 uur met bloed en hebben een vochtige omgeving van zo'n 30°C nodig. Op andere plekken overleven ze hoogstens 24 uur, of in het ergste geval 48 uur.
Kunnen luizen springen? Nee, luizen springen niet. Ze kunnen zich met hun klauwtjes langs haren klimmend voortbewegen en nog behoorlijk snel ook, maar ze kunnen niet springen en ook niet over gladde oppervlakten lopen.